Resor till Bali

Bali är en stor ö i Indonesien och landets kanske mest välkända turistmål. Bali är mycket frodigt och med sitt läge precis vid ekvatorn är klimatet stabilt under hela året. Det är mycket billigt att äta och leva här och detta gör Bali till ett mycket prisvärt resmål.

Bali är den i särklass mest populära destinationen i Indonesien.

Bali är en stor ö och en av de 34 provinserna i Indonesien. Bali ligger bara 8 grader söder om ekvatorn och är mycket frodigt, kuperat och kontrastfylld. Här finns vulkaniska berg, tät djungel, kritvita stränder och svarta lavastränder. De mest populära turistområdena ligger söder på ön. Semesterorten Kuta är den största och mest hektiska och bjuder på både uteliv och shopping och är speciellt bland backpackers. Den läckra semesterorten Sanur är lite lugnare och också populär bland lokalbefolkningen. Vill man ha tillbakadragen lyx är Nusa Dua-halvön ett bra alternativ. Här finns många läckra hotell längs de vackra stränderna. Vill man uppleva Bali utanför de stora turistområdena är nordsidan och den lilla kuststaden Lovina ett spännande resmål. Djungenstaden Ubud bör man också avsätta en dag eller två till att utforska. Ubud kallas ofta Balis «vagga» och är en grön naturpärla man genast gillar.

Det finns mycket att se och uppleva på Bali och många utflyktsmöjligheter både på Bali och närliggande öar. Lombok och Giliöarna är de mest kända. Förutom upplevelser och utflykter utanför hotellet är självklart spa och olika behandlingar både populärt och billigt på Bali. Här kan du njuta av behagliga behandlingar till ett överkomligt pris. Spa erbjuds på de flesta större hotellen och i turistområdena på ön. Yoga är också en populär aktivitet och många instruktörer tar sina examen just på Bali.

Det balinesiska köket bjuder på färgrika maträtter och många spännande smaker. Här är det enkelt att förälska sig i de trevliga rätterna och den kanske mest populära är Babi guling, grillad gris med ris och lokala kryddor. Olika versioner av helgrillad kyckling i en brännhet chilisås kallad Ayam Pelalah är också värt att smaka på. Detta är ett måste att äta på Bali. Det finns också en rad vegetarian- och veganrestauranger på Bali.

Den internationella flygplatsen på Bali heter Ngurah Rai och ligger på sydsidan av ön. Många flygbolag har förbindelser hit med endast en mellanlandning på vägen.

– Upplev ett paradis med förnuftiga priser på Bali

Bra flygförbindelser från Europa gör det enkelt för svenskar att besöka denna magnifika ö som har vita sandstränder, grönskande landskap, spännande kultur och ett utsökt kök. Det är heller ingen nackdel att prisnivån är mycket lägre än hemma. Från Bali (Padang Bai) är det möjligt att ta en båt ut till Gili och båt eller flyg till Lombok.

Flygplatsen på Bali ligger på den södra delen av ön där du även hittar de flesta turisterna och de mest kända stränderna. Kuta Beach är känt för sin backpackers, fest och surfing. Lite söder ligger Jimbaran med många 5-stjärniga hotell. Norr om Kuta Beach ligger det lustfyllda Legian Beach och lyxiga, men ändå livliga Seminyak. I söder hittar du Bukithalvön med sina ljuvliga stränder och utmärkta surfingmöjligheter. Nusa Dua i öst är förmodligen den mest berömda stranden i området med lyxhotell och utmärkta golfbanor.

Tips på aktiviteter du kan göra på Bali:

* Besök den kulturella staden Ubud i centrala Bali

* Res runt och se de fantastiska och vackra hinduiska templen på ön. Hyr en cykel och utforska ön.

* Bali är vida känt för sina spa. Prova ett lokalt spa eller något av de många hotell som har spaavdelningar

* Ta båten från Padang Bai och de närliggande öarna Gili Islands och Lombok

* Dykningen är utmärkt på Bali

* Spela golf

* Bali har ett brett utbud av surfing, vandring, skärmflygning, sportfiske, etc.

Vem passar detta resmål för?

Man kan resa till Bali med både kompisgänget, på bröllopsresa, med barn eller ensam. Lite beroende på vad för slags semester man åker på kan det vara värt att sätta sig in i de olika semesterorterna på Bali så man väljer ett passande område. Prisnivån på Bali är lågt och även de riktigt fina hotellen har ofta bra priser. Det är mycket billigt att äta och leva här vilket gör Bali till ett prisvärt resmål.

När är det bäst att resa till Bali?

Balis geografiska läge gör att klimatet är ganska stabilt under hela året. Den torraste perioden på Bali är från mars till november och speciellt under sommarmånaderna är det fantastiskt väder med mycket sol och behagliga temperaturer. December-februari är månaderna med mest nederbörd men som regel med mycket solsken även under denna period, även om några dagar med nederbörd bör räknas med i planeringen. Vid ekvatorn är solen stark, även när det är molnigt.

Semester på Bali med Solfaktor

Bali är en liten ö, och det tar inte många timmar att köra runt den. Letar du efter en ren idyll, har du kommit till rätt plats. Vattnet runt Bali är helt fantastiskt, och om du tycker om att dyka, finns det rika möjligheter för detta. Bali har korats till den mest besöksvänliga ön i Indonesien, och det är något du kommer att märka, så fort du sätter din fot på ön. De lokala invånarna är mycket vänliga, och är alltid redo att hjälpa till. 

Hur bokar jag en billig semester till Bali?

Bali är ett av flera nya resmål i Asien, som du snart kan åka till med Solfaktor. Genom att använda vår sökmotor kan du söka dig fram till både flygbiljetter och hotell, och kombinera det hela i ett och samma paket. På Bali kan du åka både på en sommarsemester och en vinternsemester, och vi söker efter biljetter med reguljärflyg, så du har en mängd avgångar att välja emellan året runt.

Bali - en vulkanö

Ön Bali är cirka 153 km bred från öst till väst, och cirka 112 km från norr till söder. Bali är känd för de korallrev som omger ön. På den södra delen av ön finns stränder med vit sand, medan de i norr främst består av svart vulkanisk sand. Landskapet på Bali präglas av en grupp både aktiva och sovande vulkaner, som utgör öns centrala del. Den aktiva vulkanen Batur är en av Indonesien lättast tillgängliga aktiva vulkaner, och kan bestigas på cirka 2 timmar.

Garanterad värme

Placeringen vid ekvatorn, ger Bali ett varmt klimat med temperaturer som ligger runt 30 grader året runt. Det är regnperiod mellan oktober och mars.

Hinduiska tempel

Balis befolkning på knappt 4 miljoner utgör den större delen av den hinduiska minoriteten i Indonesien. Överallt kan du se hinduiska tempel, och det är en stor upplevelse att medverka på ceremonier och offringar vid ett tempel.

Shopping

Om du vill göra annat än ligga på stranden och koppla av på din semester på Bali, är ön också lite utav ett semesterparadis med goda erbjudanden på kläder och vackra hantverksprodukter.

Stränder

Många turister reser till Bali för att dyka, på grund av de vidunderliga förhållandena. Vattnet är kristalklart och det finns massor av vackra korallrev och ett överflöde av fina fiskar. Bali är självklart också annt än bara dykning - du kan t.ex. åka ut och titta på vackra vulkaner eller slappna av på en av alla de läckra badstränderna.

Sevärdheter

Uluwatu-templet

Uluwatu-templet, på balinesiska Pura Luhur Uluwatu, är ett av Balis mest berömda tempel, tack vare det storslagna läget på en 70 meter hög klippa som sträcker sig ut över havet. På balinesiska betyder "pura" tempel, "ulu" näs eller landets ände, och "watu" klippa, vilket är ett passande namn när man tar templets vackra läge i betraktande. Särskilt vackert är templet vid solnedgången, när havet och himlen står i lågor.

Templet anses härstamma från 1000-talet, även om det finns tecken på att det har existerat ett mindre tempel på samma plats innan dess. I lokal kultur, sägs templet skydda Bali mot onda andar från havet, medan aporna i området sägs skydda templet mot dåligt inflytande.

Aperna spelar dock en tvetydlig roll i sammanhanget, efter som de har ett rykte om sig att stjäla besökarnas ägodelar. Kontigt nog, kan aporna som regel övertalas att lämna tillbaka de stulna ägodelarna, om de som vår en frukt eller två som motgåva. Denna taktik gör dock att de endast stjäl mer, då man i undersökningar har funnit, att aporna har lärt sig allt om byteshandel från lokalbefolkningen, och dessutom lär vidare denna kunskap till sin avkomma.

Baturberget/vulkanen

En av de mest populära natursevärdheterna på Bali är Baturberget, som ligger nordväst om Agung. Varje dag, tidigt innan soluppgången, startar hundratals besökare turen upp till bergets topp, som ligger på 1700 meters höjd, för att se solen stiga upp över den frodiga mosaiken på dimmklädda bergskedjor och Batursjön, som levererar större delen av vattnet till öns vattensystem. 

Baturberget är dock inte riktigt så idylliskt som det ser ut. Det är en aktiv vulkan, som hade det första dokumenterade utbrottet år 1804, och det senaste år 2000. För de flesta är detta dock inte anledning nog att hålla sig borta från att uppleva vulkanens spektakulära utsikt.

En vandring längs de markerade stigarna är förhållandevis lätt, och ta normalt cirka 3 timmar. Guidade vandringar, som kan rekommenderas för säkerhetens skull, omfattar normalt sätt en picknick med ägg kokta i ångan av den aktiva vulkanen.

Gunung Kawi

Gunung Kawi ligger nordöst om Ubud, vid floden Pakerisan, och är ytterligare ett av Balis berömda och populära tempel från 1000-talet. Förutom att rymma en rad vackra tempel, består det monumentala komplexet av en begravningsplats med 10 så kallade candi (helgedomar).

Dessa unika bergravningsmonument tror man är tillägnade Kung Anak Wungsu från Udayana-dynastin, samt hans favoritdrottningar. På östsidan ligger fem tempel, som enligt en teori är dedikerade Kung Udayana, drottning Mahendradatta och deras söner Airlanga, Anak Wungsu och marakata. Templen på västra sidan är - enligt samma teori - tillägnade kungens konkubiner.

Pura Tanah Lot

Det mest besöka och ikoniska templet på Bali, utav många spektakulära av sitt slag, är nog det gamla hinduiska templet Pura Tanah Lot, som ligger på klippan Tanah Lot utanför den balinesiska kusten, cirka 20 km från Denpasar.

Tanah Lot anses ha uppstått i samband med den hinduisiska (shaivistiska) resande Dang Hyang Nirarthas besök på ön på 1500-talet. Under hans resa längs öns sydliga kust, såg han klippans vackra omgivningar och beslutade sig för att vila där. Några lokala fiskare lade märke till honom och gav honom gåvor, så att han kunde klara sig genom natten. Nirartha spendera sedan natten på den lill klipp-ön, och morgonen därpå bad han fiskarna att bygga en helgedom på klippan, eftersom han menade att det var en helig plats för att tillbeda de balinesiska havsgudarna.

Senare byggde man ett tempel på ön, som utgör ett av sju tempel vid den sydvästra delen av den balinesiska kusten, och som är byggda så att de är synliga mellan varandra. 

Bali är Indonesiens mest populära resmål, och när du står med tårna begravda i den fina sanden på en av öns alla idylliska palmkantade stränder, och blickar ut över det kristallklara havet, som kommer du också att förstå varför. Drömmer du om en tropisk badsemester, är Bali ett perfekt resmål!

Trots att ön endast är hälften så stor som t.ex. Cypern, kan du enkelt hitta en strand på Bali, som passar dina önskemål. Det gäller oavsett om du är på jakt efter en passande resort för en familjesemester med massor av aktivitetsmöjligeter och restauranger inom kort räckvidd, eller om du drömmer om att koppla av och bara njuta av solen i lugna omgivningar vid en liten fiskelandsort.

Massor av upplevelser på Gudarnas ö

Att Bali har blivit ett av Sydostasiens mest populära resmål, beror dock inte endast på de fantastiska stränderna, där du enkelt kan spendera större delen av semestern med att sola, dyka, surfa och bada - det finns nämligen också mycket annat att uppleva på en resa till Bali.

Du kan till exempel åk in i höglandet för att  vandra i bergen eller bland de vackert anlagda risfälten i det frodiga landskapet, och uppleva små, orörda landsorter. Bali, som är Indonesiens enda hinduistiska stad, är också känd för sina vackra tempel. Även om Bali endast är en liten ö, som på förhållandevis få år har upplevt en stor tillväxt i turiemen, har du vid templen och på andra platser rik möjlighet för att uppleva den ursprungliga kulturen.

En av de saker man bäst kommer ihåg från en resa till Bali, utöver stränderna, är den tillmötesgående och öppensinnade lokalbefolkningen, som utstrålar äkta livsglädje. Trots det västra inflytandet och turismen, känner man tydligt att Balis invånare lyckets bibehålla sina traditioner och seder. Det kommer bland annat till uttryck vid alla de ceremonier och religiösa högtider som är en del av vardagen på Bali. 

Reser du till Bali kan du också se fram emot många läckra smakupplevelser, om du beger dig ut på en resa i det lokala köket. I de populära semesterområdena har du idag rik möjlighet att få rätter som är anpassade efter den ökade turisme, men det vore synd att inte också utforska det lokala kökets härligheter. I motsats till t.ex. det thailändska eller indiska köket, är rätterna på Bali normalt inte så starkt kryddade. Även om det kan vara en del chili i rätterna, så är det oftast den söta undertonen som är mest framträdande.

Resor till Indonesien

Läs mer om Indonesien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Indonesien här

Resmål i Bali

 • Ubud
  11 hotell
  Ubud är känt som Balis kulturella centrum. Men det är inte enbart konstnärsverkstäder och gallerier som du kan utforska på en resa till denna charmiga bergsby på Indonesiens mest populära semesterö. Här väntar dig också bildsköna risodlingar, ... konstnärligt anlagda terrasser, forsande floder och vackra tempel. Läs mer
 • Sanur
  5 hotell
  Sanur är med sin kilometerlånga palmstrand och fina utbud av hotell, restauranger och inköpsmöjligheter idealiskt för en avkopplande semester på Bali för hela familjen. När du inte njuter på den mjuka, fina sanden eller badar i det varma havet ... finns det dessutom många intressanta och spännande utflyktsmål inom räckvidd. Läs mer

Populära hotell i Bali

Indonesien, Bali, Jimbaran
9,6
Fantastiskt
578 omdömen
 • Närmaste flygplats: 4 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi
Indonesien, Bali, Ubud
9,5
Fantastiskt
1811 omdömen
 • Närmaste flygplats: 39 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi
Indonesien, Bali, Ubud
9,0
Fantastiskt
1454 omdömen
 • Närmaste flygplats: 38 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi