Resor till Belgien

Kungariket Belgien är ett litet land men det har mycket att bjuda på. I Belgien får du pulserande storstäder, mysiga små byar, världens kanske bästa öl och en del helt fantastiska badorter ute längs kusten.

Det är som sagt ett litet land så du kan i princip resa från ena änden av landet till den andra på bara tre timmar. Mellan de större städerna finns det bra tågförbindelser och bussar täcker de kortare sträckorna på ett fint sätt. Det finns dock så mycket att se att det vore synd att inte ge sig gott om tid.

På en resa till Belgien kan du uppleva en skön blandning av medeltidsatmosfär och modern kultur med allt från gamla slott, palats, museer och kyrkor till futuristisk arkitektur, jättelika shoppingcenter och nöjesanläggningar.

Belgien är ett resmål du kan besöka året runt. På sommaren inbjuder det platta landskapet till en aktiv cykelsemester om du nu inte hellre bara vill koppla av på de flotta sandstränderna längs den 65 kilometer långa kustlinjen. Det är dock framför allt landets städer som du kan komma att tillbringa mycket tid med att utforska såväl sommar som vinter.

Kända städer i Belgien

Julmarknaden i Brygge är en alla tiders anledning till att besöka denna otroligt romantiska stad som tack vare sitt välbevarade Medeltida centrum står med på UNESCO: s världsarvslista. Staden är mest känd för sina kanaler som gett den smeknamnet "Nordens Venedig", ett smeknamn som även Stockholm bär, samt vackra palats vilket gör Brygge till en stad som inbjuder till långsamma promenader. Ge dig själv tid att insupa stämningen och bara slå dig ner på någon uteservering för att njuta av omgivningarna. Tycker du om sötsaker så kan du naturligtvis inte resa hit utan att besöka någon av de över 50 chokladbutikerna som finns i Brygge.

Belgiens näst största stad Antwerpen är kanske mest känd för sin diamanthandel men på senare tid har hamnstaden utvecklats till en mycket trendig stad som lockar till sig många belgiska och utländska konstnärer. Detta avspeglar sig i stadens många barer och butiker. Lägg därtill att Antwerpen har många platser med samma historiska charm som Brygge och Gent, inte minst i centrum på marknadsplatsen Grote Markt.

Du får också rikliga möjligheter att skämma bort dina smaklökar när du reser till hela Europas politiska huvudstad Bryssel. De många NATO- och EU-institutionerna ger huvudstaden en omisskännlig modern, internationell miljö som du kan märka över allt, inte minst i urvalet av restauranger. Samtidigt kan du i Bryssel gå på upptäcktsfärd på gamla trevliga gator och torg. Du måste naturligtvis ta vägen förbi Grand Place som är ett av Europas vackraste torg. Du kan också tillbringa mycket tid på de fina konstmuseerna i staden.

Omkring en timmes körning från huvudstaden ligger Liége. Många cykelentusiaster känner igen namnet från den berömda vår klassikern Liége-Bastogne-Liége men för övrigt är det inte många turister som hittar vägen hit. Staden är annars även känd för sina spännande marknader och talrika festivaler under årets lopp.  Liége har också en intressant gammal stadskärna och är en bra utgångspunkt för att utforska Ardennerna och ett pärlband av mindre städer och byar.

Ett splittrat land

Belgien har existerat som en enad stat sedan 1830 då landet genom en revolution frigjorde sig från det norr om liggande Nederländerna.  Belgien var dessutom en av de första medlemsstaterna i Europeiska unionen samtidigt som det är ett av de mest splittrade länderna i unionen. Landet är nämligen indelat i tre regioner med det rika Flandern i norr, där står sig de holländska separatisterna starkt, den centrala Bryssel-regionen med huvudstaden och det fransktalande Vallonien i söder, ett område plågat av arbetslöshet efter stängning av flera industrier.

Motsättningarna mellan flamländarna i norr och vallonerna i söder har genom tidens lopp lett till stora spänningar. Idag lever regionerna till stor utsträckning sina egna liv, såväl ekonomiskt som kulturellt isolerade från varandra. Denna uppdelning kom tydligt till uttryck 2010-2011 då Belgien under 541 dagar inte hade någon gemensam regering. Under denna period spelade kungen en nyckelroll i att lösa krisen. Monarkin ses därför ofta som en samlande punkt i nationen. I det fransktalande söder är man huvudsakligen rojalister medan den flamländska majoriteten i norr inte är lika begeistrade i kungahuset.

Natur och landskap

Det är inte enbart kulturellt som Belgien är en sammansatt blandning. Reser du ner genom landet kommer du upptäcka att naturen och landskapet tydligt förändras. I den norra delen ut mot Nordsjökusten är landet mycket platt och består av flodslätter. Här hittar du det charmiga Brygge, långa sandstränder och klitter. I de centrala delarna där huvudstaden Bryssel ligger är landskapet fortfarande förhållandevis platt men med inslag av mjuka kullar och lite djupare floddalar. Detta är ett frodigt område med intensivt odlande.

Söder om floden Maas möter du högslätten Ardennerna som inkluderar Belgiens högsta punkt Signal de Botrange (694 meter). Här har floder under milliontals år skurit sig djupt ner i marken och skapat buktande dalar med branta skogklädda sidor. Turismen är särskilt viktig för denna regions ekonomi. Här finns även den största delen av detta tätbefolkade lands vilda djurliv.

Boka en billig resa till Belgien här

I sökmotorn här på Solfaktor kan du med några få klick hitta billiga resor till de mest intressanta destinationerna i Belgien. Sökmotorn uppdateras hela tiden med de bästa priserna på hotell och flygbiljetter. Du kan därför lätt boka en billig resa där allt sätts samman till ett paket.

Resmål i Belgien

 • Brygge
  34 hotell
  Det välbevarade medeltida centrumet i Brygge är ett av de vackraste och mest stämningsfulla i Europa. Det är också så pass kompakt att du kan utforska det till fots eller på en tur runt kanalen. Brygge är en perfekt destination för en romantisk ... parresa eller bara en härlig långweekend. Läs mer
 • Antwerpen
  7 hotell
  Antwerpen är en pulserande stad full av mode, shopping, gastronomi, medeltida atmosfär och modernare arkitektur. Nästan oavsett vad som står på din önskelista för resan, kommer du kunna hitta det i Antwerpen, Belgiens näst största stad.
 • Gent
  5 hotell
  Gent är en av Europas förbisedda storstadspärlor som är ett perfekt resmål både som ett romantiskt getaway och som en upplevelserik semester för hela familjen. Här finns massor av medeltidsstämning men samtidigt är det en ung och dynamisk stad.

Populära hotell i Belgien

Belgien, Flandern, Brygge
9,1
Fantastiskt
382 omdömen
 • Närmaste flygplats: 107 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Internet/Wi-Fi
Belgien, Flandern, Brygge
8,8
Mycket bra
1603 omdömen
 • Närmaste flygplats: 104 km
 • Närmaste stad: ca. 4.5 km
 • Internet/Wi-Fi
Belgien, Bryssel-regionen, Bryssel
8,6
Mycket bra
1871 omdömen
 • Närmaste flygplats: 16 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Internet/Wi-Fi