Resor till Indonesien

Indonesien är ett av världens folkrikaste land, och består av över 18.000 öar, varav 6000 är fortfarande obebodda.

De fyra största öarna kallas Sumatra, Java, Bali och Lombok . Ön Java med huvudstaden Jakarta, rymmer största delen av befolkningen.

Historien går över 4000 år tillbaka, och genom tiderna, har både portugisiska, holländska, brittiska och japanska styrt landet. Landet blev självständigt 1945, och är idag en demokratisk republik.

Indonesien har två årstider: torrperiod och regnperiod. De olika öarna har varianter, men från april till oktober är främst torra månaderna. Landet är ändå trevligt besöka året runt.

Indonesien har 167 aktiva vulkaner och en av de mest kända är Mt. Batur Bali . En dag där ger spektakulära fototillfällen.

Med så många öar, erbjuder landet tusentals paradisstränder a’ la Robinson Crusoe, även på turistöarna. På Bali kan du hitta din egen dröm strand med turkost vatten och silkeslen vit sand.

Med några av världens oförstörda regnskogar, vimlar här av djurliv, här hittar man bland annat vilda orangutanger, tigrar och noshörningar. Under ytan hittar du fiskar i alla regnbågens färger. Indonesien är ett mycket populärt resmål för dykare.
Om du är förtjust i vattensporter, är surfing en populär aktivitet. På Lombok och den östra kusten av Bali finns de stora surfvågorna.

Indonesien är fortfarande ett av de billigaste länderna att semestra i, och du hittar lunch från 10 till 15 kr per person. Med inspiration från både dey malaysiska och det kinesiska köket, blir man aldrig att bli uttråkad och kan prova nya spännande rätter varje dag under semestern.

Billig semester i Indonesien med Solfaktor

Indonesien ligger mitt emellan Australien och det asiatiska fastlandet. Det bor cirka 240 miljoner människor i landet, vilket gör Indonesien till världens fjärde största land, mätt i befolkningsmängd (efter Kina, Indien och USA).

Liksom Indonesien är rik på unik flora och fauna, har landet också en stor etnisk variation. Här hittar du både moderna stadsinvånare i storstäder, och isolerade stammar på små öar. I Indonesien finns fler än 300 olika etniska grupper, och landet har världens största muslimska befolkning.

Hur bokar jag en semester till Indonesien?

Du kan åka på semester till Indonesien både på vintern och sommaren. de flesta reser till Bali för att njura av det varma och behagliga klimatet året runt. Hos Solfaktor kan du boka din semester i Indonesien som ett samlat paket, där vi sätter ihop ett av våra hotell med en flygbiljett från Sverige eller Danmark. Klicka här nedan för att läsa mer om din semester i Indonesien.

Indonesien består av nästan 18.000 öar, varav cirka 6000 är bebodda. Det finns sex större öar: Sumatra, Java, Sulawesi, Bali, Kalimantan och Irian Jaya, vilka utgör större delen av landet när det kommer till arean. Två öar delas med andra länder, nämligen Kalimantan - som nog är mer känd som Borneo - delas med Malaysia och Brunei, och ön Nya Guinea, som är uppdelad i en indonesisk del, Papua, och den självständiga västra delen Papua Nya Guinea.

Höjdpunkter i Indonesien

På en semester i Indonesien kan du uppleva flera aktiva vulkaner än i något annat land i världen, och några av dessa är förhållandevis lättillgängliga för turister. Du kan t.ex. relativt enkelt bestiga 1700 meter höga Mount Batur på Bali, för att se soluppgången i fantastiska omgivningar.

Utöver regnskog och vulkaner, är Indonesien också känd för sina vackra stränder och några av världens bästa förhållande för dykning. Och inte att förglömma alla de kulturella sevärdheterna och de gastronomiska upplevelserna som väntar i detta jättestora örike.

Sevärdheter

Borobodur

Templet Borobudur, som ligger i Magelang, är världens största buddhistiska tempel, och en av Indonesiens mest berömda sevärdheter. Templet består av nio plattformer - varav sex är fyrkantiga och tre cirkulära - som överst bär en kupol. Det är dekoreret med 2672 reliefpanaler och 504 Buddhastatyer. Kupolen övert på templet, är dessutom ömgiven av 72 Buddhastatyer, dom var och en sitter inne i sen så kallad stupa.

Templet byggdes på 800-talet, under Sailendra-dynastin, i en typisk javanesisk-buddhistisk arkitekturstil från den tiden, som bland annat blandar buddhistiska koncept om att uppnå Nirvana med den antika indonesiska tillbedjan till förfäderna. Därutöver rymmer templet element av Gupta-konst, som avspeglar Indiens indlytande på regionen.

Då templet bland annat är tillägnat Buddha, är det en plats som är mycket populär bland buddhistiska pilgrimsresenärer. Pilgrimsrutten börjar vid templets botten, och följer en stig runt det, varpå du stiger till toppen genom tre nivåer, som avspeglar och symboliserar buddhistisk kosmologi: Kamadhatu (världen av begär), Rupadhatu (världen av former) och Arupadhatu (världen av formlöshet).

Komodo Nationalpark

Komodo Nationalpark, som ligger i gränsregionen mellan provins-öarna Nusa Tenggara och Västra Nusa Tenggara, om fattar de tre större öarna Komodo, Padar och Rinca, och 26 mindre öar. Tillsammans har nationalparken en aral på 1733 km2 och år 1991 utsågs den till världsarv av UNESCO. Parken är också utvald som en av världens natur-vidunder av fonden New7Wonders of Nature.

Nationalparken skapades år 1980, och hade ursprungligen målet att skydda Komodo-varaner som är världens största ödlor. Senare dedikerades parken att beskydda också andra djurarter, däribland en lång rad marina arter. Farvattnet runt Komodoön är en av de platser på jorden som innehåller den rikaste marina biodiversiteten, och här finns bland annat valar, hajar, sjöhästar, bläckfiskar, koralldjur och nakensnäckor.

Större delen av befolkningen i och omkring parken är fiskare, och ättlingar till Komodos ursprungliga folkslag, Ata Modo, lever fortfarande i Komodo, med deras kultur och språk har sakta ändrasts och anpassats till den moderna kulturen i området.

Pura Tanah Lot

Ett av de mest populära templen i Indonesien, och det finns många att välja bland, är nog det gamla hinduiska templet Pura Tanah Lot, som ligger på klippan Tanah Lot utanför den balinesiska kusten cirka 20 km från Denpasar.

Tanah Lot anses ha uppstått i samband med den hinduiska (shaivistiska) resenären Dang Hyang Nirarthas besök på ön på 1500-talet. Under hans resa längs öns södra kust, såg hand klippans vackra omgivningar och beslutade sig för att lägga sig ner där för att vila. Några lokala fiskare lade märke till honom och köpte gåvor till honom, så att han skulle klara natten. Nirartha spenderade därefter natten på den lilla klipp-öm. Efter att ha övernattat på ön, bad Nirartha fiskarna att bygga en heligdom på klippan, eftersom han ansåg att det var en helig plats att tillbedja de balinesiska havsgudarna på.

Senare byggdes ett tempel på ön, som utgör ett av sju tempel vid den sydvästra delen av den balinesiska kusten, som är byggda som att de ligger som på en pärlrad, inom synvidd från varandra.

Baturberget/vulkanen

En av de mest populära natursevärdheterna i Indonesien, är Baturberget, som ligger nordväst om Agung på ön Bali. Varje dag - innan soluppgången - börjar hundratals av besökare sin tur upp till bergets topp som ligger på 1700 meters höjd, för att se solen stiga upp över den frodiga mosaiken av bergstoppar inlindande i dagg och dimma.

Baturberget är dock inte helt så idylliskt som det ser ut. Det är en aktiv vulkan, som hade sitt första dokumenterade utbrott år 1804, och det senaste år 2000. För de flesta är detta dock inte anledning nog att hålla sig från att upptäcka vulkanens spektakulära utsikt.

En vandringstur längs de markerade stigarna är förhållandevis lätt, och tar normalt runt 2-3 rimmar. Guidade vandringsturer, som vi rekommenderar för din säkerhet, omfattar normalt sätt en picknick med ägg kokta av ångan från den aktiva vulkanen.

Bromoberget

Bromoberget är ännu en av Indonesiens aktiva vulkaner, och en del av Tenggermassivet på den östra delen av ön Java.

Med sina 2329 meter över havet, är det inte den högsta bergstoppen i bergmassivet, men det är den mest kända och en av de mest besökta turistattraktionerna på Java. Vulkanen, som är uppkallad efter det javanesiska uttalet av den hinduistiska skaparguden Brahma, tillhör Bromo Tengger Semeru National Park, som har varit ett skyddat naturreservat sedan 1919.

Normalt sätt besöker man Bromoberget från den närliggande bergslandsorten Cemoro Lawang. Därifrån är det möjligt att promenera till vulkanen på cirka 45 minuter, men det är också möjligt att åka med på en organisera

En semester i Indonesien är en färd ut i kulturer, natur och klimat som ligger så långt bort från vår egen som det bara går. Njut av gästfriheten, den attraktiva prisnivån, den spännande maten och de vackra miljöerna, medan din själ slappnar av och laddas upp.

>> Läs också om en semester på Sri Lanka
>> Läs också mer om en semester på Bali

Indonesien är världens största ögrupp och består av mer än 17 000 öar utspridda över nästan 5 000 kilometer längs ekvatorn mellan Den Indiska Oceanen och Stillahavet. Mätt i avstånd från från väster till öster kan Indonesien mäta sig i storlek med USA, även om den enorma ögruppen naturligtvis mest består av hav.

Om du reser runt i Indonesien kommer du uppleva en landskapsmässigt fantastisk variation som inte enbart inkluderar tusentals kilometer av stränder, detta stora örike är även det land i Asien som har de flesta tropiska regnskogarna. Trots ett pågående hot av skogsskövling på grund av timmer och palmoljeplantager så rymmer Indonesiens regnskogar fortfarande ett enastående växt- och djurliv, där ibland några av de sista vilda orangutangerna i världen.

Indonesien ligger där den australiska och den eurasiska kontinentalsockeln stöter samman. Detta är anledningen till att det finns nästan 170 aktiva vulkaner i landet, vilket är fler än i något annat land. Det är emellertid inget du behöver vara orolig över eftersom de flesta vulkanerna är vilande. Det är faktiskt så att friluftsentusiaster från hela världen åker hit för att följa med på guidade vulkanvandringar.

För de flesta som reser på semester till Indonesien är det dock framför allt de underbara stränderna som lockar. Stränderna på Bali och Lombok är välkända, men det finns åtskilliga andra paradisiska badstränder att välja mellan. Om du inte vill nöja dig med att slappa på stranden i den mjuka sanden så inbjuder det kristallklara havet även till snorkling och dykning. Indonesien är känt för att erbjuda några av de bästa dykupplevelserna i världen tack vare de färgrika korallreven runt öarna.

Mångfaldig kultur

Lika varierad som landskapet och naturen är i Indonesien, lika mångfaldig är ögruppens kultur. Indonesien hör med sina omkring 267 miljoner invånare till ett av världens mest folkrika länder. Än mer anmärkningsvärt är att denna befolkning rymmer mer än 300 olika etniska grupper.

En resa till Indonesien är därför en möjlighet att få uppleva många nya, spännande traditioner och seder. Även på mycket närliggande öar kan man ofta möta mycket olika kulturer. Trots att huvuddelen av befolkningen är muslimer så är Indonesien till exempel även känt för sina många gamla buddistiska och hinduistiska tempel. På Java kan du till exempel besöka två av världens största tempel, det buddistiska Borobudur och det hinduistiska Prambanan.

Som resmål finns det med andra ord inte många länder som överträffar Indonesien när det gäller natur- och kulturupplevelser.

Resmål i Indonesien

 • Bali
  50 hotell
  Bali är ett äkta semesterparadis, med fantastiska palmer, tropisk värme och spännande kulturella upplevelser. Denna lilla, indonesiska ö har något för alla, oavsett om du vill surfa och festa natten lång, eller om du vill åka på en lugn och ... avkopplande semester med spännande sightseeing och kulinariska äventyr. Läs mer

Populära hotell i Indonesien

Indonesien, Bali, Ubud
8,9
Mycket bra
1237 omdömen
 • Närmaste flygplats: 38 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi
Indonesien, Bali, Jimbaran
9,6
Fantastiskt
510 omdömen
 • Närmaste flygplats: 4 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi
Indonesien, Bali, Tuban
9,2
Fantastiskt
1018 omdömen
 • Närmaste flygplats: 6 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
 • Internet/Wi-Fi