Resor till Lettland

Lettland är det största av de baltiska länderna men är ändå en lilleputt i jämförelse med sin mäktiga granne Ryssland i öster som har haft stor betydelse för Lettlands historia och självuppfattning. Det finns fortfarande en stor rysktalande minoritet i landet och kulturellt är det fortfarande i många sammanhang en tydlig uppdelning mellan befolkningsgrupperna.

Riga är idag den största av de tre huvudstäderna i Baltikum och Lettlands mest populära resmål. Här kan du bland annat utforska en av Östeuropas största inomhusmarknader Centralttirgus Naktstirdzinš och den gamla stadsdelens stenbelagda gator med massor av arkitektoniskt enastående byggnader.

Ofördärvad natur och kultur

Med under två miljoner invånare i ett land som är en och en halv gång så stort som Danmark så finns det gott om plats för naturen i Lettland. Över hälften av landet är täckt av skog, det finns otaliga sjöar och längs den 500 kilometer långa kustlinjen finns det massor av flotta, helt orörda sandstränder. På en resa till Lettland får du därför rikliga möjligheter att njuta av det fridfulla livet utanför städerna.

Resande med aptit på orörd natur och autentiska kulturupplevelser har på senare år fått upp ögonen för Lettlands kvaliteter och framför allt för huvudstaden Riga. Även om det hunnit gå tre årtionden sedan Lettland slapp fritt från Sovjetunionens järnridå så är turismen fortfarande relativt begränsad. Detta faktum gör bara landet till ett ännu mer attraktivt resmål. Sist men inte minst är det fortfarande billigare att vara turist i Lettland än i jämförelse med många andra europeiska resmål.

Lettlands regioner

Lettland är uppdelat i fyra regioner Vidzeme (där huvudstaden Riga ligger), Kurzeme, Zemgale och Latgale. Oavsett vilken av de lettiska regionerna du reser till så kommer du kunna besöka många vackra platser. Även om det är den livliga huvudstaden som lockar de flesta besökarna så är det på en resa ut i de ofördärvade vackra landskapen med alla sina sjöar, djupa skogar och inbjudande sandstränder som du upplever det äkta Lettland.

Ser vi till en början bort från Riga så är den största turistattraktionen i Vidzeme-regionen den betagande nationalparken Gauja på 90 000 hektar, som rymmer fantastiska naturlandskap som inbjuder till aktiv semester samt hundratals imponerande slott, borgar och herrgårdar. Den gamla staden Cesis med sitt stora slott har till exempel genomgått en totalrenovering och är ett måste att besöka på en resa till regionen. Längre åt söder finns det i det backiga landskapet Madona fina förutsättningar för vintersport.

I Kurzeme är attraktionen framför allt kusten med sina flotta stränder. Norr om Pavilosta kan du till exempel vandra flera kilometer längs en helt orörd kust med fin sand nedanför branta sluttningar. Längs regionens kust ligger dessutom många gamla fiskebyar och de två vackra hamnstäderna Ventspils och Liepaja, som är väl värda att besöka.

I den sydliga regionen Zemgale är det mycket av det platta landskapet som inte är uppodlat trots att denna region traditionellt sett har varit landets skafferi. En av områdets största attraktioner är naturparken Tervete med sin Sagoskog som framför allt familjer gärna ägnar mycket tid åt att utforska.

I öster ligger Latgale som är den mest ryska region i Lettland. I Daugavpils som är landets näst största stad är nästan 80 procent av invånarna rysktalande. Här kan du besöka fästningen Dünaburg som är en av de största fästningarna i Europa. Fästningen byggdes ursprungligen för att försvara det ryska rikets västra gräns. Latgale är också känt som "De blå sjöarnas land" på grund av de många småsjöarna som präglar landskapet i denna del av landet.

Riga

Trots de många andra spännande städerna och naturområdena i resten av landet så är Lettlands obestritt mest populära destination den stämningsfulla huvudstaden Riga. Det är inte särskilt svårt att förstå med tanke på alla arkitektoniska skatter med gotiska katedraler och unik Art Nouveau, ett livligt nattliv och massor av bra matställen. I kombination med de låga priserna så vore det helt klart synd att inte tillbringa minst ett par dagar i Riga på din resa till Lettland.

Nästan alla turistattraktioner, historiska byggnader, marknadshallar, museer och hotell ligger innanför gränsen av det förhållandevis lilla och lättpromenerade distriktet Centra rajons vilket består av Vecriga (den gamla stadsdelen) och Centrs (det mer moderna affärskvarteret). I Rigas gamla stadsdel, som för övrigt står med på UNESCO:s världsarvslista, är omkring en tredjedel av byggnaderna i den vackra Art Nouveau-stilen.

Riga är med sina mer än 640 000 invånare inte precis någon internationell metropol men ändå den största staden i Baltikum. Bland annat på grund av stadens storlek finns här rikliga möjligheter att äta såväl rätter från det lokala lettiska köket som internationella favoriter. Skulle du behöva vila lite och samla ny energi efter upplevelser och sightseeing så kan du även stifta bekantskap med landets berömda SPA-kultur i Riga.

Reser du hit på sommaren kan du lätt kombinera stadens kulturella upplevelser med ett avkopplande strandliv. Enbart 20 minuters körning från Riga ligger till exempel den populära kur- och badorten Jurmala.

Bästa tiden att resa hit

Lettland är en åretruntdestination. Klimatet skiljer sig inte mycket från det vi har här hemma. Den mest populära tiden att resa hit är under sommarmånaderna från maj till augusti då vädret är som varmast och torrast.

Precis som i Sverige ökar risken för nederbörd ju längre ut på hösten man kommer. Oavsett när du besöker landet bör du packa med kläder som gör dig förberedd på lite av varje. Både höst, vinter och vår kan ändå vara fantastiska årstider att besöka Lettland på - även om stränderna då kanske inte kommer helt till sin rätt.

Boka din resa till Lettland online

Lettland har en internationell flygplats (RIX) som ligger 10 kilometer sydväst om Riga. I sökmotorn här på Solfaktor hittar du lätt billiga flygbiljetter till din resa samtidigt som du bokar ditt favorithotell till priser som är bland de mest konkurrenskraftiga på nätet.

Bokar du en paketresa med både flyg och hotell till Lettland hos oss på Solfaktor är du naturligtvis täckt av både paketreselagen och resegarantin.

Resmål i Lettland

 • Gästrecensioner 8,6
  Riga
  59 hotell
  Lettlands huvudstad Riga är en levande storstad som har lyckats bevara mycket av sin ursprungliga historia och arkitektur. Detta har gett Riga en välförtjänt plats på UNESCOs världsarvslista, och bidragit till att staden nu är ett naturligt ... resmål för en upplevelserik storstadssemester. Riga är också känd för sina trevliga julmarknader och är en populär plats för julhandel. Läs mer

Populära hotell i Lettland

Lettland, Jurmala
9,3
Fantastiskt
3637 omdömen
 • Närmaste flygplats: 18 km
 • Närmaste strand: ca. 50 m
 • Internet/Wi-Fi
Lettland, Riga
8,8
Mycket bra
1420 omdömen
 • Närmaste flygplats: 11 km
 • Närmaste strand: ca. 2.5 km
 • Internet/Wi-Fi
Lettland, Riga
8,4
Mycket bra
3256 omdömen
 • Närmaste flygplats: 13 km
 • Närmaste strand: ca. 36 km
 • Internet/Wi-Fi

Vad tycker gästerna om i Lettland?

8,6
Samlade gästomdömen
Baserat på 23 recensioner