Resor till Riga

Riga grundades redan år 1201, och är huvudstad och den största staden i Lettland. Denna charmiga stad är bland de billigaste storstäderna i Europa och är också en historisk stad som kombinerar imponerande arkitektur med modern charm och kulturella upplevelser. Floden Daugava delar Riga i två delar, där den gamla stadskärnan ligger på den norra sidan. Denna pärla till storstad är vacker, historisk och blir alltmer populär som destination för en storstadssemester. Boka en billig resa till Riga med Solfaktor redan idag.

Riga som resmål

Riga är den största staden i Baltikum med sina 700.000 invånare. Prisnivån på mat, dryck och hotell är lägre än på många andra platser i Europa och med bra kommunikation tar du dig enkelt runt i staden med buss och spårvagn. I centrum ligger det mesta inom promenadavstånd. Man pratar lettiska i landet, men större delen av befolkningen pratar också ryska, och de yngre behärskar också engelska. Guider och andra som arbetar inom turistnäringen pratar engelska och ofta också tyska.

Utöver upplevelserna i Riga, som du bör avsätta några dagar till, finns det också mycket att utforska runt omkring staden. Det kräver endast en kortare resa med buss, bil eller tåg för att nå de djupa skogarna eller de långa, orörda stränderna. Du kan exempelvis unna dig ett besök i kur- och badorten Jurmala, som ligger nära huvudstaden.

Attraktioner och matupplevelser i Riga

De flesta av Rigas mest intressanta sevärdheter, caféer, restauranger och butiker ligger samlade i och runt omkring den gamla stadskärnan, Vecriga. Denna stadsdel finns med på UNESCOs världsarvslista och du kan här promenera på vackra historiska gator där du kan besöka små konsthantverks- och antikvitetsbutiker. Flera av restaurangerna och caféerna i den gamla stadsdelen har uteserveringar där du kan slå dig ner på torget och njuta av folklivet. Det är ett stort nöje att utforska de bilfria kullerstensgatorna i sitt eget tempo, och är du intresserad av historia kan rekommenderas att du följer med på en guidad tur för de gamla gatorna gömmer på massor av berättelser.

St. Peters-kyrkan från 1200-talet tillhör en av sevärdheterna du bör besöka. Från kyrkans torn har du en fantastisk utsikt över hela staden. En annan av Rigas stora sevärdheter, är Domkyrkan, som är byggd i en gotisk och romersk stil och färdigställdes så tidigt som år 1211. Guldtuppen som tronar på toppen av spiran har blivit en symbol för Riga. Spännande historia väntar också på dig på Ockupationsmuseet som berättar om tiden under nazistisk och sovjetiskt styre.

I Rigas modernare stadsdel kan du utforska art nouveau-arkitektur, som står som en fascinerande kontrast till den medeltida gamla staden. Här hittar du också flera konstmuseer och monument som är värda att besöka. Önskar du ta en paus, kan du också följa med på en båttur på floden Daugava för att uppleva staden från en annan vinkel.

Trots en rik och spännande historia, är Riga en framåtgående stad som har ett levande kulturliv med allt från opera till ett pulserande nattliv. Du kan krydda besöket i Riga med spännande, gastronomiska upplevelser på stadens alla restauranger. I den gamla stadsdelen hittar du mysiga restauranger som serverar traditionell lettisk mat. I den nyare stadsdelen hittar du flera internationella restauranger med med moderna menyer. 

Det finns också en stor te- och kaffekultur i Lettland, och du hittar flera trevliga caféer och tehus både den gamla och nya stadsdelen i Riga. Missa inte heller Centralmarknaden som är en av Europas största matmarknader och ligger fördelad i fem enorma, sammanhängande hangarer endast några få hundra meter från den gamla stadsdelens hjärta. På Centralmarknaden kan du utforska ett enormt urval lokala delikatesser och smakprover serveras ofta.

Utelivet i Riga är varierat och pulserande. Här hittar du både barer och pubar med historisk charm och avslappnande atmosfär, framförallt i den gamla stadsdelen, men också trendiga nattklubbar i den nyare delen.

Julhandel i Riga

Riga är känd för sin goda julstämning och det är ett nöje att besöka julmarknader i staden. Under december månad lyser staden upp av julpynt och juleljus och i bodarna på julmarknaden på Dome Square säljer man allt från pynt och mat till leksaker och andra julsaker. Missa inte att starta julhandelnjulmarknaden i Riga.

Flyg och hotell i Riga

Du kan enkelt ta dig till Riga med flyg från flygplatserna i Sverige och Danmark. Riga Airport (RIX) ligger cirka 13 kilometer utanför staden och det går bussar och taxi till centrum.

Riga har en rad goda övernattningsmöjligheter med både större hotell med flera faciliteter, samt mindre värdshus och charmiga boutiquehotell. Oavsett vad du har för preferenser hittar du alternativet hos oss. Boka en billig resa till Riga och Lettland med Solfaktor redan idag.Resor till Lettland

Läs mer om Lettland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Lettland här

Hotell i Riga

Populära hotell i Riga

Lettland, Riga
9,1
Fantastiskt
2267 omdömen
  • Närmaste flygplats: 10 km
  • Närmaste strand: ca. 16.3 km
  • Internet/Wi-Fi
Lettland, Riga
7,8
Bra
2963 omdömen
  • Närmaste flygplats: 11 km
  • Närmaste strand: ca. 21 km
  • Internet/Wi-Fi
Lettland, Riga
8,3
Mycket bra
2447 omdömen
  • Närmaste flygplats: 7 km
  • Närmaste strand: ca. 36 km
  • Internet/Wi-Fi

Vad tycker gästerna om i Riga?

8,6
Samlade gästomdömen
Baserat på 16 recensioner