Resor till Peyia

Peyia ligger uppe bland kullarna vid Cyperns västkust med en hänförande utsikt ner mot Coral Bay och det azurblåa Medelhavet. Bara alla de betagande solnedgångarna som du kan se härifrån är hela resan värd. Sätt dig med en sval drink och njut av synen av solen när den stor och röd sänker sig i havet.

Efter att ha beundrat solnedgången kan du bege dig ner till någon av de trevliga tavernorna och restaurangerna i Peyia, här har man både internationella favoriter och cypriotiska läckerheter på menyerna. Det finns även en del vinbarer där du kan avsluta dagen i trevligt sällskap. Restauranglivet har blivit bättre och bättre i takt med att fler resenärer har fått upp ögonen för denna vackert belägna stad. Det är faktiskt en del utlänningar, huvudsakligast britter, som har blivit så förälskade i staden och dess omgivningar att de permanent har slagit sig ner här i Peyia.

Staden har därför en fin blandning av gamla och nya byggnader och det har efterhand byggts flera hotell och semesterlägenheter här. I centrum ligger det förutom restauranger även en del butiker och en supermarket, en slaktare, en bagare samt en vacker rustik kyrka. Den sistnämnda vittnar om att Peyia inte enbart är en modern semesterort. Staden grundades faktiskt redan på 1400-talet av venetianarna under den tid då de hade herradömet över Cypern. Det har emellertid funnits bosättningar i området ända sedan bronsåldern.

Stränder och utflyktsmål

I våra dagar har Peyia omkring 10 000 invånare om man även räknar med stadens ytterområden. Även om bebyggelsen glesas ut längs vägen ner mot kusten så räknas detta också som en del av Peyia. Tack vare sin tillväxt fick Peyia status som "kommun" 1994. Denna kommun omfattar kuststräckan från Coral Bay och norr över ända till nationalparken Akamas.

Oavsett var i Peyia ditt hotell ligger - uppe i staden eller ända nere vid kusten - så har du rikliga möjligheter att njuta av det avkopplande strandlivet på din resa. Både stranden i Korallbukten och den tillstötande Laourou Beach är mycket familjevänliga. Det är mycket lockande att tillbringa det mesta av semestern på dessa stränder men bokar du en billig resa till Peyia här hos Solfaktor får du även rikliga möjligheter att uppleva andra sidor av Cypern.

Ett av de mest självklara utflyktsmålen på en resa hit är Akamas-halvön som ligger norr om Peyia. Detta natursköna kustlandskap kan du utforska längs vandringsleder eller på båtturer då ni seglar ut till havsgrottor och små idylliska badvikar.

Resor till Cypern

Läs mer om Cypern och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Cypern här

Hotell i Peyia