Resor till Kalamata

Kalamata ligger på sydvästra Peloponnesos. Det är den näst största staden på halvön (cirka 62 000 invånare) och den största i regionen Messenia. Kalamata framstår idag som modern men staden har faktiskt en lång historia. Det tydligaste beviset på detta är en borg från 1200-talet, kastro, som pryder den gamla stadsdelen. Denna borg överlevde den stora jordbävningen som annars skadade en stor del av staden 1986.

Kalamata har dock för länge sedan återhämtat sig och sjuder idag av liv. Här finns numera massor av restauranger och barer, inte minst nere längs den attraktiva hamnfronten och marinan. I området runtomkring staden ligger dessutom fina stränder av varierande storlek vilka inbjuder till avkoppling i solen och bad i havets klara vatten. Staden har regionens viktigaste hamn med förknippas nog mest ute i världen med svarta oliver och olivolja vilka båda är inbringande exportvaror. De lokala oliverna får du naturligtvis rikliga möjligheter att själv smaka på något av de många trevliga matställena.

Medeltidsstämning och kulturliv

Med sitt läge längst inne i Messeniabukten är Kalamata perfekt beläget om du vill utforska Peloponnesos. Här får du en bra kombination av flotta badstränder, intressanta historiska sevärdheter och orörd natur. Innan du drar iväg på spännande utflykter bör du dock ta dig gott om tid att utforska stadens egna sevärdheter och attraktioner.

Starta till exempel med att gå en tur upp till borgen. Man har i och för sig inte gjort så mycket för att presentera borgens historia men utsikten ut över staden och det omgivande landskapet är bara den värd besöket. Precis nedanför borgen kan du gå på upptäcktsfärd i den gamla stadskärnan, Palia Poli. Här på de smala gatorna döljer sig vackra kyrkor och torg med trevliga uteserveringar från vilka du kan betrakta stadens liv i lugn och ro. Är du intresserad av att lära dig mer om områdets historia så kan du besöka stadens arkeologiska museum. Galleriet med modern konst är också en flott upplevelse.

Vill du uppleva det grekiska vardagslivet på din billiga resa till Kalamata så är det också väl värt att besöka den stora matvarumarknaden. Denna kan du besöka varje onsdag och lördag. Även om du inte har behov av att köpa något så är det väl värt att se det imponerande utbudet av färska grönsaker, frukt, fisk och lokala delikatesser som lokala lantbrukare och fiskare erbjuder här.

Kilometerlånga stränder

Under sommarmånaderna är det många kulturella evenemang att uppleva på en billig resa till Kalamata, som till exempel den årliga dansfestivalen samt konserter och teaterföreställningar vid borgens amfiteater. Därutöver är det av naturliga skäl framför allt nere längs havet som mycket av stadens liv är koncentrerat på sommaren. Här ute längs vattnet öster om marinan och hamnen finns det kilometervis av inbjudande stränder där du kan njuta av solen och utsikten över det azurblåa havet från en liggstol. Här finns både organiserade områden med uthyrning av liggstolar och parasoller samt områden där du bara kan hitta din egen plats på stranden. Stränderna består huvudsakligen av grov sand och rullstenar så om du inte är tjockhudad så är en liggstol eller en solsäng det mest bekväma valet.

När du inte ligger och dåsar på stranden eller badar i det kristallklara vattnet så finns det också goda möjligheter att fördriva tiden med olika former av vattensport på din resa till Kalamata. När du blir hungrig under dagens lopp eller vill ha något svalkande att dricka så ligger det åtskilliga tavernor, strandcaféer och barer längs kustpromenaden. Framför allt under sommarens högsäsong finns det dessutom möjlighet att njuta av de varma kvällarna och nätterna på barer som är öppna långt ut på kvällen.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Kalamata

Populära hotell i Kalamata

Grekland, Peloponnesos, Kalamata
8,9
Mycket bra
298 omdömen
  • Närmaste flygplats: 18 km
  • Avstånd till centrum: ca. 4 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Grekland, Peloponnesos, Kalamata
  • Närmaste flygplats: 10 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Grekland, Peloponnesos, Kalamata
9,0
Fantastiskt
514 omdömen
  • Närmaste flygplats: 19 km
  • Närmaste strand: ca. 0 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)