Resor till Ungern

Ungern är ett spännande land och ett område av Europa som förtjänar vår uppmärksamhet.

Ungern – Europas dolda pärla

Huvudstaden Budapest är ett eldorado för alla med intresse för konst, kultur, arkitektoniska mästerverk och spännande historia. Läs mer om vad det Ungerska Turistkontoret i Norden rekommenderar.

I Budapest kan du få många dagar att gå med att utforska den vackra barockarkitekturen, överdådiga kaffehus och en mängd kulturhistoriska sevärdheter. Du bör dock även resa utanför den charmiga huvudstaden och till exempel uppleva Centraleuropas största sjö, Balatonsjön, och inte minst de många idylliska, mindre städerna där livet fortfarande går sin gilla gång långt bort från massturismen. Budapest är heller inte den enda staden i Ungern som kan skryta med spektakulär arkitektur och intressanta historiska minnesmärken. Solskensstaden Szeged och den tvåspråkiga Sopron är också städer värda att besöka, om det är den sortens sevärdheter du söker.

Sist, men inte minst ger en resa till Ungern dig även möjligheten att stifta bekantskap med ett av Europas mest välsmakande kök. Efter sin undangömda tid bakom kalla krigets järnridå är landet på god väg att återvinna sin status som ett av de kulinariskt sett mest intressanta resmålen i östra Europa. Doften från en långtidssjudande gulasch med paprika utgör själva kvintenssen av det ungerska köket, och så hittar du också denna klassiker på alla traditionella restauranger. En äkta ungersk gulasch är dock bara en av många läckra rätter du bör smaka på under din semester. Njut även av ett glas av det lokala vinet, som en gång i tiden hörde till de europeiska kungahusens favoritviner, och som numera är på väg att återerövra sitt anseende ute i världen.

Res till Ungern och fördjupa dig i ett land fullt av spännande kontraster och ett land som har mycket mer att bjuda på än sin charmerande huvudstad. På en resa till Ungern kan du se fram emot att få uppleva allt från avkopplande kurbad till enastående natur i stora nationalparker samt inte minst en imponerande kulturrikedom i ett pärlband av gamla, mysiga städer utspridda över hela landet.

Resmål i Ungern

 • Gästrecensioner 9,1
  Budapest
  174 hotell
  Budapest är en storslagen och vacker stad med sagolika slott och många historiska byggnader. Staden är bland annat känd för sina kurbad och överallt finns praktfulla kyrkor, ett rikt shoppingutbud, och allt från små matställen med rustik ungersk ... mat och vin till dyra Michelin-restauranger. Budapest har också en av de vackraste julmarknaderna där du kan fynda inför julen. Läs mer

Populära hotell i Ungern

Ungern, Budapest
9,5
Fantastiskt
1497 omdömen
 • Närmaste flygplats: 19 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Internet/Wi-Fi
Ungern, Budapest
8,9
Mycket bra
3660 omdömen
 • Närmaste flygplats: 19 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Internet/Wi-Fi
Ungern, Budapest
9,1
Fantastiskt
1735 omdömen
 • Närmaste flygplats: 19 km
 • Närmaste stad: ca. 0 m
 • Internet/Wi-Fi

Reseguide om Ungern

Här i denna lilla reseguide hittar du en del nyttig information om Ungern samt tips och råd inför din resa. Informationen är uteslutande tänkt som en inspiration och vi reserverar oss för eventuell föråldrad information och faktafel. Stort nöje och trevlig resa!

Storhet och fall

Når du i dag går en tur runt bland de storslagna byggnadsverken, monumenten och vackra torgen i huvudstaden Budapest, kommer du tydligt kunna känna historiens vingslag och stämningen från tiden när Ungern tillsammans med grannlandet Österrike utgjorde ett av Europas mäktigaste riken. Den stora monarkin var emellertid ett stort lapptäcke som till sist inte kunde hålla samman längre. Långt innan tronföljaren Franz Ferdinand mördades i Sarajevo 1914, vilket även blev startskottet till Första Världskriget som satte punkt för dubbelmonarkin, hade Ungern fått uppleva flera dramatiska omvälvningar.

Under 1200-talet var Ungern till exempel under en kort tid besatt av mongolerna, och 1526 blev det mesta av landet inlemmat i det stora turkiska riket. Först 1699 fördrevs turkarna igen av den österrikiske kejsaren. Under senare tid har ungrarna återigen fått underkasta sig främmande makter. I slutet av Andra Världskriget invaderades Ungern av den röda armen och sovjetunionen satt hårt på makten fram till järnridån föll 1989, och republiken Ungern fick sin självständighet.

Huvuddelen av nutidens etniska ungrare är efterkommande till de olika magyarstammarna som i slutet på 800-talet invaderade och bildade ett enat Ungern. Dessa tidiga ungrare, magyarer, anses ursprungligen ha utvandrat från området nordöster om Kaspiska havet och slog sig först ner när de kom till området som idag utgör Ungern. Denna ursprungsteori bygger delvis på språkliga studier, och erkänns inte av alla. En sak är dock säker, ungerska språket har inget gemensamt med grannländernas språk, men är i gengäld avlägset besläktat med finska och estniska.

Det bor idag knappa 10 miljoner invånare i Ungern som inkluderar tyska och rumänska minoriteter. Anmärkningsvärt är att det dessutom bor omkring 5 miljoner ungrare utanför landets gränser. Flertalet av dessa "utlands-ungrare" är dock inte emigranter, utan ett resultat av Trianon-traktatet, enligt detta drog segerherrarna nya gränser för Ungern efter Första Världskriget, vilket lämnade stora grupper av ungrare utanför landets gränser.

Geografi och väder

Ungern är en inlandsstat utan kuster, men istället omgivet av en halvcirkel av Karpat bergen. Geografiskt indelas vanligtvis landet i tre huvudområden: Mod sydväst är det kuperade Transdanubien, mot norr ett mer bergigt område samt det östliga och sydliga låglandet med sina utbredda slättormråden, puszta.

Tack vare sin geografi har Ungern ett typiskt fastlandsklimat med varma somrar och kalla vintrar. Det förekommer dock regionala skillnader. De största årstidssvängningarna ser man i slättområdena, där sommaren är torr och varm, medan vintern är kall och blåsig. Vill du hitta bästa tidpunkten att resa till Ungern kan du som tumregel luta dig mot att det som regel är varmt sommarväder från juni till augusti med temperaturer upp mot 35 grader. Både vår och höst är det normalt milda med behagliga temperaturer, medan det inte är ovanligt att det på vintern går ner mot -10 grader. På den kalla årstiden kommer landets många varma kurbad på allvar till sin rätt, liksom en tallrik med rykande gulasch säkert lockar lite extra. Nederbörden är jämnt fördelad över året, den västliga delen av landet får dock i genomsnitt mer nederbörd än den östliga.

Vad tycker gästerna om i Ungern?

9,1
Samlade gästomdömen
Baserat på 56 recensioner