Resor till Makedonien

Den fruktbara floddalen längs floden Vardar skär rakt igenom Makedonien men för övrigt är det bergslandskap som kännetecknar detta lilla land i hjärtat av Balkan. Turismen här befinner sig fortfarande i sin vagga så på en resa till Makedonien kan du fortfarande uppleva orörd natur och autentisk kultur som på få andra platser i Europa.

Det finns åtskilliga vackert belägna sjöar i Makedonien med stränder som på så sommaren lockar till sig såväl lokalbefolkningen som besökare. Fågelvägen är det inte heller långt till varken Adriatiska havet eller det Egeiska havet. Makedonien har dock inte i sig tillgång till hav där det ligger helt omgivet av  Albanien, Kosovo, Serbien, Bulgarien och Grekland.

Makedonien som tidigare utgjorde en del av det forna Jugoslavien bytte 2019 officiellt namn till Republiken Nordmakedonien för att avsluta en långvarig namntvist med Grekland (den nordligaste regionen i Grekland heter nämligen Makedonien). Det är emellertid sällan man möter makedonier som tagit denna namnändring till sig, det är tvärt emot många av de 2 miljoner invånarna som rent av tycker att det nya namnet är stötande.

Även om turismen i Makedonien inte har haft samma utveckling som i andra länder på Balkanhalvön så har framför allt stränderna vid Ohridsjön och möjligheten till vintersport i bergen på senare år väckt ökad uppmärksamhet. Makedonien är dock fortfarande i första hand ett jordbruksland med en utbredd får- och nötdjursuppfödning samt produktion av bland annat tobak, bomull, citrusfrukter och vin.

Makedoniens höjdpunkter

Makedonien är inte större än halva Danmark men detta kompakta land har ändå massor av intressanta attraktioner att bjuda på.

Skopje

Huvudstaden Skopje, som ligger på Vardarflodens bredd, var känd som en av Jugoslaviens vackraste städer. Makedonien ligger emellertid i en seismiskt aktiv region med regelbundna mindre jordskalv. Den 26 juli 1963 drabbade dock en kraftig jordbävning Skopje och lade 80 procent av staden i ruiner. Det har naturligtvis satt sin prägel på stadens uttryck som är mer modernt än vad man annars kunnat förvänta sig. Trots detta faktum finns det fortfarande åtskilliga spännande sevärdheter som vittnar om stadens djupa historiska rötter som sträcker sig ända tillbaka till antikens dagar.

Skopje är den klart största staden i Makedonien och hyser nästan hälften av landets befolkning. I samband med ett storstilat stadsförnyelseprojekt "Skopje 2014" förnyades och moderniserades stora delar av staden. Ett av målen med detta projekt var att främja en makedonisk identitet. I samband med projektet uppkallades därför en lång rad byggnader och monument efter Alexander den Store. Det går till exempel knappast att undgå att lägga märke till den jättelika ryttarstatyn på stadens centrala torg. I grannlandet Grekland anser man naturligtvis att Alexander den Store var grek.

De mest intressanta historiska sevärdheterna i Skopje ligger på Carsija-sidan av floden Vardar. Dessa sevärdheter inkluderar Mustafa Pasa Moskén, kyrkan Sveti Spas, de gamla turkiska baden Daud Pasa och Skopjes fästning och varumärke Tvrdina Kale-fästningen från 1100-talet.

Ohrid

Efter några dagar i huvudstaden är det nästan självklart att fortsätta söderut till Ohrid. Staden ligger vid en vacker sjö i det sydvästra hörnet av landet på gränsen mot Albanien. Den charmiga staden och Ohridsjön står upptagna på UNESCO: s världsarvslista. Det finns arkeologiska fynd som tyder på att Ohrid hör till de äldsta bosättningarna i Europa. Staden har massor av medeltidsstämning och även rester av bland annat antika amfiteatrar som är ännu äldre.

I början av 1100-talet var Ohrid under en kort tid huvudstad i det kungarike som regerades av tsar Samuel, vars fästning fortfarande blickar ner över staden. De hundratals ortodoxa kyrkorna och klostren vid sjön vittnar om att området en gång i tiden var ett viktigt religiöst och kulturellt centrum. Många av kyrkorna och klostren är öppna för besökare och kan varmt rekommenderas.

Det är dock inte enbart den över 3000 år långa historian som gjort Ohrid och sjön till ett populärt resmål i Makedonien (och Albanien). Stränderna utövar också en stark dragningskraft i ett land som inte har några kuster. Sträckan från Ohrid i norr och ner till Saint Naumklostret betraktas som den makedonska rivieran. Reser du hit så får du fina förutsättningar för en avkopplande badsemester.

Ofördärvat lantliv

Utöver Skopje och Ohrid så ger en resa till Makedonien dig också en möjlighet att utforska ett naturskönt land i Europa som är härligt ofördärvat av massturismen. Här erbjuds rikliga möjligheter att idka friluftsliv av olika slag med allt från vandring och klättring till cykling bland bergen som ligger utspridda över det mesta av landet.

I nationalparkerna Mavrovo, Galicica och Pelister erbjuds goda möjligheter att kombinera natur- och kulturupplevelser. I och för sig är inte infrastrukturen så bra över allt men som turist kommer du uppleva att lokalbefolkningen är mycket tillmöteskommande om du behöver råd eller hjälp.

Det makedonska köket

Det makedonska köket utgör en stor smältdegel med ingedienser från öst och väst i en härlig blandning. De flesta makedonska recepten har gått vidare från generation till generation och utgör en viktig del av det lilla landets rika kulturarv.

Makedonsk mat är smakrik och varierad med massor av spännande och läckra lokala rätter. En lång historia med erövringar då främmande folkslag från romare till osmaner under kortare eller längre perioder har haft herradömet över landet har varit en viktig del i utvecklingen av de makedonska mattraditionerna. Du kommer märka tydliga drag från såväl det turkiska som det grekiska köket. Som regel inkluderar menyerna flera olika varianter av grillat kött.

Det underbara soliga klimatet säkrar också en stabil tillgång av färsk frukt och grönsaker till det lokala köket där nästan all mat tillagas från grunden på gammalt traditionellt sätt. Makedonien är dessutom ett land som under tusentals år har producerat egna kvalitetsviner. Du kan därför redan nu börja se fram mot en resa med många spännande kulinariska upplevelser. Den låga prisnivån i Makedonien, en av de lägsta i Europa, är en bra ursäkt för att tillbringa en semester med många restaurangbesök.

Vill du prova några av de mest traditionella rätterna på din resa till Makedonien så kan du till exempel beställa Tavche gravche (bönor i gryta). Det är en rätt besående av olika sorters kokta bönor som blandas med paprika, lök och olika kryddor varpå det hela steks i en panna. En annan läckerhet är Pastrmajlija, en typ av oval paj med kött.

Väder och klimat

Eftersom Makedonien ligger mitt på Balkanhalvön så har landet ett övervägande kontinentalt klimat. Som regel är därför vintrarna kalla med mycket snö medan somrarna är varma och torra. Det finns dock även områden med ett mer moderat medelhavsklimat och bergsklimat.

Om det inte är skidsemester i bergen du har tänkt dig att åka på så är som regel perioden från maj till september den bästa tiden att resa till Makedonien.

Resmål i Makedonien

Populära hotell i Makedonien

Makedonien, Skopje
  • Närmaste flygplats: 24 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Makedonien, Skopje
9,3
Fantastiskt
1697 omdömen
  • Närmaste flygplats: 24 km
  • Avstånd till centrum: ca. 1.5 km
  • Internet/Wi-Fi
Makedonien, Skopje
8,5
Mycket bra
401 omdömen
  • Närmaste flygplats: 26 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang