Resor till USA

USA är allt från kosmopoliska storstäder till historiska minnesmärken; fantasifulla nöjesparker till oförstörda naturscenerier och långa kuststräckor med karga klippor till inbjudande gyllene stränder. Boka din resa till USA med Solfaktor idag!

USA har över 300 miljoner invånare och är med detta världens tredje mest befolkade land. Samtidigt är det också världens fjärde största land i yta. Detta gör att det finns ett stort antal platser att besöka och upptäcka runtom i landet. USA består av 50 stater och alla har olika klimat och olika historia.

Det kan vara svårt att bestämma vart man ska resa i USA. Det finns så många olika platser att besöka och man kan uppleva det som ganska överväldigande med så många valmöjligheter. Oavsett hur många gånger man besökt USA kommer man nog aldrig känna att man får uppleva allt. Direktflyg till många destinationer i USA gör resan relativt enkel från Skandinavien. Flygresan tar vanligtvis mellan åtta och elva timmar, lite beroende på hur och vart man flyger. Till några städer behövs en mellanlandning, antingen i Europa eller i någon av USAs större flygplatser.

Du kan exempelvis besöka Kalifornien, en mycket populär stat på västkusten. Här hittar du flera kända städer som t.ex. Los Angeles och San Francisco, eller mindre städer och områden i närheten som Santa Monica och Long Beach, samt San José, Napa och Monterey. Annars är det mycket populärt att besöka New York, staden som aldrig sover. Här finns det bra shoppingmöjligheter, restauranger och mat från hela världen. En annan populär semesterdestination på USAs östkust är solskensstaten Florida. Här hittar du Orlando och Disneyland, den lugna staden Fort Lauderdale, stränder i Clearwater Beach, villa- och resortområden vid Miami Beach, och Daytona för de som gillar stränder och motorsport. Florida ligger långt söderut med bra temperaturer och bra flygförbindelser till och från Skandinavien.

Söker du en mer exotisk miljö och tropiskt klimat kan du resa till Hawaii. Ögruppen består av åtta öar samt nio små öar och atoller som sträcker sig mellan 4000 och 6000 kilometer från Kalifornien på USAs västkust.

Vem passar detta resmål för?

USA har något för alla. Det finns destinationer som passar för aktiva barnfamiljer, historieintresserade, storstadsturister och för de som önskar en lugnare semester - ensam, med partnern eller med familjen. Till exempel kan den partyglada gamblern resa till Las Vegas och trots ökenvärmen i Las Vegas på sommaren är det en genomsnittstemperatur på runt 7-8 grader på vintern. Om du önskar sol, bad och värme bör du hålla dig till de sydligare delarna. Vill du ha en aktiv semester med bra shoppingmöjligheter är det bättre att hålla sig till de större städerna än strandstäderna längs kusten. Vad som passar bäst beror alltså lite på vad man söker.

När är det bäst att resa till USA?

Du kan resa till USA under hela året men när det är bäst att resa beror lite på vad du vill göra och uppleva. När det gäller temperaturer är det väldigt olika från plats till plats eftersom landet är så stort. Klimatet i den nordliga delen av landet är ganska likt det i Sverige med fyra årstider. I den sydliga delen av landet är det varma somrar och vintern är ofta som en fin vårdag i Sverige, temperaturmässigt. Medan största delen av USA har ett temperat klimat har Alaska polarklimat medan Hawaii och Florida har tropiskt klimat. I storstäderna kan det också upplevas som närmast outhärdligt att resa runt mitt i sommaren. Detta är då de höga byggnaderna i storstäderna skärmar bort vinden och gör att värmen bara cirkulerar.

Semester i USA med Solfaktor

Det bästa sättet att upptäcka USA på - såvida du inte ska åka på en badsemester eller storstadssemester - är med en hyrbil. På landets vidsträckta vägnät är det lätt att ta sig runt, och uppleva USA utanför de stora städerna.

Amerikanarna är ett vänligt, tillmötesgående folkslag, som har stort intresse för landets gäster och frågar ofta var man kommer ifrån. Många härstammar från europeiska invandrare, och är väl medvetna om varifrån deras mor- och farföräldrar kom från. i USA möts du nästan alltid med ett leende och ett "how are you?". Det är inte en fråga, som du ska besvara med en längre utläggning om hur du faktiskt mår - det är endast amerikanarnas sätt att önksa dig en god dag. Shopping är en stilart, som i USA behärskas fullt ut, och stora malls, outlets och specialbutiker lockar alla som har minsta lilla shopping-gen i sig. Turistfaciliteterna i USA är på hög nivå, och underhållningsmöjligheterna tar aldrig slut. USA är ett mycket stort land, och det är omöjligt att hinna med att se allt på endast en semeter. Du får välja stad, stat eller område, och komma hit om och om igen.

Östra USA

New England, de sex nordöstra staterna i USA, påminner mycket om Europa med historiska städer, fantastiska skidområden, lantlig idyll, en vacker och stundtals dramatisk kust, och många kulturella utbud. Längs hela USAs Atlantkust, ligger stora städer som var och en på sitt sätt är betydelsefulla och unika. Chesapeake Bay är betagande och det samma gäller de sydliga staterna, North & South Carolina.

Florida är en av USAs största turistmagneter, tack vare solen, de ändlösa stränderna, utbudet av nöjesparker och den enastående nationalparken, Everglades. Här finns charmiga städer i alla olika storlekar, och bilfärden över alla öarn och broar ner mot Key West är en fantastisk upplevelse. I Orlando ligger Disneyworld, Seaworld, Universal Studios och EPCOT Center, för att bara nämna några av alla nöjesparker. Fort Lauderdale är fullt av exklusiva yachter och Miami är enkelt sagt, föryngrande.

>> Mer om resor till Florida här

Sydstatscharmen

New Orleans är jazzens hemstad i USA. Det är en stad full med sydstatscharm, woodoo och massor av kvällsunderhållning i French Quarter. Här råder en spännande afrikansk-amerikansk kultur och vid årets festlighet, Mardi Grad, är allt tillåtet. Staden är en bas för stora upplevelser på Mississippi-floden, där du i båtar seglar runt i de stilla våtmarkerna, tittar på djurlivet i vattnet, upptäcker nya fågelarter och betraktar de gamla träden med den spökliknande spanska mossan som hänger från grenarna.

USAs hjärta

The Great Lakes-området, är USAs hjärta med både jordbruksland och industri. Här ligger de livliga storstäderna Chicago, Detroit och Cleveland, och här hittar du också många av USAs Amish-samhällen.

Västra USA

I väster väntar stora upplevelser på dig. I Black Hills i South Dakota hittar du det berömda monumentet, Mount Rushmore, med fyra av USAs presidenters ansikten uthuggna från klipporna. Området längs bergskedjan Rocky Mountains är ett eldorado av mångfaldiga naturupplevelser, och nationalparker som Yollowstone med sin aktiva gejsrar, den imponerande klyftan, Grand Canyon, och frodiga Zion Canyon, är alla värda att besöka. I ökenstaten Nevada är det stora dragplåstret spelstaden Las Vegas. Här är det roligt att spendera några dagar med att titta på de fantastifulla hotellen och prova lyckan på diverse kasino.

Ut mot USAs Stilla Havskust ligger Kalifornien, som är en värld för sig själv. Här finns stora metropoler som Los Angeles och San Francisco, och små trevliga städer grån guldgrävartiden; betagande natur som den barska öken i Death Valley, de frodiga vinfälten i vindistrikten norr om San Francisco och Yosemite National Parks vattenfall och bergstoppar.

Semester i fantastiska storstäder

Huvudstaden Washington DC

Här finns breda boulevarder och massor av imponerande byggnader och minnesmärken. På National Mall, mellan den statliga regeringsbyggnaden Capitol (vars vita, vackra kupol ses långa vägar) och Lincoln Memorial, ligger en rad sevärdheter som Vietnam Memorial, det relativt nyinvigda WWII Memorial till minne av alla som deltog i Andra Världskriget, den 170 meter höga marmorobelisken, Washington Monument, och inte att förglömma - Vita Huset - bostad för USAs president. I Washington finns ett enastående urval av museum i absolut världsklass. De tillhör Smithsonian Institution och täcker bland annat konst, kultur, historia och naturhistoria. Normalt är det gratis entré till alla muséer under Smithsonian. Stadsdelarna Georgetown och Adam Morgans är med deras stora utbud av caféer och restauranger perfekta att spendera kvällen på.

Boston - europeisk stil

Boston är USAs mest europeisk-inspirerade stad, och här ligger en lång rad universitet i världsklass, vilket gör att staden anses vara landets mest akademiska stad. Den har en lång historia, fina gamla byggnader, ett sofistikerat kulturliv och ett vackert läge. En av dess mest intressanta förstäder, är Cambridge, där både Harvard University och det tekniska universitetet MIT, hör hemma.

Miami - stränder med latinsk atmosfär

Du kan också åka på semeter till Miami, som ligger i den södra, soliga delstaten Florida, och är en livlig stad med en märkbar latinamerikansk atmosfär. Turisterna bor på Miami Beach och stränderna ligger på rad längs östkusten ut mot Atlanten. Det mest hippa stället är South Beach, där många av byggnaderna är byggda i den eleganta art deco-stilen och målade i vackra pastellfärger. Här promenerar man på Ocean Drive eller på stranden för att både se och bli sedd. South Beach är fullt av action både dag som natt, då både barer och nattklubbar slår upp dörrarna för den partysugna publiken. Den färgstrålande stadsdelen, Little Havana, med den stora kubanska befolkningen är ett spännande utflyktsmål, och det samma gäller Coconut Gorve och Coral Gables.

>> Läs mer om resor till Miami här

San Francisco

San Francisco har en lång tradition som en liberal, pigg stad med plats till individualister, oavsett om de kommer från flower power-generationen eller tillhör stadens stora homosexuella befolkningsgrupp. Alla har satt sin prägel på den charmiga staden och dess förorter, framförallt Castro och Haight-Ashbury. San Francisco är välsignad med ett perfekt läge vid Stilla havet åt ena hållet och San Francisco Bay mot andra hållet. Från stadens alla backar har du en fantastisk utsikt till dess kännetecken, The Golden Gate Bridge. San Francisco är lätt att ta sig runt i, oavsett om det är till fots eller med den kända spårvagnen, som kör från stadens centrum vid Union Square förbi bl.a. Chinatown ner till den livliga hamnfronten, Fisherman's Wharf.

>> Läs mer om resor till San Francisco här

Los Angeles

Ett besök i Los Angeles är en överväldigande upplevelse. Staden är utspridd över en jättearea, och kan skryta med områden om Hollywood, Bevely Hills, Rodeo Drive, Sunset Boulevard, Santa Monica, Venice Beach och många, många fler som vi har hört talas om på film och i TV. Här finns sevärdheter i toppklass och en resa till Los Angeles är inte komplett utan ett besök i Universal Studios och Disneyland.

Geografi

Kontinentala USA (beteckningen används om USA exklusive Hawaii och Alaska) gränsar i norr mot Kanada och i söder mot Mexiko. USA har tre större bergskedjor; de nästan 2500 km långa Appalacherne som sträcker sig från den kanadensiska provinsen New Foundland i norr till den amerikanska sydstaden Alabama; de mäktiga Rocky Mountains i väst och Sierra Nevada längs gränsen mellan Nevada och Kalifornia.

Kusten mot Atlanten är mest tätbefolkad och här ligger också de äldsta amerikanska städerna, som Boston, New York, Washington och Phildelphia. I det nordöstra hörnet ligger de sex New England-staterna och därefter de stora vidderna och sjöarna Great Lakes (Lake Superior, Lake Michigan, Lake Huron, Lake Erie och Lake Ontario). De förbinds med Atlanten vid ett nätverk av floder och mindre sjöar.

Den centrala delen av USA med dess oändliga majs- och vetefält, betecknas som det amerikanska skafferiet, och de stora prärierna känns vid som Wild West.

Den sydvästra delen av USA domineras av öken, dåliga möjligheter att odla jorden, och ett hårt klimat - och är därför tunt befolkat. På den andra sidan Sierra Nevada-bergen kommer man till det Amerika, som är känt för sina gröna jätteträd, sequoia och redwood, som anses vara de äldsta levande växterna på jorden. I de östra staternas skogar växer lönn, ek och alm, som skapar dramatiska färger på hösten.

Vädret på din semester

Klimatet är tempererat i större delen av USA, och det blir generellt varmare ju längre söderut, och inåt landet, du kommer. På vintern är det ofta kraftiga snöfall i nordöstra och central/västra USA, och temperaturer når en bra bit under fryspunkt.

Populära årstider

Som i många andra länder på det norra halvklotet, är de mest populära månaderna för en semester i USA, juni till september, men det är absolut ingen dålig idé att välja att resa även på våren och hösten. Framförallt i New England är perioden oktober-november väldigt populär, när de vackra hötfärgerna är som vackrast. Var beredd på att många nationalparker i USA ligger i bergen, där vissa vägsträckor kan vara avspärrade på grund av snö ända till maj. Somrarna kan framförallt i de sydvästra staterna vara mycket varma, och i de sydöstra staterna också mycket fuktiga.

Historia

Det första folket om slog sig ner i Amerika, var mongoliska nomader, vars bosättning kan dateras till cirka 12.000 f.Kr. Christopher Columbus kom till Nordamerika år 1492 och den första stora vågen av europeisk invandring kom till USA på 1600-talet. De kom primärt från England, Frankrike och Holland, och koloniserade östkusten av Amerika.

Det fransk-indianska kriget

Brittiska försök på att fästa engelsk makt i de 13 nordamerikanska kolonierna ledde till det fransk-indianska kriget år 1757-63. Engelsmännen gick segrande ut ur kriget, men det kostade mycket pengar och landet stod kvar med en stor skuld. För att få in pengarna, införde man en lång rad skatter, och detta - tillsammans med politiska restriktioner - ledde till Det Amerikanska Frihetskriget 1775, och signeringen av Självständighetsförklaringen år 1776. Den birttiska generalen Cornwallis övergav sig fem år senare i Torktown, till det amerikanska överbefälet George Washington, som blev USAs första president.

USAs stadsbildning tar form

År 1803 lämnade fransmännen Louisianna och stora landområden norr om denna stat. Spanjorerna gav upp Florida och efter slaget vid Alamo år 1835 blev först Texas och senare också Kalifornien oberoende Mexiko. År 1853 såg USA ut som det gör idag, med undantag för Alaska och Hawaii som blev 49:e och 50:e stater år 1959.

Immigrationen på 1800-talet

Immigrationen på 1800-talet ändrade dramatiskt den kulturella bilden. Där immigrationen tidigare primärt hade varit engelsk och nordeuropeisk, kom nu mycket folk från centrala Europa. Dessutom lockade guldfebern i Kalifornien 1849-50 en stor mängd kineser.

Det amerikanska inbördeskriget

Ekonomin i sydstaterna var beroende av lantbru och inte minst av slaveri, och försök på att bryta detta möttes med stora protester av plantageägare. Valet av Abraham Lincoln till president år 1861 lade grunden till en politisk kris, som mynnade ut i Det Amerikanska Inbördeskriget - det blodigaste kriget i amerikansk historia. År 1865 vann nordstaterna, befriade slavarna och införde rösträtt till alla vuxna män. 

Transport

Flygförbindelser

När du ska på semester till USA har du möjlighet att flyga med en lång rad europeiska och amerikanska flygbolag, vilka flyger mellan Sverige/Danmark och USA. Det finns direkta flygförbindelser mellan Sverige/Danmark och New York, Washington, Chicago och Atlanta. Resor till alla andra städer i USA, kommer att vara med ett byte i antingen Europa eller i USA. Lokalt i USA reser man i stor utsträckning med flyg, om du då inte vill ge dig ut på en roadtrip. Järnvägsnätet Amtrak är inte så utbyggt, men rutten längs stortstäderna på östkusten är mycket nyttjad. Dessutom finns det förbindelser över USA, regionalt och till både Kanada och Mexiko.

Gränsövergångar

Det finns en mängd gränsövergångar till både Kanada och Mexiko från USA. Inkörning i Kanada är en ren formalitet, medan det krävs lite mer dokumentation när du ska resa in och ut från Mexiko. Hyrbilar kan ofta köras fritt in och ut från Kanada - men kontrollera alltid med uthyrningsbolaget. Det råder skarpa restriktioner när det gäller Mexiko. Det finns en färjeförbindelse över de stora sjöarna mellan ISA och Kanada och på sommaren dessutom mellan Seattle i staten Washington och Vancouver i Birtish Columbia, Kanada.

Turistinformation

USA är så stort och innehåller så många sevärdheter, att varje stat har en officiell turistbyrå. På turistkontorets hemsida, får du således en översikt över staterna med länkar till var och ens turistbyrå. På var och en av turistbyråernas hemsidor kan du läsa mer om sevärdheter, händelser och aktiviteter.

Att beskriva USA som ett samlat resmål är nästan omöjligt. Guds eget land är så enomrt stort och rymmer så stor variation i både landskap och kultur, att du kan resa hit år efter år och alltid se något nytt. En resa till USA kan således bestå av allt från en storstadssemester bland skyskraporna i staden som aldrig sover New York City, till en roadtrip full av naturupplevelser i storslagna nationalparker som Yellowstone och Yosemite. För den äventyrslystna är möjligeheterna med andra ord oändliga. Längtar du efter en avslappnande strandsemester under den varma solen, finns det dock också rik möjlighet för det i t.ex. Florida, den södra delen av Kalifornien eller på Hawaii.

 

Möjligheternas land

Det gamla ordspråket att USA är "Möjligheternas Land" (Land of Opportunities) där var och en är sin egen lyckas smed, gäller också för resor. I stort sätt, oavsätt vilken typ av semesterupplevelser du har i tankarna, kan du hitta det i USA. Den stora variationen i landskap och natur, som sträcker sig från tropiska palmkantade stränder och torra öknar, till snötäckta berg och djupa redwood-skogar, matchas kulturellt av både pulserande, moderna storstäder och små, sömniga westernstäder.

Samtidigt är USA ett resmål som på goda grunder lockar alla typer av resenärer. Reser du med barn, är Floridas stora nöjesparker och härliga stränder ett perfekt resmål, medan New Orleans med sitt berömda musikliv och unika gastronomi, är perfekt till en perfekt livsnjutarsemester för par.

Du kan utan problem spendera en hel semester på att utforska alla de attraktioner och sevärdheter som finns att hitta i t.ex. New York eller Florida. Vill du uppleva med av det stora landet under en semester, kan vi rekommendera att du hyr en bil och bege dig ut på en roadtrip genom flera stater. Det är t.ex. optimalt att besöka både Kaliforniens charmiga kuststäder och några av de imponerande nationalparkerna längre in i landet. Vill du ta dig runt på ett smidigt sätt på din semester, är en hyrbil helt klart bäst lösning då kollektivtrafiken inte är lika utvecklad som vi är vana vid här hemma. I gengäld är vägarna i USA bra, och bensinpriserna låga (lägre än hemma i alla fall).

Upplev en äkta del av USA

Eftersom ny amerikansk kultur har spridit sig till stora delar av världen, inte minst i form av film, musik och TV, har många av oss en uppfttning om att det inte är så stor skillnad mellan amerikansk och europeisk kultur. Det är dock långt ifrån fallet., och på din resa till USA kommer du nästan garanterat överraskas över några av de traditioner och kulturella seder som du möts av. Just för att amerikanerna är så tillmötesgående och gästfria, och är intresserade av att möta nya människor, har du goda chanser för att uppleva detta.

Storstäder som NYC, Chicago, Boston, Los Angeles och San Francisco fyller mycket av vå föreställning av livet i USA. Det är också dessa metropoler som är drivkraften i det amerikanska samhället, både ekonomiskt och kulturellt. Men även om landsbygderna endast rymmer cirka 20 procent av landets befolkning utför de större delen av USA rent geografiskt, och har också mycket att erbjuda för dig som vill uppleva en äkta del av USA. Det är här en hyrbil kommer till sin rätta, då du har friheten att åka på upptäcktsfärder bland alla spännande städer och sevärdheter som ligger långt bort från den upptrampade huvudleden.

Resmål i USA

 • Florida
  103 hotell
  Florida lever upp till sitt smeknamn "The Sunshine State" med massor av sol och värme. Samtidigt har du i USAs sydligaste stat optimala förutsättningar för att få en semester med både spännande, nya upplevelser och ren avslappning.
 • New York City
  97 hotell
  New York är ett resmål som bara måste upplevas minst en gång i livet. The Big Apple är USAs kosmopolitiska, pulserande hjärta, där du kan uppleva världskända sevärdheter, höga skyskrapor och spännande museer.
 • Orlando
  11 hotell
  Orlando är världscentrum för nöjes- och temaparker. Här kan du och familjen enkelt spendera hela semester på spännande Walt Disney World, Universal Studios och många andra temaparker. Orlando är dessutom en bra utgångspunkt för en upplevelserik ... resa runt i Florida. Läs mer
 • Miami
  6 hotell
  I Miami väntar massor av spännande upplevelser på dig! Nattlivet på South Beach, Art Deco distriktets pastellfärgade byggnader och den kubanska atmosfären i Little Havanna. Dessutom finns här fantastiska stränder och ändlösa shoppingmöjligheter.

Populära hotell i USA

USA, Florida, Surfside/Miami Beach
9,7
Fantastiskt
211 omdömen
 • Närmaste flygplats: 24 km
 • Närmaste strand: ca. 200 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
USA, Florida, Miami Beach
9,2
Fantastiskt
486 omdömen
 • Närmaste flygplats: 18 km
 • Närmaste strand: ca. 450 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
USA, New York, New York City
9,2
Fantastiskt
943 omdömen
 • Närmaste flygplats: 7 km
 • Avstånd till centrum: ca. 1 km
 • Internet/Wi-Fi