Resor till Tyskland

Tyskland har under de senaste åren utvecklats till att bli en av våra mest populära semesterdestinationer, vilket inte är helt överraskande. Här hittar du breda floder, sammankopplade med kanaler, höga berg, betagande storstäder och vacker natur. Åk på semester till Tyskland med Solfaktor - det är ganz gut!

Tyskland är en stormakt i EU och ett av världens största industriländer. I tillägg till detta är landet oerhört olikartat från norr till söder och från öst till väst är den kulturella skillnaden stor och mitt i allt ihop ligger Europas största metropol Berlin. Tysklands huvudstad har en lång historia och är idag en modern metropol med en blandning av många olika kulturer, flera universitet, intressanta museer, storslagen arkitektur och spännande kulturella arrangemang. Genom tiden har landet påverkat det västliga kulturarvet med stora kompositörer, författare, vetenskapsmän, konstnärer, diktare, astronauter med mera.

Besök Tyskland i hjärtat av Europa

Tyskland är ett land som består av 16 delstater och landet är en av stormakterna inom EU. Tyskland är också ett av världens största industriländer. Landets kultur och natur varierar mycket beroende på var du befinner dig. Det finns rika traditioner av vinproduktion och ölbryggning, framför allt i söder där du bland annat kan uppleva det frodiga vinområdet längs Donaufloden.

Huvudstaden Berlin är en av Europas stora kulturella huvudstäder och här kan man uppleva allt från modern kultur till historiska sevärdheter. På sina håll vittnar byggnaderna om stadens våldsamma historia. Idag är staden en smältdegel för massor av kulturer och man kan gå på upptäcktsfärd i de olika områden som vart och ett har sin särprägel som skapats av invånarna.

Genom tiderna har Tyskland bidragit mycket till västvärldens kulturarv med bland annat stora kompositörer, författare, vetenskapsmän, konstnärer, diktare, astonauter med mera.

En billig semester i Tyskland med Solfaktor

Sedan murens fall och landets återförenande har Tyskland blivit ett alltmer populärt resmål, och städer som till exempel  Berlin och Hamburg har de senaste åren lockat många turister från Sverige som utnyttjar närheten och den korta (och billiga) transporten till en förlängd weekendresa. Hotellen i Tyskland håller generellt sett hög standard och har bra kvalitet till ett förnuftigt pris och frukosten är ofta inkluderad. Det finns inkvartering av alla olika slag, från stora kedjehotell, till små familje-Gasthofs uppe i bergen.

Tysklands städer

Tyskland har många andra sevärda städer. Här finns moderna storstäder som Berlin, Hamburg, München och Köln, med ett pulserande nattliv, fantastisk shopping och imponerande arkitektur, men också mindre städer, som till exempel Weimar, Lübeck, Goslar och Heidelberg, som är rika på historia och kultur. I Ruhrområdet ligger städerna så tät, att de i stort sett växt ihop till ett stort stadsområde med över 5 miljoner invånare - det fjärde största stadsområdet i Europa. Men även om många åker till Tyskland för att uppleva städerna, finns det också möjlighet att komma ut i naturen.

Naturupplevelser i Tyskland

Tyskland är ett stort land, och har av denna anledning en stor variation landskap. En semester i Tyskland betyder därför också att det finns möjlighet för att utöva många aktiviteter i naturen, som t.ex. vandra i berg. Det är också enkelt att nå det låga bergmassivet Marzen, där du bland annat hittar den spektakulära bergstoppen Brocken, där du kan transporteras uppmed veterantåg till toppen, och njuta av en fantastisk utsikt över den norra slätten.

Bland annat spektakulära naturupplevelser på en semester till Tyskland, finns området Schwarzwald - den svarta skogen - som bjuder på tät skog, charmiga småstäder och berg på upp till 1500 meter höjd över havet. Härifrån är det inte långt till att njuta av de lokala vinerna, som är gjorda på druvor från backarna runt Rhen och Mosel.

Sevärdheter och upplevelser

Berlin

Med sina cirka 3,7 miljoner invånare, är Berlin den näst största europeiska huvudstaden, efter London, och den sjunde största metropolen i EU. Sedan Tysklands återförening 1990 har staden dessutom varit Tysklands huvudstad.

Berlin huserar världsberömda universitet, orkestrar, museum, underhållningsplatser och har blivit ett centrum för sporthändelser, festivaler, konstutställningar och kosmopolitiska entreprenörsmiljöer i Europa. Stadens zoo är det mest besöka zoot i Europa och staden har också världens äldsta filmstudiokomplex, där det har blivit alltmer populärt för internationella filmskapare att filma.

Staden har därutöver en rad sevärdheter, såsom Brandenburger Tor, Riksdagsbyggnaden, Berlinmuren, Alexanderplatz, Museumsinsel, Postdamer Platz, minnesmärket för Europas mördade judar, Perganmuseet, Berliner Dom, Sanssouci-palatset, Unter den Linden, Schloss Charlottenburg, Siegessäule, Mauerpark, Friedrichstrasse, Altes Museum, Bodemuseum, Pariser Platz, Grosser Tiergarten, Deutsches Historiches Museum - och många, många fler.

En tur till Berlin, är den naturlig del av en semester i Tyskland...

München

München, som ligger på bredden av floden Isar, norr om de bayerska alperna, är huvudstad i den tyska delstaten Bayern, och är den tredje största staden i Tyskland, efter Berlin och Hamburg. Det är den 12:e största staden i EU med en befolkning på cirka 1,5 miljoner.

Staden är centrum för konst, teknologi, finans, kultur, innovation, utbildning, företagsliv och turism i Tyskland och Europa, och har den högsta livskvaliteten i Tyskland och den fjärde högsta i världen. Staden är dessutom en av de mest välmående och snabbast växande städerna i Tyskland och den årliga Oktoberfesten lockar tusentals besökare från hela världen varje år.

Därutöver har staden en lång rad stora historiska och kulturella sevärdheter, såsom Marienplatz, Frauenkirche, Englischer Garten, Virtualienmarkt, Deutsches Museum, Karlsplatz, Odeonsplatz, Hofgarten, Neue Pinakothek, Alten Pinakothek, Königsplatz, Olympiaturm, Olympiastadium, Isartor, Karlstor, Glyptothek, Barisches Nationalmuseum, Residenz-museum, Hofbräuhaus - och många, många fler.

Schloss Neuschwanstein

Schloss Neuschwanstein, som ligger på en hög kulle över landsorten Hohenschwangau nära Füssen i sydvästra Bayern, är ett romantiskt palats från 1800-talet, som varje år besöks av fler än 1,3 miljoner besökare och upp mot 6000 besökare varje dag i sommarperioden.

Slottet beställdes av Ludwig II och var tänkt som ett hem för kungen, men officiellt byggdes det för att ära komponisten Richard Wagner, som kungen hade ett nära förhållande till. Kung Ludwig betalde för slottet ur egen ficka, och med hjälp av ett omfattande lån, istället för att ta från Bayerns invånares skattepengar. Efter kungens död år 1886 blev slottet tillgängligt för offentligheten.

Det nyromantiska slottet förenar det samtida arkitektoniska modet känt som "slottsromantik" och Ludwig II:s intresse för Richard Wagners operor.

Kölner Dom

Om din semester till Tyskland tar dig till området runt Ruhr-distriktet, är Kölner Dom ett måste. Den enorma katedralen, som ligger i Köln i delstaten Nordrhein-Westfalen, är säte för ärkebiskopen i Köln. Den katolska katedralen blev dessutom erkänd som världsarv av UNESCO år 1996, och är inte bara Kölns, utan hela Tysklands mest besöka landmärke med i genomsnitt 20 000 besökare om dagen. 

Byggandet av katedralen började år 1248, och fortsatte i mer än 200 år, till år 1473, då arbetet plötsligt stannade. Arbetet med att färdigställa katedralen togs upp igen på 1800-talet, och avslutades mer än 630 år efter att man börjat, nämligen år 1880.

Katedralen är den största gotiska kyrkan i norra Europa, den tredje högsta kyrkobyggnaden i världen och har de näst högsta spirorna i världen (hela 156 meter höga).

Basteiklipporna

Basteiklipporna ligger 194 meter över Elbefloden - och 305 meter över havet - i bergskedjan Elbe Sansteingebirge i delstaten Sachsen, och är en av Tysklands största natursevärdheter. Det är dessutom den stora attraktionen i den 93,5 kvadratmeter stora nationalparken Sächsische Schweiz, som är förbunden med Nationalpark Böhmische Schweiz på den tjeckiska sidan av gränsen, som tillsammans utgör ett fantastiskt naturområde i den östra delen av Tyskland.

De storslagna klippformationerna har varit en turistattraktion i över 200 år, och har blivit mer lättillgängliga till alla besökande turister som vallfärdar till stället. redan år 1824 byggdes en träbro för att sammankoppla flera av klipporna, men denna bro blev ersatt redan 18511 av den nuvarande Bastei-bron som är gjord av sandsten.

Stenformationerna, och de spektakulära utsikterna från dem, har inspirerat många kända konstnärer genom tiderna, bland annat den tyske landskapsmålaren Caspar David Friedrich, vars berömda tavla Felsenpartie im Elbsandsteingebirge, är målad med Bastei som motiv.

Turistinformation

Tysklands officiella turistbyrås hemsida hittar du en rad idéer och praktiska upplysningar till din semester till Tyskland. Hos den tyska turistbyrån hittar du bland annat en rad förslag på turer och utflykter till din semester. Du hittar också beskrivningar av aktuella händelser och du kan ladda ner olika temahäften utan extra kostnad.

Så bokar du en semester i Tyskland?

Med Solfaktor kan du åka på en semester till Tyskland från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö och Köpenhamn, antingen direkt eller med en mellanlandning på vägen. Vi ger dig flygbiljetter med reguljärflyg till nätets lägsta priser och paketerar dem med våra hotell med möjlighet att komplettera med en hyrbil - allt blir till en paketresa som är säkrad av resegaranti.

>> Så åker du på en härlig semester till Berlin

Sedan murens fall har Tyskland blivit ett alltmer populärt resmål där städer som till exempel Berlin på de senaste åren lockat till sig stor uppmärksamhet och många turister. Oavsett om du reser till huvudstaden eller till ett av landets många andra spännande resmål, kommer du att upptäcka att även om Tyskland ute i världen är känt för sin noggrannhet och effektivitet så råder här minst lika mycket Gemütlichkeit och en överraskande stor regional variation. 

 

Betagande landskap och ett kulturellt mångfald

Reser du till Tyskland, kan du under en och samma semester uppleva moderna, pulserande storstäder som Berlin, Hamburg, Köln och München, men också korsvirkeshus och idyll i de mindre, mysiga medeltida städerna som Lübeck, Rothenburg och Baden-Baden. Likaså kan du se fram emot att utforska en otrolig allsidig nattur, som spänner från lågvattenslandskapen i nordöst till de höga alperna i söder. Tyskland har 16 nationalparker, 104 naturparker och 15 biosfärreservat, som bara väntar på att utforskas. Du behöver inte heller resa långt in i Tyskland innan du upptäcker, att det finns mycket mer att upptäcka kulturellt, än öl och lederhosen. Det är dock inte desto mindre värt att besöka Tyskland på en av alla traditionella karnevalerna eller vin- och oktoberfesten.

Är det en aktiv semester du söker, är Tyskland full med sina kilometervis av vandringsleder och cykelstigar ett perfekt resmål. Det samma gäller på vintern när du kan följa tyskarna upp i pisterna i södra Tyskland och Harzen, som är känt för att vara ett bra skidområde för familjer. Därtill kommer naturligtvis, att du hela året har rik möjlighet för att kombinera de aktiva utmaningarna med härligt avslappnande kurbad och wellness-behandlingar i ett av de fler än 350 erkända kurbaden och kurstäderna, som ligger utspridda över hela landet. Oavsett om du tar dig runt med egen kraft, eller åker på en rundresa i bil längs en av alla tema-rutter i landet, kommer du också upptäcka att den regionala variationen avspeglar sig också kulinariskt.

Fördjupar du dig i det regionala tyska köket, hittar du rätter lagade på gamla recept som gått i arv genom generationer, samt rätter som tydligt påverkats av grannländerna. Till den goda maten rekommenderas att prova ett vin från ett av Tysklands 13 vinområden, eller en öl från ett av de mer än 1300 bryggerierna som finns i landet. Älskar du sötsaker, ska du resa till Tyskland i december då du kan besöka de trevliga julmarknaderna där bodarna och stånden på torgen säljer godsaker och glühwein med julmusik i bakgrunden.

Resmål i Tyskland

 • Gästrecensioner 8,5
  Berlin
  210 hotell
  Berlin är ett spännande resmål som alltfler svenskar får upp ögonen för. Staden kombinerar kultur och historia med både en spännande matscen, uteliv och en modern livsstil. Ett populärt sätt att uppleva Berlin på, är med cykel då staden är väldigt ... cykelvänlig. Läs mer
 • Hamburg
  57 hotell
  Hamburg är Tysklands näststörsta stad, men står som resmål fortfarande lite i skuggan av landets andra storstäder. I den gamla hansastaden väntar en rad sevärdheter och ett rikt kulturliv, som bara vill bli upptäckt av dig.

Populära hotell i Tyskland

Tyskland, Berlin
9,0
Fantastiskt
6594 omdömen
 • Närmaste flygplats: 25 km
 • Avstånd till centrum: ca. 1 km
 • Internet/Wi-Fi
Tyskland, Berlin
9,0
Fantastiskt
2153 omdömen
 • Närmaste flygplats: 27 km
 • Avstånd till centrum: ca. 800 m
 • Internet/Wi-Fi
Tyskland, Berlin
8,7
Mycket bra
4107 omdömen
 • Närmaste flygplats: 28 km
 • Avstånd till centrum: ca. 600 m
 • Internet/Wi-Fi

Vad tycker gästerna om i Tyskland?

8,5
Samlade gästomdömen
Baserat på 8 recensioner