Resor till Alanya

Alanya är Turkiets semesterhuvudstad nummer ett och har något för alla semesterfirare, från barnfamiljen som vill bo på ett häftigt resorthotell till det vuxna paret som vill njuta av livet vid en av de utmärkta stränderna, och inte minst något för alla de som söker uteliv inne i stan varje kväll. Alanya har något för alla.

Alanyas centrum är huvudsakligen koncentrerat till området mellan Kleopatrastranden och Banana Beach. Men staden växer, både i området upp mot Taurusbergen men också åt väst och öst från stadskärnan. Det finns massor med stränder längs hela kusten, också inne i själva staden. Centrum domineras av en stor udde där medelåldersborgen från 1200-talet är ett landmärke. Söder om udden ligger hamnen som nu har blivit en stor nöjespark för vuxna med barer, restauranger och stora nattklubbar. I centrum hittar du alla tänkbara möjligheter för shopping med allt från märkesvaror till kopior, guld, mattor, skor, kläder, lädervaror och en massa annat.

I Alanya hittar du allt från små turkiska fast food-stånd till gourmetrestauranger, och det är inte långt till närmsta bar eller glassbar. Du kan få i princip vad som helst, från spaghetti till sushi och burgare, men naturligtvis är det det turkiska köket som dominerar det gastronomiska utbudet. En populär utflykt är att ta en taxi till floden Dimcay där du hittar många trevliga restauranger, några med bordet placerat på terrasser ute i vattnet. Resan tar en dryg halvtimme från Alanya.

I Alanya finns flera olika turkiska bad (Hamam), kalkstensgrottan Damlatas, ett varv från 1200-talet och en linbana från Kleopatrastranden upp till toppen av berget där borgen ligger, men så finns det inte så många andra saker att upptäcka i staden. Detta är en semesterstad som huvudsakligen har fokus på sol, strand, nöjen och shopping. Om du vill ta bussen till exempelvis Side eller Antalya ligger bussterminalen (Otogar) i stadens nordliga del.

Vem passar detta resmål för?

Alanya erbjuder allt vad man kan önska sig av shopping, matmöjligheter, fina stränder och en utbyggd infrastruktur. Barnfamiljerna bokar nog ett hotell med pool alternativt nere vid stranden, och om man vill ha lugn och ro ska man inte boka ett hotell nära hamnen eller någon av huvudgatorna där det är är liv och rörelse dygnet runt. Det finns bra resorthotell både väster och öster om centrum, men också flera utmärkta boutiquehotell.

När är det bäst att åka hit?

Säsongen börjar i april och redan i maj kan det vara 25 grader varmt. Sommaren kan vara väldigt varm med temperaturer i skuggan upp mot 35 grader och luften är relativt fuktig. Hösten är en bra tidpunkt att resa hit, det är fortfarande varmt i vattnet och även i november är det här ofta över 20 grader.

Resor till Turkiet

Läs mer om Turkiet och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Turkiet här

Hotell i Alanya

Populära hotell i Alanya

Turkiet, Medelhavsregionen, Alanya
  • Närmaste flygplats: 45 km
  • Närmaste strand: ca. 1 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Turkiet, Medelhavsregionen, Alanya
8,8
Mycket bra
692 omdömen
  • Närmaste flygplats: 46 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Turkiet, Medelhavsregionen, Alanya
8,9
Mycket bra
306 omdömen
  • Närmaste flygplats: 43 km
  • Närmaste strand: ca. 1 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Vad tycker gästerna om i Alanya?

8,9
Samlade gästomdömen
Baserat på 81 recensioner