Resor till Budapest

Ungerns huvudstad har massor av populära sevärdheter och attraktioner, både när det gäller historia, kultur, gastronomi och shopping. Det gör att Budapest är ett perfekt resmål för en långhelg fullpackad med upplevelser eller endast ren avkoppling. Hitta och boka din semester i Budapest med Solfaktor idag!

Budapest är huvudstad i Ungern. Det är en stor stad med över två miljoner invånare och har många olika stadsdelar. Ursprungligen bestod Budapest av två städer (Buda och Pest) som låg på varsin sida av den breda floden Donau men år 1873 slogs dessa samman till en stor stad.

Budapestområdet har varit befolkat sedan romartiden och staden har haft en dramatisk och tidvis våldsam historia. Framför allt under andra världskriget blev många av stadens gamla byggnader förstörda men flera av dessa har senare byggts upp och Budapest är idag en spännande stad med vacker arkitektur i många olika stilar.

Många reser till Budapest för att njuta av de många kurbaden, turkiska baden samt wellness- och SPA-möjligheter. Vid foten av Gellerthöjden ligger det berömda Hotell Gellert  där du kan bada bland pelare och njuta av den vackra arkitekturen. Den termiska utomhus-badanläggningen Széchenyi är också mycket berömd. Man hittar också mängder med spännande marknader och bra shoppinggator i Budapest, en av de mest kända är Vaci Utca.

Budapest har ett väl fungerande nätverk av spårvagnar och metro som gör det lätt att ta sig runt i Budapest. Om du köper «Budapestkortet» ett kort för turister som ger dig obegränsat antal resor med offentlig transport men även rabatter på en lång rad museer och andra upplevelser. I själva stadskärnan är det lätt att ta sig runt till fots. Taxi är billigt, pålitligt och lättillgängligt. En båttur på Donau ska man inte heller missa, det ger en trevlig paus samtidigt som staden visar sig från sin vackraste sida.

De flesta som besöker Budapest väljer ett hotell på Pest-sidan av staden det vill säga öster om floden. Det är här man hittar de flesta turistattraktionerna och stadens egentliga centrum. I Budapest får man mycket hotell för pengarna så boka gärna ett 4-stjärningt eller kanske till och med ett 5-stjärnigt lyxhotell?

Flygplatsen i Budapest ligger precis 20 kilometer från centrum och det är enkelt att ta sig in till centrum med flygbuss eller taxi.

Budapest, som tvådelas av Europas näst längsta flod, är hemort för en imponerande samling av UNESCO-världsarv, museer och konstgallerier. Här kan du betrakta världen passera förbi från historiska caféer som tidigare var samlingspunkter för konstnärer, diktare och filosofer samt utforska unika boutiquer och designbutiker. Efter en naturskön cykeltur längs floden kan du mjuka upp musklerna på ett av stadens berömda termiska bad. Varför inte passa på att utforska underjorden på en tur ner i en av de spektakulära droppstensgrottorna.

>> Se erbjudanden om sista-minuten och restresor till Budapest här

Vem passar resmålet Budapest för?

Res till Budapest för att njuta av stämningen, shoppa, äta, dricka och för att uppleva en av Europas vacklraste storstäder. Du får mycket valuta för pengarna eftersom både mat, dryck och övernattning är relativt billigt. Budapest är kanske inte förstahandsvalet för barnfamiljer som önskar nöjen och utbud för de minsta, då kan exempelvis London vara ett bättre alternativ. Vuxna, par och kompisgäng kommer trivas i Budapest och här kan man enkelt välja att njuta av staden i en trevlig och romantisk atmosfär, eller festa hela natten. Res till Budapest när du gärna vill få mycket för pengarna och kort restid.

När är det bäst att resa till Budapest?

Budapest kan besökas under hela året men det kan vara mycket varmt på sommaren och grått och kallt på vintern. Allra bäst är det att resa på våren eller hösten. Om du reser hit mitt i sommaren kan det vara värt att lägga in några extra dagar och ta tåget ut till Balaton-sjön för lite sol och bad. Kommer du i december kan du få trevlig julshopping på en av Europas största julmarknader.

En bra semester i Budapest

Ungerns vackra huvudstad är uppdelad i två delar av floden Donau. Det var faktiskt först år 1873 som stadsdelarna Buda och Pest förenades under namnet Budapest. Idag framstår de två stadsdelarna fortfarande mycket olika men komplementerar varandra mycket väl. Kuperade Buda på den västra sidan bjuder på romantiska gamla gator, termalbad, borgpalatset och Matthiaskyrkan, medan det plattare Pest bjuder på många museum, parlamentet, stora boulevarder och massor av moderna butiker. 

Utöver ett sant överflöd av historiska sevärdheter bjuder Budapest på ett rikt kulturliv med massor av färgglada festivaler teatrar och konserter. Staden har också på senare år blivit ett populärt resmål för matälskare - framförallt efter att restaurangen Costes år 2010 säkrade staden dess första Michelin-stjärna.

Budapest har kort sagt denperfekta destinationen för en oförglömlig storstadssemester eller en 3-4-5 dagars minisemester. Som en extra bonus är priserna fortfarande mer än rimliga, trots att staden i dessa tider upplever en stigande popularitet som resmål. Boka ett centralt hotell här hos Solfaktor så har du den perfekta utgångspunkten för en upplevelserik semester i den historiska huvudstaden.

En stad i centrum

Det har bott människor i Budapest sedan förhistorisk tid, men även om staden i princip har existeras sedan Romartiden, var det först på 1800-talet som grunden för dagens storstad lades på allvar. På denna tidpunkt växte Pests befolkning 20 gånger till 600.000, medan befolningen i Buda, som tills dess hade utgjort huvuddelen av staden, "endast" fyrdubblades. Det var bland annat i denna gyllene period som den första av flera permanenta broar, Kedjebron, byggdes över Danau (1849). I samma period anlade man också parker, ett operahus, nationalmuseet, en metro, och inte minst det storslagna parlamentet. Byggnaden, som fortfarande är den största och högsta i Ungern, var på den tiden en enorm investering, vilket vittnar om tidens överflöd. Det var en tid med massor av liv i staden och caféer, restauranger och fulla teatersalar varje kväll.

De goda tiderna forsatte dock inte för evigt. På 1900-talet drabbades staden hårt av världskrigen som fick stora konsekvenser för staden. Trots att dubbelmonarkin Österrike-Ungern upplöstes i slutet av första världskriget, växte Budapest till att vara en av de största städerna i centraleuropa. Under andra världskriget besattes staden av tyskarna och cirka 200 000 av stadens judiska invånare mördades. I samband med Slaget om Budapest mellan den 7 november 1944 och 13 februari 1945 ödelades en stor del av stadens gamla byggnader och alla broar förstördes.

Kommunisternes indtåg

Hela Budapest återuppbyggdes under 1950- och 1960-talen under den kommunistiska regimen och i jämförelse med andra storstäder i Sovjetblocket präglades förhållandena i Budapest av ett större överföe och ett bättre urval i butikerna och restaurangerna. Tiden var emellertid inte precis någon dans på rosor för staden sinvånare. Under det Ungersa Upproret 1956 blev tusentals människor dödade, satta i fängelse eller deporterades, dessutom orsakade de sovjetiska tanksens beskutning av staden stora materiella skador.

Idag känner man tydligt historiens vingslag när man går runt på Budapests gator. Det finns många spår från tiden som huvudstad i ett Öststatsland men staden som nu har cirka 1,8 miljoner invånare har samtidigt upplevt en anmärkningsvärd blomstring som resmål sedan Järnridåns fall 1989 och sjuder åter av liv och optimism. Här har du en enastående möjlighet att uppleva mötet mellan öst och väst. Inte överraskande har staden också på kort tid fått status som en av de viktigaste kulturstäderna i Europa.

Res med oss på en underbar semester i Budapest. Du väljer själv om du bara vill boka ditt boende genom oss eller om du vill boka en paketresa som inkluderar flyg från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn.

Hotell i Budapest

Populära hotell i Budapest

Ungern, Budapest
8,4
Mycket bra
6606 omdömen
  • Närmaste flygplats: 18 km
  • Avstånd till centrum: ca. 10 m
  • Internet/Wi-Fi
Ungern, Budapest
8,7
Mycket bra
923 omdömen
  • Närmaste flygplats: 16 km
  • Avstånd till centrum: ca. 2 km
  • Internet/Wi-Fi
Ungern, Budapest
8,9
Mycket bra
2619 omdömen
  • Närmaste flygplats: 19 km
  • Närmaste stad: ca. 0 m
  • Internet/Wi-Fi

Så bokar du en billig semester i Budapest

Knappa in dina semesterönskemål i sökmotorn så hittar du lätt en flexibel semester i Budapest som passar just dig och dina planer. Välj mellan avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö, Luleå eller Köpenhamn - så söker vi efter billiga flygbiljetter från alla flygbolag och kombinerar dem med våra hotell i Budapest. Oavsett flygplats så får en sammansatt paketresa som är säkrad av resegaranti och till nätets bästa pris.

Sevärdheter och upplevelser

Det är svårt att hinna med att uppleva allt det Budapest har att erbjuda på bara en semester. Här går dagarna fort, med allt från avslappning i de berömda kurbaden, till shopping i de billiga märkesbutikerna eller på alla marknader. Därtill kommer naturligtvis alla kulturhistoriska sevärdheter, men det innebär inte, att Budapest inte också vänder sig till barnfamiljer. Det är inte bara vuxna som njuter av att skvalpa runt i kurbadens ljumna vatten. Ett av de mest berömda kurbaden, Gellert kurbad, har till exempel en pool med konstgjorda vågor, som alltid är en hit bland barnen. Széchenyi-badet, som med 21 pooler är et av de största kurbaden i Europa, kan likaså vara svårt att frigöra sig från.

Även om du är på resa med familjen, där några familjemedlemmar kanske tycker att shopping ska ha högsta prioritet, bör du avsätta lite tid till att besöka några av Budapests alla arkitektoniska pärlor. Dessa kommer säker också ha stor inverkan på barnen. På den backiga Buda-sidan är det till exempel ett måste att ta en tur upp på Borghöjden (Várhegy), med palatset, Mathiaskyrkan och Fiskarbastionen, som är några av stadens vackraste byggnadsverk. Borghöjden, som finns med på UNESCO:s världsarvslista, bjuder dessutom på en fantastisk utsikt över Budapest och floden. Samma öppna vy är det inte nere vid floden, men det kan ändå rekommenderas att ta en tur med en av de gamla, långsamma färjorna för att se staden från vattensidan. Det är en mycket bekväm form av sightseeing, där du kan njuta av en kopp kaffe medan sevärdheterna glider förbi.

Ska du på semester i Budapest med barn, eller om du bara vill röra på dig lite så är det perfekt att ta turen ut till den lilla Margrethe-ön mitt i Donau. Den drygt 2 kilometer långa ön är nästan ett enda stort wellness- och nöjesområde. Här finns bland annat cykelstigar, kurbad, vattenland, stora lekplatser och tennisbanor. Kort sagt allt som behövs för en rolig, aktiv dag. De finns också restauranger på ön men det är värt att överväga att ta med en picknickkorg eftersom priserna här är högre än inne på fastlandet. Det finns gott om grönområden att slå sig ner på. 

Restauranger och shopping

Det finns otaliga restauranger, caféer och bistron i Budapest, där du kan fördjupa dig i det lokala kökets härligheter eller njuta av internationell gastronomi. Cafélivet är en stor del av kulturen i Budapest och traditionellt platsen, där stadens invånare möts. Slå dig ner med en kopp kaffe (och kanske en bit kaka) för att insupa alla intryck och njuta av den karaktäristiska interiören. 

En semester i Budapest är naturligtvis inte heller komplett innan du har provat Paprikacsirke (paprikakyckling) och en skål läcker gulasch. Tycker du om sötsaker, ska du naturligtvis beställa in en strudel - en ungersk specialitet som består av flera lager tunn deg med en god fyllning i mitten. Sist, men inte minst, är Ungern ett lite bortglömt vinland, så om du är en vinälskare ska du se fram emot många positiva överraskningar. Det finns således fler och fler restauranger som värdesätter att kunna erbjuda en fin vinlista. Avsluta eventuellt allt med ett glas pálinka - ett traditionellt fruktbrännvin.

Vill du utnyttja den fördelaktiga prisnivån i Budapest så är det framför allt Pest-sidan på flodens östsida som du ska koncentrera dig på. Här ligger handelsgatan Váci utca, där du hittar massor av modebutiker, antikviteter, lokal konst och många andre frestelser. Vill du uppleva något mer lokalt, kan vi rekommendera att du besöker marknaderna. I den stora marknadshallen vid Vámház krt. kan du spendera lång tid på att utforska alla färgglada bodar med allt från grönsaker till lokala delikatesser och kläder. Det är ett sant bombardemang för alla dina sinnen. Här finns goda möjligheter att hitt en unik souvenir och om du behöver en förfriskning, finns det restauranger på andra våningen.

Utflykter

Det är ingen brist på sevärdheter och attraktioner i själva Budapest, men om du har gott om tid, eller endast vill ta en tur utanför staden, så finns det också många spännande utflyktsmål inom räckvidd.

Cirka 90 minuters bilfärd från Budapest, kan du i Hollóko uppleva ett litet samhälle där tiden tycks ha stått stilla. Den historiska landsorten inkluderar 55 idylliska hus, som är bevarade i ursprunglig stil, samt en borgruin från 1100-talet. Landsorten finns med på UNESCO:s världsarvslista och är framförallt ett populärt utflyktsmål på påsken, då landsortsinvånarna går runt i traditionella folkdräkter. 

Om du vill svalka dig lite kan du köra en tur till Balatonsjön, cirka 100 kilometer sydväst om Budapest. Det är ganska långt för en dagsutflykt men det finns gott om möjligheter för en övernattning eller två. På vägen dit kan vi dessutom rekommendera att ta vägen förbi en av Ungerns äldsta städer, Székesfehérvár. Staden, som var huvudstad på Medeltiden, är full av gamla byggnader. Staden är inte så stor, men du kan lätt få ett par timmar att passera genom att strosa runt på de mysiga kullerstensgatorna.

På en semester i Budapest har du också en unik möjlighet att uppleva en av de mest pittoreska platserna längs Donau, nämligen Dunakanyar (Donau-knäet) som är en krök på floden cirka 40 kilometer norr om Budapest där du utöver utsikten över det enastående landskapet kan besöka de historiska städerna Szentendre, Esztergom och Visegrád. Du kan ta en båt till Dunakanyar från Budapest på sommaren men du kan också köra dit i bil.

Transport på din semester i Budapest

Även om det är möjligt att åka både bil, tåg och buss till din semester i Budapest från Sverige, är det helt klart enklast att flyga. Budapest flygplats, Ferenc Liszt International Airport, ligger cirka 16 km sydöst om stadskärnan. Flygplatsen som nyligen har genomgått en större modernisering och utvidgning, nyttjas bland annat av en del lågprisbolag, som Ryanair och Wizz Air. I skrivande stund finns direkt förbindelser till Budapest från både Sverige och Danmark. Det är också goda förbindelser med kollektivtrafiken från flygplatsen in till staden. Du kan också välja att ta taxi, som in till stadsmitten bör kosta cirka 6500 HUF beroende på trafiken.

Centrala Budapest har en överskådlig storlek, och du kan få ut mycket av att bara promenera runt. Du kan också snabbt komma runt till de flesta av attraktionerna med bussar, spårvagnar och metro. Om du vill nyttja kollektivtrafiken, kan vi rekommendera att du köper ett så kallat Budapest Card som ger dig obegränsad tillgång till all offentlig transport inom stadens gränser. Många av hotellen i Budapest kan hjälpa till att boka biljetten.

Klimat och väder

Budapest har ett typiskt fastlandsklimat med kalla, blöta vintrar och varma somrar. Det är inte ovanligt att temperaturen beger sig upp över 30-40 grader i juli och augusti. Våren och de första höstmånaderna är därför de bästa månaderna att besöka staden, då det inte blir för varmt att ta sig runt på sightseeing.

>> Läs mer om resor till Ungern

Resor till Ungern

Läs mer om Ungern och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Ungern här

Vad tycker gästerna om i Budapest?

9,0
Samlade gästomdömen
Baserat på 29 recensioner