Resor till New York

New York är en av världens mest berömda städer och det är kanske inte så konstigt att staden fått smeknamnen "The Big Apple" och "Staden som aldrig sover". Denna metropol bjuder på många häftiga turistattraktioner, skyskrapor, en spännande historia, kultur, museer, god mat, underhållning och shopping.

New York är en stor stad och delas in i fem stadsdelar: Manhattan, Queens, Brooklyn, Bronx och Staten Island.

Majoriteten av turisterna som besöker New York bor och tillbringar den mesta tiden på Manhattan där de flesta sevärdheterna och kända museerna finns. Här ligger Times Square och Broadway med alla sina teatrar och musikaler. Upper West Side och Upper East Side ligger på varsin sida av Central Park och det här området är populärt bland barnfamiljer. Längre ner ligger Soho som är ett trevligt och livligt område med många bra butiker och restauranger. Andra trevliga och spännande områden med låga byggnader är Meatpacking District, West Village och Greenwich Village. Chinatown är också väl värt ett besök och här kan du äta fantastisk god mat, inte bara kinesisk utan också mat från många andra asiatiska länder. Lower East Side är ett annat populärt område som är i ständig utveckling.

New York är ett matmecka med restauranger i världsklass och matkultur från hela världen. Det finns restauranger i de flesta prisklasser men man måste komma ihåg att lägga på dricks då de flesta restauranger inte inkluderar detta på notan.

Det finns tre stora flygplatser i New York-området: La Guardia, Newark och John F Kennedy (JFK). De flesta flygningar från Europa till New York går till Newark och JFK. Det finns dagliga avgångar från Skandinavien, några med direktflyg och några med byten någonstans i Europa på vägen. Flyger man direkt är flygtiden drygt åtta timmar.

Vem passar detta resmål för?

Man väljer inte New York om söker en lugn och avslappnad semester. Det är stora avstånd och det kan lätt bli långa promenader under vistelsen, så att packa bra skor är ett måste. Annars passar New York för de flesta turister och är perfekt för en långweekend, eller gärna några dagar. Det går helt fint att resa till New York med barn men man bör anpassa valet av hotell efter läge och vad man ska se och göra.

När är det bäst att resa hit?

New York har ett klimat med fyra årstider och det är mycket populärt att resa hit under våren och hösten. Hit kan man dock resa under hela året.

Semester i New York med Solfaktor

New York är USAs mest berömda stad och består av fem stadsdelar: Manhattan, Bronx, Brooklyn, Queens och Staten Island, som var och en har sin egen unika karaktär och charm. New York har kommit av bli ett av svenskarnas favoriter för en semester - och det på goda grunder. I New York City, finns det bokstavligen hundratals av spännande platser att besöka, och staden har en av världens mest fascinerande arkitekturer med massor av berömda byggnader, som t.ex. Emipre State Building. Men New Yorks befolkning är minst lika fascinerande. Det är en smältdegel av kulturer från hela världen, som alla har satt sin prägel på denna fantastiska stad.

Hos Solfaktor kan du boka en händelsrik semester i New York, där du bor på noga utvalda hotell i centrum.

USAs största stad

Manhattan är den mest kända och besökta stadsdelen i New York, och har massor av världskända attraktioner och sevärdheter. Här kan du bland annat se Empire State Building, Times Square, 5th Avenue med dess fashionabla bostäder och exklusiva butiker, samt promenera runt i stadens gröna oas, Central Park. Ett stopp vid Ground Zero, båtturen till Frihetsgudinnan och besök på några av alla museum bör också stå på listan över saker att hinna med på storstadssemestern till New York.

Ett globalt centrum

Många av världens största verksamheter har huvudsäte i New York, liksom du också hittar FNs huvudkvarter här. New Yorks befolkning är en av världens mest kosmopoliska städer med representanter från nästan alla jordens folkslag, som har kommit hit för att ta del av New Yorks unika energi och kultur.

Staten New York

Staden kallas ofta för New York City (NYC), då New York också kan referera till staten, som staden är en del av. Har du tid, finns det också många natursevärdheter utanför själva staden. upplev t.ex. storslagna Niagara Falls, eller besök en av statens fler än 180 vingårdar på din semester.

Turistinformation

New Yorks Turistbyrås hemsida hittar du upplysningar om sevärdheter i själva New York City och i staten. New Yorks turistbyrå har också olika praktiska upplysnignar om staden, och om kommande händelser. Turistbyrån har dessutom kontaktupplysnignar till en lång rad lokala turistkontor i staten New York.

Så bokar du din semester till New York

Skriv in den resform du önskar, samt reslängd och eventuell destination i New York så får du en översikt med alla lediga resor till New York i databasen. I översikten kan du läsa mer om resan och självklart också se priset på din resa. HIttar du en eller flera reser som du önskar boka eller läsa mer om, är det endast att trycka på knappen "boka resa".

Sevärdheter och upplevelser

Times Square

Times Square, som ligger i Midtown på Manhattan, vid korsningen Broadway/Seventh Avenue, är en av världens mest berömda turistattraktioner och ta årligen emot 50 miljoner besökare. Cirka 330.000 människor anses passera genom Times Square varje dag, många av dem turister, medan över 46.000 fotgängare går genom Times Square på de mest livligate dagarna. Alla besökare har gett området olika smeknamn, såsom "universums center" och "världens hjärta".

Området har i nyare tid uppnått berömmelse för att vara platsen där tidskulen faller på nyårsafton för att markerna det nya årets inträde. Denna tradition är gammal, då den började redan år 1907, men den är numera populärare än någonsin, med upp emot 1 miljon besökare som övervakar händelsen varje år.

Ormådet är också centrum för New Yorks teatermiljö och underhållningsindusti, som båda är de största i världen. Ingen semester i New York är komplett utan en tur förbi Times Square.

Frihetsgudinnan

Frihetsgudinnan är en kolossal neoklassisk kopparstaty som ligger på Liberty Island i New Yorks hamn, och som historiskt har hälsat resenärer till Amerika välkomna som en symbol för frihet.

Statyn var en gåva från fransmännen till det amerikanska folket år 1886, och var ett resultat av fransmännens beundrand för den amerikanska demokratin och upphävande av slaveriet (som skedde som ett resultat av det amerikanska inbördeskriget 1861-65),

Idén till statyn skapades först i Frankrike under en middag år 1865, då den franske stenhuggaren Frédéric Auguste Bartholdi och värden Laboulaye, som var president för kommittén mot slaveri i Frankike, talade om att bygga ett monument i USA, som kunde symbolisera de två ländernas kärlek till frihet och demokrati. Bartholdi beslutade sig senare om att sätta idén i verket, men var först tvungen att övervinna en mängd hinder, däribland ekonomiska, innan statyn stod klar cirka 20 år senare.

Frietsgudinnan föreställer en kvinna i lösa kläder med en krona på huvudet, som med sina sju spetsar symboliserar de sju världshaven och alla kontinenter. I sin vänstra hand bär hon lagboken med datumet 4 juli 1776, som är USAs befrielsedag, och i sin högra hand en fackla som ska föreställa frihetens flamma. Vid hennes fötter ligger sprängda kedjor som ska symbolisera att all tyranni är avskaffad.

Central Park

Central Park, som ligger på Manhattan, är den mest besöka stadsparken i USA med över 40 miljoner besökare varje år, och är dessutom en av de mest filmatiserade ställena i världen.

Parken upptogs som ett nationellt historiskt kännetecken av det amerikanska inrikesministeriet år 1963 och blev i april 2017 upptagen på den kända UNESCO-listan över världsarv (där den fortfarande befinner sig).

Parken grundades år 1857 på ett 778 hektar stort område, som dessförinnan blivit förvärvat av staden. År 1858 vann landskapsarkitekten Frederick Law Olmsted och landskapsdesignern Calvert Vaux en tävling om att förbättra och utvidga parken med en plan som hette "Greensward Plan". Bygget började samma år, och parkens första område öppnades för offentligheten på vintern 1858. Parken har sedan dess utvidgats flera gånger.

Central Park har med tiden blivit mer än bara en park, och har uppnått en kulturell position i New York, som kan jämföras med den som Hyde Park har i London och Englischer Garden har i München. Den har också fungerat som modell för många andra stadsparker, däribland San Franciscos Golden Gate Park, Tokyos Ueno Park och Vancouvers Stanley Park.

Empire State Building

Den 102-våningar höga skyskrapan i Midtown Manhatten, färdigställdes år 1931 och var en gång världens högsta byggnad, fram tills tornen i World Trade Center byggdes år 1970. Efter attacken den 11 september 2001, var det återigen New Yorks högsta byggnad, fram tills One World Trade Center byggdes klart i april 2012. Från 2017, är byggnaden den femte högsta skyskrapan i USA och den 28:onde högsta i världen.

Men Emipre State Building är mer än bara en byggnad: den har blivit en amerikansk kultursymbol, och ett kännetecken för New York och byggnaden har medverkat som kuliss i över 250 TV-shower och filmer. Den mest berömda - och banbrytande - av dessa, är King Kong från 1933 so minnehåll den slutliga scenen där King Kong klättrar upp till toppen av byggande efter att ha rymt från sina förföljare. Filmen bidrog till att göra Empire State Building känd runt om i världen, också bland folk som aldrig själv sett filmen.

Byggnaden pekades ut som nationellt historiskt kännetecken år 1986.

>> Vi erbjuder också resor till flera andra resmål i USA - se här

Det går inte att ta miste på, att du ankommit till en av världens största metropoler, när du står omgiven av skyskraperna på Manhattan. En storstadssemester i New York, staden som aldrig sover, är något alla bör testa på minst en gång i livet. New York har så mycket att erbjuda, att du kommer uppleva nya saker och spännande platser även om du har en hel vecka att spendera i staden.

The big apple

Från toppen av Empire State Building, eller det nyare One World Observatory, kan du se ut över alla imponerande skyskrapor och känna suget i magen. Mindre barn kommer nog också känna att det pirrar i magen när de stor framför de enorma, och lite skrämmande, dinosaurie-skeletten och den enorma blåvalen i verklig storlek, som står uställda på American Museum of Natural History.

Intresserar du dig för konst, bör du korsa Central Park över till Metropolitan Museum of Art (the Met). Det stora museet har sedan grundandet år 1870 varit centrum för konst, inte bara i New York, men i hela USA och världen. Här kan konst- och historieintresserade enkelt spendera flera timmar på att upptäcka konstskatter från alla världshörn.

Så mycket att välja emellan

Dessa två museum är dock bara två av massor av museum och gallerior som du kan besöka på en resa till New York. Kulturlivet är mångfaldigt i the Big Apple, och om du t.ex. föredrar shower och musikaler, behöver du bara ta vägen förbi Broadway.

Trots flera sevärdheer och attraktioner som konkurrerar om du uppmärksamhet, kan det rekommenderas att lägga in lite luft i programmet. En stor del av upplevelsen i New York, är nämligen att bara strosa runt i de olika kvarteren och ta del av den stämning som råder här. Det gäller oavsett om du är på alltid livliga Times Square, i mysiga Greenwich Village eller lugna Central Park.

New York City är dessutom mycket mer än Manhattan. Med subwayen kommer du enkelt runt till stadsdelarna Brooklyn, Queens, Bronx och Staten Island, som var och en har spännande upplevelser att bjuda på. Sist, men inte minst, är New York City ett bra utgångspunkt för att åa på äventyr i resten av staten eller vidare till andra städer i östra USA, som t.ex. till huvudstaden Washington D.C.

Resor till USA

Läs mer om USA och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till USA här

Hotell i New York City

Populära hotell i New York City

USA, New York, New York City
9,6
Fantastiskt
882 omdömen
  • Närmaste flygplats: 5 km
  • Avstånd till centrum: ca. 1 km
  • Internet/Wi-Fi
USA, New York, New York City
7,4
Bra
9148 omdömen
  • Närmaste flygplats: 20 km
  • Avstånd till centrum: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi
USA, New York, New York City
9,4
Fantastiskt
521 omdömen
  • Närmaste flygplats: 5 km
  • Avstånd till centrum: ca. 1.5 km
  • Internet/Wi-Fi