Resor till Gent

Bland Europas storstadsresmål så är Gent en liten förbisedd pärla. Kanske beror det på närheten till både Bryssel och  Antwerpen att så många som reser till Belgien förbiser staden. Under Medeltiden var Gent dock en av de rikaste och mest betydelsefulla städerna i Europa. Reser du till Gent idag så kommer du under en promenad i det bilfria centrumet få se storslagna kyrkor och andra vackra byggnadsverk som vittnar om denna storhetstid. Du hittar dessutom några av Belgiens mest intressanta museer i staden.

Gent är emellertid på inget sätt en stad som klamrar sig fast vid det förflutna. Staden har trots sina charmerande historiska omgivningar en omisstaglig ung puls. Av stadens omkring 260 000 invånare är nästan 74 000 av dem studenter som tillbringar sina dagtimmar på universitetet och de andra högre lärosätena. På kvällen - och framför allt på helgerna - kan du möta många av dem på Gents många barer og klubbar.

Innan du kastar dig ut i den mest färgstarka delen av nattlivet så kan du på en resa till Gent även fördjupa dig i några av de godsaker som det flamländska köket har att erbjuda med en fin kombination av fransk delikatess och nordeuropeisk tyngd. Det finns hundratals restauranger och caféer att välja bland i Gent med allt från fastfood till gourmetmat för finsmakare.

Storstad med medeltidsstämning

Du kan helt klart resa med hela familjen till Gent. De lite större barnen kommer få en härlig upplevelse under en tur runt på Gravensteen. Denna sagoliknande borg från slutet av 1100-talet har vallgrav, riddarsalar och tortyrkammare som helt säkert kommer sätta fart på fantasin. Oavsett ålder är det också imponerande att se domkyrkan Sint-Baafskathedraal, där inne under de höga takvalven är det lätt att känna sig liten. Lägg märke till det imponerande altaret "Det Mystiska Lammet" målat av bröderna Hubert och Jan van Eyck 1432 och vars tolv altartavlor räknas som ett av de största europeiska konstverken. Vill ni se staden lite från ovan så kan en tur upp i det 91 meter höga klocktornet från 1300-talet rekommenderas.

Utöver de spännande historiska sevärdheterna så är det också ett sant nöje att bara på måfå flanera runt längs stadens kanaler. Det erbjuds rikligt med möjligheter att göra båtrundturer på kanalerna men det är lika fint att bara vandra längs vattnet på de kullerstensbelagda gatorna kantade av pittoreska gamla byggnader. Här nere längs kanalerna ligger det massor av trevliga caféer och uteserveringar där du kan prova någon av Belgiens alla ölsorter eller avnjuta en läcker måltid medan du iakttar stadens liv. Vill du sitta inomhus så kan du slå dig ner i den gamla slakthallen, Groot Vleeshuis, från 1408, där det hänger skinkor på tork under taket.

När mörkret sänker sig över Gent så kan du fortfarande njuta av flotta byggnader. I den gamla stadskärnan är till exempel många av byggnaderna upplysta på natten. Framför allt utsikten från bron Sint-Michielsbrug är helt betagande och något du inte får missa på en resa till Gent. Det sjuder av liv på de mysiga gatorna på kvällen. Reser du hit i juli då den populära festivalen Gentse Feesten löper av stapeln så är det massor av aktiviteter på gatorna. Men även under festivalen kan du hitta små fridfulla ställen på de smala gatorna.

Resor till Belgien

Läs mer om Belgien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Belgien här

Hotell i Gent

Populära hotell i Gent

Belgien, Flandern, Gent
9,2
Fantastiskt
1331 omdömen
  • Närmaste flygplats: 78 km
  • Avstånd till centrum: ca. 10 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Belgien, Flandern, Gent
9,0
Fantastiskt
2184 omdömen
  • Närmaste flygplats: 69 km
  • Avstånd till centrum: ca. 500 m
  • Internet/Wi-Fi
Belgien, Flandern, Gent
9,3
Fantastiskt
3724 omdömen
  • Närmaste flygplats: 69 km
  • Avstånd till centrum: ca. 450 m
  • Internet/Wi-Fi