Resor till Flandern

Flandern är den nordliga delen av Belgien som gränsar mot Nederländerna (Holland). Det officiella språket i regionen är nederländska (holländska med en särskild flamländsk dialekt).  Den belgiska huvudstaden Bryssel som är en enklav helt omsluten av Flandern, utgör ett speciellt område framför allt språkmässigt där holländska och franska fått stå till sidan.

Flandern som utgör knappa hälften av Belgien har omkring 6,6 miljoner invånare. Detta gör Flandern till den folkrikaste av landets tre regioner som även inkluderar den sydliga och fransktalande regionen Vallonien. Utöver huvudstaden som alltså formellt sett utgör en egen region så kan du på en resa till Flandern besöka en rad andra vackra flamländska städer av vilka Hansastäder som Antwerpen, Brygge och Gent tack vare deras charmerande medeltidsstämning var i sig är värd en resa.

Belgien föddes som självständig stat genom en revolution 1830 då man frigjorde sig från det protestantiska Förenade Kungariket Nederländerna i norr. Det är förvisso inte längre det faktum att man är katoliker som binder samman belgarna. Det är faktiskt idag överraskande markanta kulturella och ekonomiska skillnader mellan flamländsktalande Flandern och det fransktalande Vallonien.

Förr i tiden var Vallonien tack vare en stark industri landets ekonomiska kraftcenter medan Flandern var ett mer fattigt lantbruksområde. Efter Andra världskriget vände emellertid utvecklingen och idag är Flandern den klart mest välmående regionen. Detta faktum är utan tvekan en av anledningarna till att många flamländare med jämna mellanrum uttrycker en önskan om självständighet. I Vallonien finns inte samma intresse för en uppsplittring av landet.

Flanderns dramatiska historia

Vågorna kan gå höga i Flandern när samtalen handlar om självständighet. Det är därför ett ämne man som besökare bör närma sig med försiktighet. Detta är emellertid ingenting i jämförelse med de strider som regionen tidigare varit vittne till.

Belgien och inte minst Flandern har åtskilliga gånger genom historien utgjort krigsskådeplats för Europas stormakter - inte minst under de båda världskrigen. Spåren efter dessa dramatiska händelser kan du se på flera ställen på en resa till Flandern. Vid Ypres i den västra delen av regionen där alla och en var med historiskt intresse till exempel bör besöka "In Flanders Fields Museum". På detta minnesmuseum berättas historian om Första Världskriget i Belgien på ett mycket levande och interaktivt sätt. Det var på markerna omkring museet som några av det blodiga krigets största slag utkämpades. En miljon soldater från mer än 50 olika länder sårades, dödades eller är saknade i kamp här.

Öl och choklad

Det är inte enbart kulturhistoriska sevärdheter av internationell betydelse och vackra UNESCO- skyddade städer som väntar dig på en resa till Flandern. Flandern är bland resenärer även känt för sina spännande kulinariska upplevelser. Det autentiska flamländska köket är uppbyggt omkring härliga lokala råvaror som ofta används i läckra gryträtter. Du kan naturligtvis inte heller resa till Flandern utan att prova den berömda kvalitetschokladen eller titta förbi något av alla brygghusen som tillverkar några av världens bästa ölsorter. Många av dessa bryggerier är öppna för besökare och erbjuder provsmakning.

Till och med i de minsta städerna kommer du på en resa runt i Flandern ofta hitta trevliga caféer. Du kommer därför få massor av möjligheter att stifta bekantskap med det kök som har gjort Belgien till ett populärt resmål bland "foodies". I de större städerna kan du utforska allt från fina gourmetrestauranger med sofistikerade rätter på menyn till enkla bodar som säljer varma våfflor.

Resor till Belgien

Läs mer om Belgien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Belgien här

Resmål i Flandern

Populära hotell i Flandern

Belgien, Flandern, Gent
  • Närmaste flygplats: 69 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Belgien, Flandern, Brygge
  • Närmaste flygplats: 104 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Belgien, Flandern, Brygge
  • Närmaste flygplats: 110 km
  • Närmaste strand: ca. 25 km
  • Internet/Wi-Fi