Resor till Berlin

Historien har inte alltid varit snäll mot Berlin men de många förändringarna i staden på senare tid bidrar till att göra en semester i Berlin till en fantastisk upplevelse. Hitta och boka billiga resor till Berlin med Solfaktor redan idag!

Berlin är en av Europas mest spännande städer och har hela 160 museer, flera operahus och ett stort utbud av restauranger, barer och andra nöjen. Berlin har efter murens fall 1989 genomgått en otrolig utveckling och har blivit ett spännande resmål för en storstadsweekend.

Tysklands vackra, öppna och välorganiserade huvudstad har varit igenom så mycket hemskheter genom årens lopp men har ändå alltid lyckats återuppstå i all sin prakt som en fantastisk storstad med en härlig blandning av människor, arkitektur, kultur och mat vars like inte går att hitta någon annan stans. Med sin rika historia och sitt behagliga klimat är Berlin även en av de mest populära destinationerna för weekendresor och storstadssemester i Europa detta kan tydligt märkas på semesterbostäderna för här finns ett stort urval av både stora och små hotell till vettiga priser.

Den gröna staden

Berlin är en överraskande grön stad och i både de östra och västra delarna av staden finns stora grönområden. De gamla paradgatorna som Kurfürstendamm och Unter den Linden har tillsammans med torgen renoverats och putsats upp. Mycket har gjorts för att sudda ut den tidigare gränsen mellan Västberlin och Östberlin men man kan fortfarande märka de små skillnaderna som fanns en gång.

Det är i de populära områdena Charlottenburg, Wilmersdorf och Tiergarten som mycket av aktiviteterna i gamla Västberlin äger rum. I det gamla Östberlin dominerar naturligtvis Alexanderplatz och Postdamer Platz och de trendiga stadsdelarna Prenzlauer Berg och Kreuzberg. Berlins nya centrum ligger i stadsdelen Mitte med många trendiga caféer och bra restauranger. Det är lätt att ta sig runt i Berlin med metro (U-bahn), buss, spårvagn och lokaltåg.

Berlin är en kulturstad med mängder med aktiviteter. Staden har flera operahus, museer som till exempel på Museumsinsel nära Alexanderplats och så är Berlin faktiskt lite av Tysklands Hollywood. Flera gånger under året arrangeras festivaler och andra kulturevenemang. Berlin har alltid varit en stad full av nöjen: Titta förbi en klassisk tysk Bierstuben eller Kneipe, gå på nattklubb eller technoklubb, barhoppa på Oranienburger Strasse... man har aldrig det långtråkigt i Berlin.

>> Hitta erbjudanden om sista-minuten och restresor till Berlin här

Vem passar resmålet Berlin för?

Berlin har allt du kan begära av en storstad. Konst, kultur, shopping, nöjen, mat, dryck och mycket annat. Eftersom Berlin är en mycket stor stad och mycket ligger utspritt kan det vara en bra ide att anpassa hotellvalet efter vad man huvudsakligen vill se och göra och var i staden detta finns. Du kan uppleva Berlin och de större sevärdheterna på en förlängd weekend men de flesta återvänder hit för att uppleva mer.

När är det bäst att resa till Berlin?

Berlin kan besökas under hela året men det är något speciellt med att besöka staden när den vaknar till liv i april - maj.  Sommaren kan vara varm och ganska fuktig i Berlin. Hösten är också en bra tid och om du tycker om julstämning så kan du åka till Berlin och uppleva de fina julmarknaderna. Berlin är i stort sett den perfekta destinationen året runt.

Hotell i Berlin

Populära hotell i Berlin

Tyskland, Berlin
8,5
Mycket bra
5257 omdömen
  • Närmaste flygplats: 29 km
  • Avstånd till centrum: ca. 800 m
  • Internet/Wi-Fi
Tyskland, Berlin
8,6
Mycket bra
8621 omdömen
  • Närmaste flygplats: 29 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Tyskland, Berlin
8,4
Mycket bra
3008 omdömen
  • Närmaste flygplats: 24 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Parkering / Garage

Så hittar du priset på en billig resa till Berlin

Berlin är ett populärt resmål bland oss svenskar när vi vill ha en bra och billig resa till en intressant storstad med kort restid och bra flygförbindelser. Börja med att välja om du vill boka "Flyg + hotell" eller om du vill arrangera din transport själv och därför boka "Endast hotell". Väljer du det första alternativet och bokar allt genom oss så omfattas din resa till Berlin av resegaranti. Du kan dessutom välja flexibel avresa med valfria resdatum och reslängd från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö, Luleå, Växjö och Köpenhamn.

Knappa därefter in de resdagar du föredrar och hur många ni är som reser - så hittar vi snabbt de bästa erbjudandena på bra hotell till din resa till Berlin. Du kan dessutom lägga till transfer från/till flygplatsen eller en hyrbil som står klar när du landar. På så sätt är allt ordnat redan hemifrån och du kan koncentrera dig på att göra det bästa: Hålla semester!

En billig semester i Berlin

Berlin har skakat av sig sin tunga historia och staden har utvecklats till en livlig, multikulturell och munter plats. Den bästa tiden att åka på semester till Berlin är enligt många på våren eller hösten men om du har möjlighet för det är det också spännande att uppleva den trevliga stämningen i Berlin i december då alla julmarknader äger rum - till exempel på Gendarmenmarkt eller vid kyrkan Gedächtniskirche.

Det är enkelt och billigt att åka på semester till Berlin i förhållande till många andra storstäder i Europa. Från flygplatserna i Sverige och Danmark avgår dagligen flyg till den tyska huvudstaden till exempel med SAS, EasyJet och Norwegian. Staden Berlin har flera närliggande flygplatser men de flesta flygen ankommer till den nya flygplatsen i Brandenburg (BER) varifrån det finns bra förbindelser med offentlig transport in till det centrala Berlin.

Berlin är fullt av historia och kultur så det är en bra idé att boka en lokal guide till några utflykter eller åtminstone följa med en hop on/hop off buss som tar dig till de mest populära sevärdheterna.

Vad ska du se på en semester i Berlin?

Berlins centrum omfattar en rad monument över Tysklands triumfer och tragedier, med Riksdagsbyggnaden, minnesplatsen för de mördade judarna i Europa, Brandenburger Tor och Siegessäule inom promenadavstånd från varandra. Nära inpå ligger också Checkpoint Charlie - en rest av Berlinmuren - och det judiska museet, båda viktiga testamenten över stadens nyare historia. Mellan allt detta ligger arkitektoniska vidunder som till exempel de nya utländska ambassaderna som symboliserar hoppet om en stad född på nytt ovanpå resterna av muren som en gång delade staden i två. Nära den ikoniska Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche ligger dessutom Berlin Zoo som alltid är populärt bland barnen.

Alexander Platz är Östberlins gamla centrum och ligger som en lämning från Östtyskland och socialismens brutna löfte - komplett med det ikoniska TV-tornet och massor av caféer och restauranger. Museet gällande "muren" vid Checkpoint Charlie berättar om en av stadens mest berömda sevärdheter över vilken många östtyskar försökte fly in i Västtyskland. Det är ett fint museum som är värt ett besök - men kom ihåg att det är mycket populärt och har begränsat med plats. 

På en semester i Berlin får du heller inte missa att besöka det judiska museet som är ritat av Daniel Libeskind och som uppträder i en ytterst robust struktur. Museet innehåller en skatt av information om den judiska kulturen. Ta en båttur på floden Spree för att se en ny sida av staden med massor av vackra broar, enorma byggnader och överdådiga palats.

Det ikoniska Brandburger Tor

Reser du till Berlin på semester är det nästan omöjligt att inte ha med Brandenburger Tor på listan över sevärdheter - en symbol för Tysklands delning och återförenande. Brandenburger Tor är vanligen känd som en symbol över preussarnas förändring av Berlin från en provins till en världsstad. I Berlings stadsmitt är det idag svårt att se just exakt var den fallna Berlinmuren en gång stod men Brandenburger Tor låg precis mitt i linjen och den ligger fortfarande här. Det planerades år 1791 som en triumfbåge till minne av den preussiska krigssegern och ironiskt nog blev den som Fredens port inbyggd i Muren när denna uppfördes år 1961 på Kalla Krigets höjdpunkt. Porten är en stor symbol för landets återförening och kan än i dag få dig att rysa - både av glädje av obehag.

Småhandlare runt omkring i stan erbjuder fortfarande turister vad de hävdar är delar av den beryktade muren. Stora, skyddade delar av Die Mauer som en gång i tiden var 45 kilometer lång, 4 meter hög, och försedd med taggtråd har fått bli stående i Berlin och är utpekade som "historiska minnesmärken". Innan muren föll låg Brandenburger Tor i Östtyskland i ett dystert ingenmansland. Går du igenom den majestätiska porten idag kommer du in i det före detta Östberlin som i 41 år var huvudstad i det kommunistiska Östtyskland. Detta område var den stolta mittpunkten i Hohenzollernas Berlin och lockar återigen besökare precis som området med stadens mest imponerande monument vilka på ett mirakulöst sätt undvikit ödeläggelse. Öster om porten löper den vackra allén Unter den Linden som tidigare var Berlins viktigaste öst-väst-axel och en av stadens förnämsta boulevarder som idag har återuppstått och åter blivit hemstad för många ambassader (hitflyttade från Bonn) och som återtagit sin roll som huvudstadens bultande pulsåder.

Riksdagen

Nära inpå, men på "västsidan" ligger Riksdagen, en symbol på stadens paradoxala historia, med dess fascinerande glastillbyggnad ovanpå den gamla byggnaden - en förebild för hela staden. Långt nere i den stora stadsparken, Tiergarten, ser du dessutom den förgyllda segergudinnan överst på pelaren Siegessäule som är uppförd som monument över de preussiska segrarna under Bismarck på 1860-talet.

Det diskret lyxiga och perfekt belägna Hotel Adlon ödelades av sovjetryssarna år 1945 och återuppbyggdes 1997. Dess marmorfoajé vars ursprungliga storslagna trappa är bevarad bjuder på förkrigsprakt och en betjäning i toppklass. Kulisserna till den klassiska filmen Grand Hotel från 1932 hade Hotel Adlon som förebild. Det var i en scen från denna film som "den gudomliga" Greta Garbo uttalade sitt "I want to be alone". Från presidentsviten har du en vacker utsikt mot Brandenburger Tor. En resa till Berlin är inte komplett utan minst en eftermiddag för att uppleva detta historiskt fascinerande område.

På museum i Berlin

För dig som reser till Berlin och som har öga för kultur är Museumsinsel ("Museum-ön") ett absolut måste. "Museumön" ligger vid slutet av Unter den Linden och är centrum för konst och kultur i Berlin. I takt med att den tidigare delade storstaden Berlin smälte samman igen i en så omfattande stadsförnyelse som sällan tidigare skådats i Europas historia har stadens outtömliga rika konstsamlingar omorganiserats och omgrupperats. I en önskan om att uppfylla den stora drömmen om att bli, inte bara Tysklands, utan också Europas kultur- och konsthuvudstad har investerare och regeringen i Berling spenderat stora summor på stadens nya museum samt på lyxhotell och extravaganta shoppingcentrum.

Du som tycker om antik konst kan spendera flera dagar av din semester i Berlin på Museuminsel som omfattar en grupp på fem museer vars stora dragplåster är Pergamonmuseet som är byggt uteslutande för det kolossala Pergamonaltaret från 300-talet f.Kr. (ett 12 meter högt grekiskt tempel med en trappa på 27 steg som leder upp till altaret) vilket upptäcktes år 1864 och flyttades hit från Turkiet år 1902. Ägyptisches museum rymmer den sublima bysten av Nefertiti - vilket betyder "den vackra kvinnan är kommen" - som skapades för över 3 000 år sedan och grävdes ut av tyska arkeologer år 1912.

Den mest storslagna händelsen var dock återförandet år 1998 av Dehlem-museet i väst och Bode-museet i öst vilka numera befinner sig under samma tak i Gemäldegalerie am Kulturforum i Tiergartenkvarteret. I jämförelse med Berlins övriga 170 museum är detta i en klass för sig på grund av den stora samlingen av målningar av Europas stora mästare från 1200- till 1700-talen. Inte mindre än 20 målning av Rembrandt kan ses här.

Lägg därtill det spännande nya museet för modern konst, Hamburger Bahnhof, som huserar i en mästerligt omgjord station från 1800-talet. Här kan du stifta bekantskap med ett suveränt tvärsnitt av den samlade världskonsten från människans tidigaste kulturer till vår tids avantgarde i en stad som strävar efter att bli landets stora kulturella stolthet på 2 000-talet.

Vädret i Berlin

Temperaturerna i Berlin växlar mellan 35 graders värme till några grader under fryspunkt. Somrarna är varma och sköna och temperaturer runt 30 grader är inte ovanligt men det är däremot vanligare med ett genomsnitt på 20-25 grader - perfekt till en storstadssemester.

Klä dig som den Berliner du önskar identifiera dig med. I Berlin bor allt från kostymnissar, till finkulturella, designerälskare, fritidsklädda, konstnärer och de som är mer avslappnat klädda. Berlinarna älskar nyheter och att följa modet men det är också en stad som är mycket öppen, så här kan du klä dig precis som du vill! Vintrarna i Berlin - även om de ofta är rätt milda - kan vara så kalla att det skär genom märg och ben när den ryska vinden blåser in över landet norr ifrån.

Åk på semester till Berlin med Solfaktor och bo på utvalda hotell med stil och charm. Boka semestern i vår sökmotor redan idag - så får du flyg och hotell i samma paket och täcks dessutom av resegaranti! Trevlig resa!

>> Läs också om storstadssemestrar i Europa med Solfaktor

Resor till Tyskland

Läs mer om Tyskland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Tyskland här

Vad tycker gästerna om i Berlin?

8,3
Samlade gästomdömen
Baserat på 6 recensioner