Resor till Bryssel

Bryssel är Belgiens huvudstad men staden är även känd som EU:s inofficiella huvudstad vilket har gett den smeknamnet Europas hjärta. Här håller Europaparlamentet samt en rad andra av unionens viktigaste institutioner till samt Nato: s högkvarter. Dessutom har många multinationella företag sina huvudkontor här. Allt detta bidrar till att ge staden en mycket internationell prägel. Över en fjärdedel av stadens befolkning är utlänningar.

Samtidigt är Bryssel en kulturell knutpunkt med över hundra museer och lika många konsertsalar, teatrar, kulturcenter och gallerier. En resa till Bryssel är där utöver en möjlighet att uppleva en stad som blandar modern arkitektur med vackra gamla byggnader i art deco- och jugendstil. Nu för tiden är det också många som reser till Bryssel uteslutande för att utforska stadens rika restaurangliv som lockar med allt från fin gourmetmat på sina många Michelin-restauranger till traditionella belgiska pommes frites och våfflor som du bland annat kan njuta av sittande på en bänk i något av stadens många grönområden. Lägg därtill alla spännande mikrobryggerier och chokladbutiker för dig som gillar sötsaker.

Reser du till Bryssel kan du även lätt få alla dina shoppingbehov tillfredsställda. Ett av de mest betagande ställena att shoppa på är Les Galeries Royales Saint-Hubert som är en vacker glastäckt arkad i centrum av Bryssel. Arkadens lyxbutiker kräver en rejält tilltagen semesterbudget. Som ett alternativ kan du få mycket mer för pengarna på någon av de stora loppmarknaderna vilka den belgiska huvudstaden också är känd för. På loppmarknaderna finns det obegränsade möjligheter att hitta en unik souvenir att ta med hem.

Charmerande blandning av nytt och gammalt

Bryssel har en lång och händelserik historia som sträcker sig tillbaka till Medeltiden. I jämförelse med andra belgiska städer som Antwerpen, Brygge och Gent är dock den gamla stadsdelen i Bryssel förhållandevis liten med tanke på stadens storlek. Detta beror bland annat på att när Bryssel efter den belgiska revolutionen år 1830 blev utsedd till huvudstad i det nya Belgien så rev man stora delar av den gamla medeltidsstaden för att ge plats åt nya ministerier, palats, skolor, kaserner och liknande. Det är något man idag kan gräma sig över men som tur är finns det fortfarande massvis av charmiga områden i staden.

Bryssel skryter faktiskt med att ha Europas vackraste torg. Det är kanske inte så konstigt för det är osedvanligt vackert på den medeltida marknadsplatsen Grand' Place (eller Grote Markt). Torget som domineras av det gotiska rådhuset med sitt 97 meter höga torn ligger omgivet av vackert utsmyckade byggnader från tiden runt 1700-talet. Torget upptogs på UNESCO: s världsarvslista 1998.

Även om Bryssel på många sätt är en modern storstad med fart och fläkt så kan du även helt gå ner i varv på din resa hit och bara njuta av livet på uteserveringarna, i parkerna och på de vackra torgen.

Resor till Belgien

Läs mer om Belgien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Belgien här

Hotell i Bryssel

Populära hotell i Bryssel

Belgien, Bryssel-regionen, Bryssel
9,1
Fantastiskt
2739 omdömen
  • Närmaste flygplats: 14 km
  • Avstånd till centrum: ca. 4 km
  • Internet/Wi-Fi
Belgien, Bryssel-regionen, Bryssel
8,2
Mycket bra
920 omdömen
  • Närmaste flygplats: 20 km
  • Avstånd till centrum: ca. 1 km
  • Internet/Wi-Fi
Belgien, Bryssel-regionen, Bryssel
7,9
Bra
888 omdömen
  • Närmaste flygplats: 13 km
  • Avstånd till centrum: ca. 3 km
  • Internet/Wi-Fi