Resor till Assisi

Assisi ligger vackert uppe på sidan av berget Monte Subasio. Staden är otroligt välbevarad och är absolut värd ett besök för den som önskar känna av historiens vingslag.

Assisi ligger mitt i Italiens gröna hjärta, i regionen Umbrien. Staden ligger mycket högt och kan ses från långt håll. Och från staden själv, har du en otroligt vacker utsikt över landskapet. För många behöver detta religiösa centrum inte någon närmare introduktion, för det var här som den inflytelserika Franciskanerorden av stadsbarnet den helige Franciskus (av Assisi) grundades. Franciskanerna är idag den största munkorden, och Assisi är en magnet för kristna pilgrimmer från hela världen.

Förbluffande, trots allt...

Assisi är trots mycket turism en underbar, liten och trevlig stad. Den stora turismen, som är värst om dagen när bussar från när och fjärran för med sig både pilgrimer och vanliga turister till staden, beror på den helige Franciskus (på italienska San Francesco), som på 1200-talet gjorde upp med den katolska kyrkans välstånd och överförbrukning och bildade den asketiska Franciskanerorden.

San Francesco och de andra kyrkorna

Stadens huvudattraktion är kyrkan San Francesco, en fantastisk stor kyrka uppdelad på två nivåer. På den översta delen kan man bl.a. se freskomålningar från 1200-talet, målade av de berömda konstnärerna Cimabue och Giotto. Assisi är dock full med andra kyrkor som också är värda ett besök. Du kan t.ex. besöka kyrkan Santa Chiara, uppförd till ära för den helige Klara som var en stor beundrare av San Francesco och lade grunden för den kvinnliga Franciskanerorden. Och så finns kyrkan San Damiano med kristuskorset som talade till San Francesco och fick honom att välja tron och ett asketiskt liv istället för det liv han dittills hade levt, fullt med alkohol och kvinnor. Ovanför staden ligger La Rocca, stadens fästning. Härifrån kan du njuta av den fantastiska utsikten över staden och hela området - det är ett fint ställe för picknick.

Värd turen

De 800 åren som centrum för religiös vallfärd har satt sina tydliga spår på staden, som dignar av kyrkor - inte minst den ståtliga Chiesa di San Francesco, vars kalkmålningar för många konstintresserade är hela resan värd. Befinner du dig i närheten av Assisi är det nästan ett måste att besöka staden, och då får du bara försöka se bort från souvenirbutiker och andra turister.

Hotell, semesterlägenheter och villor i Assisi

I sökmaskinen ovan, kan du snabbt få en överblick över de semesterbostäder som finns tillgängliga i och omkring området runt Assisi. Har du redan en klar idé om vad det är du söker, kan du med fördel använda filterfunktionen.

Vill du spendera semestern i Italiens gröna hjärta är "vanliga" hotell och lägenheter inte de enda möjligheterna du kan välja emellan. Om du gärna vill bo ute på landet i lugna omgivningr, kan det t.ex. varmt rekommenderas att titta på en semester på en agriturismo i Umbrien. Det är ofta ett rustikt lantställe, där man inrett några semesterlägenheter som är den perfekta basen till både en romantisk semester för två, eller till en semester med hela familjen. En del av lantställena har en egen restaurang och kanske en aktiv produktion av t.ex. vin, olivolja eller andra matprodukter. Denna form av semesterbostad finns det en del av i området runt Assisi. Det är en enastående möjligehet för att komma helt nära det äkt Italien och samtidigt slippa undan vardagens stress. 

Har du frågor om de olika möjligheterna, är du välkommen att kontakta oss. Våra resekonsulenter sitter redo med tips och rekommendationer som kan passa dina önskningar.

Flygplatser och transport

Närmsta flygplats ligger vid Perugia, men fygplatsen, Umbria International Airport, nyttjas endast av ett fåtal mindre flygbolag. Ett av dessa är Ryanair, som i skrivande stund inte har några direkta rutter från Skandinavien till Perugia. Det finns det däremot till Rom, som ligger längre bort - men som oftast kommer vara det smidigaste valet.

>>> Flyg till Umbrien, läs om resor till Perugia här

Det finns en tågförbindelse från Rom till Assisi. Du kommer dock fortare fram om du hyr en bil. Om du gärna vill kunna komma lätt till andra städer, och se sevärdheter under din semester, är en hyrbil också oftast en stor fördel.

Restauranger och inköp

Det finns ett stort urval restauranger i Assisi, framförallt runt Piazza del Commune. Även om det är "turistpriser" på många restauranger, är det också möjligt att hitta rimligt prissatta trattorior där man som familj kan njuta av god, traditionell mat, utan att det blir en chock att betala notan.

 

Utflykter

Assisi är ett populärt utflyktsmål, men har i sig själv också ett bra läge för att se andra sevärdheter i området. Det kan t.ex. varmt rekommenderas att ta en tur till Perugia, som rymmer ett fantastiskt kulturliv samt många välbevarade byggnader och torg som vittnar om en lång historia.

Vill du uppleva en välbevarad medeltidsstad, kan du också besöka Gubbio, en av Umbriens äldsta städer. Detta är nog en av de bäst bevarade i sitt slag i hela Italen, och likaså ett populärt mål för katolska pilgrimmer.

Lokala länkar

Stadens officiella turisthemsida hittar du här

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Assisi

Populära hotell i Assisi

Italien, Umbrien, Assisi
9,0
Fantastiskt
672 omdömen
  • Närmaste flygplats: 12 km
  • Avstånd till centrum: ca. 30 m
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Umbrien, Assisi
9,0
Fantastiskt
2148 omdömen
  • Närmaste flygplats: 14 km
  • Avstånd till centrum: ca. 1 km
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Umbrien, Assisi
9,7
Fantastiskt
68 omdömen
  • Närmaste flygplats: 12 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi