Resor till Tavronitis

Tavronitis har fått sitt namn efter floden som mynnar ut i havet öster om staden. De flesta som reser till Tavronitis på Kreta kommer dock hit för att njuta av Kretas soliga medelhavsklimat och för att koppla av på stranden. Stranden här består mest av grov sand och småsten som även präglar många andra stränder längs öns norra kust. Denna typ av strand kan faktiskt vara en fördel framför den fina lättflyktiga sanden om du solbadar när det blåser en svalkande bris från havet. Stranden är med andra ord perfekt om du vill lägga dig raklång på en liggstol och njuta av utsikten över Chaniabukten. När du känner för lite svalka kan du ta ett dopp i det klara havet.

Ett av de fridfullaste resmålen längs Chaniabukten

Själva den lilla staden Tavronitis ligger lite tillbakadragen från kusten omgiven av olivlundar vilka vittnar om att turismen inte alltid har varit huvudnäringen här. Första gången som Tavronitis omnämns i historiska källor är från en folkräkning på 1500-talet. Även om det har runnit mycket vatten i floden öster om staden sedan dess så har den ursprungliga bystämningen till stor del förblivit intakt.

I jämförelse med de större och mer kända semesterorterna närmare Chania så kan du på en resa till Tavronitis med andra ord förvänta dig en mer fridfull atmosfär. Detta är därför inte det mest upplagda resmålet för dig som vill ha en semester full av lokala aktiviteter och ett pulserande nattliv. Det finns emellertid åtskilliga trevliga tavernor och restauranger i den lilla staden precis som det finns gott om inköpsmöjligheter för att täcka de flesta av semesterns behov i form av mindre supermarkets och kiosker..

Skulle du någon dag få lust att göra en riktig shoppingtur så rekommenderar vi att du hoppar på en buss till Chania. Utöver de många butikerna så kan du i Kretas näst största stad även utforska spännande kulturskatter. I själva Tavronitis är det trots stadens ålder tunnsått med sevärdheter av historiskt intresse. Lite utanför staden ligger emellertid en krigskyrkogård med stupade tyska soldater från 2; a Världskriget. Kör du österut från staden bör du även lägga märke till järnbron vid sidan av vägen. Denna bro var platsen för våldsamma strider när de tyska fallskärmstrupperna angrep flygplatsen Maleme. Tittar du noga så kommer du se skotthål på sidorna av bron.

Vill du ha lite omväxling från strandlivet så ligger buktens andra populära semesterorter inom kort räckhåll. Platanias ligger till exempel mindre än en kvarts körning bort. Med sitt läge på västra Kreta är Tavronitis också en bra utgångspunkt för en utflykt till Elafonissi, öns kanske mest idylliska strand.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Tavronitis