Resor till Brygge

En ovanligt välbevarad och idyllisk stadskärna har gjort Brygge till en av Belgiens största turistattraktioner. Det är arvet från den gyllene perioden på 1100-talet och de tre efterföljande århundradena, då Brygge var en av de viktigaste Hansa-städerna i Europa. Inter överraskande är hela den charmiga gamla stadskärnan i Brygge upptagen på UNESCOs världsarvslista.

Se fram emot att strosa runt på kullerstensgator och längs de kanaler som än idag är stadens pulsåder. Det är lite tur i oturen att du än idag kan uppleva denna pärla till medeltida stad i norra Belgien. Då inloppet från havet till staden sandade ihop i slutet av 1400-talet förlorade Brygge nämligen sin betydelse som handelsstad och de internationella köpmännen lämnade staden. De efterföljande åren gick utveckligen i staden i stå. 

Först på 1800-talet började besökare få upp ögonen för stadens välbevarade medeltida centrum, som vittnade som en stortid i historian. Lyckligtvis klarade sig Brygge undan från ödeläggelse under världskrigen. Och även om man återöppnade sammankopplingen till havet, var det först efter andra världskriget som man utvecklade en industri i Brygge. Lyckligtvis utan att förstöra den stämningsfulla stadskärnan.

Det var vikingarna som ursprungligen gav staden namnet Brügge som betyder "landningsställe". Här hade vikingarna en bas för deras plundringståg mot England och Normandie. Idag kallas staden också ofta för Nordens Venedig och kan utan tvekan räknas som en av de vackraste städerna i Europa.

Världsarv, choklad och öl

Samlingspunkten för den gamla stadskärnan i Brygge, är Groote Markt. Om du vill se det gamla torget från ett fågelperspektiv, kan en tur upp i det vackra klocktornet, Belfort, rekommenderas. Det är 366 trappsteg för att nå toppen, men det är värt ansträngningarna. Det finns också caféer med uteserveringar längs torget, varifrån du kan betrakta livet på torget med en måltid eller lättare förfriskning. Reser du till Brygge under julfirandet, är det en trevlig marknad och skridskobana på torget. 

Ett bra sätt att se Brygge på, är att följa med på en tur på kanalen. Härifrån ser du staden från en annan vinkel och du passerar också några ställen som du inte kan se till fots. På turen, som normalt sätt tar 30 minuter, fungerar styrmannen som guide och berättar om sevärdheterna längs vägen.

Många besöker endast Brygge på en dagsutflykt. Men om du istället besöker staden på en långweekend, har du tid att uppleva den mer lugna atmosfären i stadskärnan som råder när turistbussarna kört hem på eftermiddagen. Även när det är som mest besökare, är det dock inte svårt att hitta mindre sidogator där du kan njuta av stämningen i lugn och ro.

Utöver alla pittoreska medeltida byggnader, finns flera spännande museum, gallerier och inte minst ett rikt butiks- och restaurangliv att utforska på en billig resa till Brygge. De inkluderar flera frestande chokladbutiker och erkända bryggerier som De Halve Maan Brewery och Bourgogne des Flandres.

Bra att veta

Här nedan följer några praktiska tips om Brygge, som kan vara hjälp på din resa till den vackra staden. Vi reserverar oss för eventuella faktafel.

Transport

Brygge, som ligger i den nordvästra delen av Flandern, kan du enkelt nå på en bilsemester, framförallt om du bor i södra Sverige. Du kan naturligtvis också flyga dit, då landar du på Bryssels flygplats varifrån du kan ta tåget sista biten till Brygge (cirka 1,5 timme).

Den gamla stadskärnan är inte större än att du kan utforska den till fots. Kom dock ihåg att packa ner ett par sköna skor då det finns många kullerstensgator i centrum. I stadens finns bussar som kör tvärs över stan. Du kan också ta taxi eller hyra en cykel för att ta dig runt.

Mat och dryck

Det belgiska köket består traditionellt av en fin kombination av fransk finess och givmilda tyska portioner. Du kan därför se fram emot resans måltider redan nu. Vill du hitta en restaurang med rimliga priser, är det generellt inte restaurangerna på Grote Markt du ska söka dig till - så vida du inte vill betala extra fö att uppleva folklivet på torget. Du hittar bättre restauranger i andra delar av stan, framförallt om du beger dig bort från de större turiststråken. 

Även platser som lockar flera turister kan dock hålla hög kvalitet. Det gäller exempelvis det familjeägda bryggeriet De Halve Maan som är det endas om har sin produktion innanför den gamla stadsmuren. Här kan du få en spännande rundvisning på bryggeriet och eventuellt runda av besöket på ställets egna restaurang.

Utöver de gyllene dropparna, är Belgien och inte minst Brygge, känd för sin rika chokladtradition. Det finns chokladbutiker i nästan varje gathörn. Några av dem är turistfällor, men du kan också hitta butiker där man värnar om de gamla hantverkstraditionerna och gör egna praliner i anslutande lokaler.

Res vidare från Brygge

Har du några fler dagar i Belgien, kan du enkelt resa vidare från Brygge till några av de andra spännande resmålen som ligger inom räckvidd. På sommaren kan du exempelvis åka ut mot kuststaden Oostende för att slappna av på de kilometerlånga sandstränderna.

Den pittoreska lilla landsorten Damme är ett annat populärt utflyktsmål från Brygge. Du kan ta en båt dit längs en kanal (ca 35 min) eller cykla. Det är en cykeltur som går genom ett vackert landskap.

Större städer såsom Antwerpen, Bryssel och Gent är har också mycket att erbjuda och kan kombineras med ett besök i Brygge. Se urvalet resor till Brygge i sökmotorn här hos Solfaktor, där du enkelt hittar de lägsta priserna på din resa.

Resor till Belgien

Läs mer om Belgien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Belgien här

Hotell i Brygge

Populära hotell i Brygge

Belgien, Flandern, Brygge
8,9
Mycket bra
2240 omdömen
  • Närmaste flygplats: 113 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Belgien, Flandern, Brygge
8,9
Mycket bra
883 omdömen
  • Närmaste flygplats: 107 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Belgien, Flandern, Brygge
9,5
Fantastiskt
6780 omdömen
  • Närmaste flygplats: 113 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi