Resor till Perugia

Ända tillbaka på etruskernas tid och fram genom Medeltiden har Perugia spelat en viktig roll i det som idag utgör regionen Umbrien - Italiens gröna hjärta. Perugia med sina knappa 170 000 invånare är fortfarande regionens kulturella och administrativa huvudstad. I den gamla stadsdelens smala, snirklande gator kommer du tydligt märka historiens vingslag, men samtidigt på ett trevligt sätt ana att detta är en stad med en ungdomlig puls. De många studenterna vid stadens över 700 år gamla universitet ger Perugia en charmerande och ungdomlig prägel.

Välkommen till Umrien med Solfaktor, vi är specialister på resor till Perugia och andra resmål i regionen. Boka din resa till Perugia som en komplett paketresa inklusive hotellvistelse, flygresa och hyrbil eller transfer tur och retur från flygplatsen till ditt boende. Vill du hellre själv arrangera din resa till Italien kan du naturligtvis nöja dig med att "bara" boka ditt hotell genom Solfaktor.

Choklad och jazz

Du kan lätt få tiden att gå bara med att gå runt på de stenbelagda gatorna och utforska de historiska sevärdheterna, museer och gallerier. Tycker du om sötsaker kommer du säkert lockas av de frestande chokladbutikerna där du bland annat hittar den berömda umbriska kyssen, Baci, små chokladbitar med en hasselnöt på toppen, och en mängd andra mörka läckerheter. Perugia är på det hela taget något av ett mekka för chokladälskare som bland annat kommer hit i horder varje oktober för att delta i den stora chokladfestivalen, Eurochocolate.

Det är emellertid inte bara chokladbutikerna som bjuder på enastående smakupplevelser i Perugia. På stadens många restauranger och caféer kan du fördjupa dig i de många andra umbriska kvalitetsprodukterna så som tryffel, ostar, korvar och självfallet vinerna. På flera av stans vinbarer spelas det ofta live jazz. Låter detta som den helt rätta kombinationen så bör du överväga att resa till Perugia i juli, då staden står värd för den årliga jazz-festivalen, Umbria Jazz.

De flesta av Perugias attraktioner ligger på toppen av kullen i Centro Storico, det historiska centrumet. Även om en del av gatorna här är branta så är det lätt att ta sig runt till fots. Faktiskt är det i praktiken inte möjligt att köra hit upp med bil. Man parkerar istället på en av garageanläggningarna söder om stadsmuren eller vid minimetron på Parcheggio Porto Nova. Härifrån kan du ta antingen rulltrapporna eller en metro sista biten upp till centrum.

Många utflyktsmöjligheter från Perugia

Det är en ganska lång bilresa från Sverige till Perugia i det centrala Italien. Med en eller två övernattningar längs vägen är det dock inte en oöverkomlig tur om du gärna vill ha tillgång till din egen bil under din semester. Du kan naturligtvis hoppa över den långa bilresan och istället flyga hit. Stadens flygplats som ligger bara 20 minuters körning väster om staden har bland annat förbindelse med Ryanair via London. Alternativt kan du resa till Rom, som har åtskilliga direkta flyglinjer från svenska flygplatser. Det tar omkring 2½ timme att köra med "din" hyrbil till Perugia från den italienska huvudstaden.

Även om det finns mycket att se och njuta av i Perugia, kan en bil, oavsett om det är din egen eller en hyrbil, vara bra att ha om du skulle få lust att uppleva någon av de andra städerna och sevärdheterna i området. Det är till exempel inte mer än en halv timmes körning till Trasimenosjön och den lilla måleriska Medeltidsstaden Agello-Magione samt många inbjudande vingårdar. På en lite längre utflykt har du både Florens, Orvieto och Siena inom räckhåll. Däremellan finns ett pärlband av små, mer okända Medeltidsstäder som också bjuder på oförglömliga kulturupplevelser.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Perugia

Populära hotell i Perugia

Italien, Umbrien, Perugia
9,0
Fantastiskt
50 omdömen
  • Närmaste flygplats: 35 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Umbrien, Perugia
8,9
Mycket bra
2459 omdömen
  • Närmaste flygplats: 15 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Umbrien, Perugia
9,4
Fantastiskt
563 omdömen
  • Närmaste flygplats: 15 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi