Resor till Riga

Riga som är huvudstad i Lettland grundades redan år 1201. Denna charmiga stad är bland de billigaste storstäderna i Europa och i gamla stan finner man många vackra byggnader i bland annat gotisk, barock och klassisk stil.

Floden Daugava delar Riga i två delar. Den gamla stadsdelen ligger norr om floden. Riga är en vacker, historisk och intressant stad att besöka och fler och fler svenskar upptäcker denna storstadspärla. I den gamla stadsdelen finns det många antikaffärer, mysiga butiker och inte minst massor av restauranger och barer, många av dem har dessutom bord och stolar ute på trottoaren.

Det finns många sevärdheter som är värda att uppleva i Riga - exempelvis St. Peterskyrkan från 1200-talet, Svenskaporten, den stora marknadsplatsen vid järnvägsstationen och kruttornet. Från tornet i St. Peterskyrkan är det en fantastisk utsikt över hela staden.
Guldtuppen som står på toppen av kyrktornet har blivit en symbol för Riga. En annan av Rigas stora sevärdheter är Domkyrkan i gotisk-romersk stil som stod färdig år 1211.

Riga är den största staden i Baltikum och har cirka 700 000 invånare. Priserna på mat, dryck och hotell är mycket fördelaktiga så här kan du bo bra och äta gott utan att bli skinnad. Det mesta som du vill uppleva i Riga ligger inom gångavstånd men du kan även ta taxi (inte dyrt) eller använda dig av offentliga transporter som fungerar bra.

Det tar cirka en timme att flyga från Stockholm till Riga. Tidsskillnaden är 1 timme och eftersom Lettland är en del av EU sedan 2004 så behöver du inte tänka på visum. Valutan är euro.

Riga Airport (RIX) ligger ca 13 km utanför staden. Med buss eller taxi tar du dig in till centrum på under en halvtimme.

Vem passar Riga för?

Riga passar för både yngre och äldre resenärer. En perfekt weekendstad för det vuxna paret, kompisgänget som vill ut och festa och för dem som bara vill njuta av en trevlig storstad med massor av historia, museer, kultur, arkitektur, shopping, nöjen och många möjligheter till SPA och wellness.

När ska man resa till Riga?

Vädret är någorlunda det samma som i Sverige. De flesta väljer att resa hit i perioden från april till oktober men Riga har även en underbar julmarknad i december som är väl värd att besöka.

Världsarv i den gamla stadskärnan

Lettland har upplevt en stark ekonomisk tillväxt sedan landet blev oberoende 1991. Denna tillväxt inkluderar en ökad turism när fler och fler har fått upp ögonen för Landet och inte minst för Rigas många kvaliteter som resmål. Man har använt sitt ökade välstånd på ett förnuftigt sätt och bland annat månat om det rika kulturhistoriska arvet i Riga vilket hade försummats före oberoendet från Sovjetunionen. Numera kan du tydligt märka av stadens Medeltida ursprung på den välbevarade gotiska- och barockarkitekturen. På samma sätt är den gamla stadsdelens samling av vackra art nouveau-byggnader idag en av de mest ansedda i Europa och föga förvånande upptagna på UNESCO: s prestigefyllda Världsarvslista.

Huvuddelen av stadens mest intressanta sevärdheter, trevliga caféer, restauranger och butiker är dessutom koncentrerade i och omkring den gamla stadskärnan, Vecriga. Du kan därför lätt ta dig runt till det mesta till fots. Det är ett sant nöje att utforska de bilfria, stenbelagda gatorna i eget tempo. Är du historiskt intresserad kan det emellertid rekommenderas att göra en rundvandring med en lokal guide. Runt om kring på de smala gatorna döljer sig många spännande berättelser som du skulle gå miste om på egen hand. Ta även vägen förbi det intressanta Besättelsemuseet som berättar historien om tiden under skiftande nazistiskt och sovjetiskt överherradöme.

Upplevelser för alla sinnen

Trots en rik och spännande historia så är inte Riga en stad som sitter fast i det förflutna. Staden har ett levande kulturliv som spänne brett över både en berömd opera och ett pulserande nattliv. Utöver detta får du rikliga möjligheter att krydda din resa till Riga med nya och spännande gastronomiska upplevelser. Det finns ett stort urval av bra restauranger i staden på vars menyer du kan hitta såväl lokala favoriter som internationella klassiker. Du får heller inte missa centralmarknaden som är Europas största matvarumarknad som ryms i fem enorma och sammanhängande Zeppelin-hangarer några få hundra meter från hjärtat av gamla stan. På marknaden är urvalet av lokala delikatesser enormt och man delar gärna ut smakprover.

Utöver alla upplevelser i Riga som du lätt kan tillbringa ett par dagar med att utforska så finns det även mycket att se runt själva staden. Det behövs till exempel bara en kort bil-, buss- eller tågtur för att komma till stora djupa skogar eller till långa orörda sandstränder. Har du tid och lust till total avkoppling så bör du unna dig själv ett besök i den närliggande kur- och badorten Jurmala.

Resor till Lettland

Läs mer om Lettland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Lettland här

Hotell i Riga

Populära hotell i Riga

Lettland, Riga
  • Närmaste flygplats: 13 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Parkering / Garage
Lettland, Riga
  • Närmaste flygplats: 11 km
  • Närmaste strand: ca. 36 km
  • Internet/Wi-Fi
Lettland, Riga
  • Närmaste flygplats: 13 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang

Vad tycker gästerna om i Riga?

8,3
Samlade gästomdömen
Baserat på 8 recensioner