Resor till Turkiet

Turkiet har något för alla. Det är nog mestadels för sol, bad och avkoppling man reser till Turkiet, men det finns också massor med fantastiska sevärdheter som Efesos vid Izmir och Kusadasi, de antika templen och amfiteatrarna vid Perge, Aspendos och Side vid Antalya, och så finns ju också den Trojanska Hästen, vid staden med samma namn, Troja.

Det är huvudsakligen semesterorterna Alanya, Marmaris, Kemer, Bodrum, Side och de andra städerna längs den turkiska Medelhavskusten som lockar turister från hela världen, men det finns också tusentals och åter tusentals andra små städer där man kan semestra i detta stora land. Och naturligtvis finns också den fantastiska storstaden Istanbul!

Huvudparten av de skandinaviska turisterna som reser till Turkiet landar på en av de två flygplatserna Dalaman eller Antalya. Det har också tillkommit en ny flygplats vid Alanya som heter Gazipasa, som några flygbolag har börjat flyga till. Här på den turkiska Medelhavskusten ligger semesterorterna på rad: familjefavoriten Kemer, den exklusiva semesterorten Bodrum, flotta Kusadasi och Cesme inte långt från storstaden Izmir, hamnstaden Marmaris, storstaden Antalya (med många fina stränder i närheten, t.ex. Larastranden) och så naturligtvis trevliga Side och Turkiets semesterhuvudstad Alanya.

Nästan överallt finner du fina stränder med förhållandevis många faciliteter och möjligheter för att äta och dricka. Shopping finns det också mycket av och många turister lockas av bra utbud på guld, silver, mattor, kläder och lädervaror. Men glöm inte att lägga lite tid på att utforska det stora och spännande turkiska köket: man använder massor med färska grönsaker och bönor, du kan få kebab eller färsk fisk tillagad på många olika sätt, och måltiden avslutas ofta med färsk frukt.

Om du vill uppleva storstadsliv är storstäderna Istanbul, Izmir och Antalya perfekta destinationer. Speciellt Istanbul är en fantastisk upplevelse. Här bor över 15 miljoner människor och staden är den enda som ligger i två världsdelar.

Vem passar detta resmål för?

Om du vill ha sol och bad från tidig vår till sen höst är det bara att packa väskan och hitta ett bra reserbjudande till någon av Medelhavsdestinationerna. Här finns allt från häftiga boutiquehotell till stora familjeresorts med All Inclusive, små pensionat och lyxhotell. Utbudet är enormt, och alla kommer kunna hitta något som passar.

När är det bäst att åka hit?

Vintern längs Medelhavskusten är mild men inte speciellt varm. Det kan också regna en del från november till mars. Våren är varm, sommaren mycket varm från juni till september. Hösten är en bra tidpunkt att resa till Turkiet: varmt i vattnet, lägre priser och inte så många turister.

Resmål i Turkiet

  • Bodrum-halvön har några av Turkiets vackraste stränder och är därutöver ett av landets mest allsidiga resmål, där du några få minuter från moderna resorter med pulserande nattliv kan uppleva en del av det traditionella Turkiet i lugna fiskeorter.

Populära hotell i Turkiet

Turkiet, Medelhavsregionen, Serik
  • Närmaste flygplats: 32 km
  • Närmaste strand: ca. 1 km
  • Pool
Turkiet, Egeiska regionen, Bodrum
  • Närmaste flygplats: 37 km
  • Närmaste strand: ca. 0 m
  • Pool
Turkiet, Medelhavsregionen, Belek
  • Närmaste flygplats: 40 km
  • Närmaste strand: ca. 150 m
  • Pool

Så bokar du en billig semester i Turkiet med Solfaktor

På Solfaktor är vi experter på resor till Turkiet och vi har varit en eftertraktad respartner sedan 1999 med det bästa urvalet av hotell, semesterbostäder och lägenheter i detta fantastiska semesterland. Åk med oss på en underbar semester i Turkiet - vi har valt ut semesterområdenas bästa hotell och semesterboenden åt dig så du helt kan fokusera på att vara ledig och koppla av. Du väljer själv om du bara vill boka inkvarteringen genom oss eller om du vill boka hela paketet inklusive flyg.

Knappa in dina semesterönskemål i sökmotorn så hittar vi snabbt de bästa priserna på flyg och semesterboende. Du kan välja mellan avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö, Luleå och Köpenhamn - vi söker efter de billigaste flygbiljetterna från alla flygbolag - även lågprisbolagen - och sätter samman dem med våra hotell i Turkiet. Du får din restresa som en paketresa som är säkrad av resegaranti. Du kan dessutom komplettera din paketresa med hyrbil eller transfer så du har allt ordnat redan hemifrån. Trevlig resa!

Var ska man tillbringa sin semester i Turkiet?

Oavsett var du bor så kommer det säkert vara sandstränderna som lockar. Den mest berömda av stränderna är nog Olu Deniz. Denna vita sandstrand med sina vackra blå laguner har dessutom utsetts till nationalpark. Turkiets "turkosa kust" med sina många romerska lämningar är än i dag ett av landets största dragplåster. Här ligger populära semesterorter som Antalya, Bodrum och Marmaris som erbjuder en fin blandning av familjeunderhållning, kulturhistoriska sevärdheter och nattliv. Längre österut längs den Egeiska kusten ligger den antika grekisk-romerska staden Efesos, en av det romerska rikets största städer och ett av världens sju underverk.

Istanbul

Istanbuls historia sträcker sig mer än 3000 år tillbaka i tiden och stadens läge på båda sidor av sundet Bosporen är oöverträffbart. Topkapi-palatset är en av stadens största turistattraktioner med sitt harem och med sin skattkista från kolonialtiden. Till andra sevärdheter hör de omisskännliga minareterna samt de blå kupolerna på den Blå Mosén. Agia Sofia är en av de största kyrkorna inom kristendomen. Om du är sugen på att göra en bra affär på vackra mattor i Turkiet så är Grand Bazaar det rätta stället. Uzunçarsi Caddesi är fullt av hantverkare och ett mindre turistiskt alternativ medan Istiklal Caddesi och Sultanahmet i den gamla staden är inbjudande platser att ta sig en kebab eller något annat gott att äta.

>> Läs mer om resor till Istanbul här

Ankara

Ankara är Turkiets huvudstad men med enbart ett fåtal intressanta sevärdheter så som Hisar, en bysantinsk stadsdel, Museet för anatoliska civilisationer och Kemel Atatürks mausoleum. Presidentpalatset är välbevarat och de antika romerska ruinerna som finns utspridda runt omkring i staden är intressanta att besöka.

Efesos

Efesos bjuder på Dianatemplet, Sjusovarnas Grotta samt de kolossala ruinerna vid hamnen; den stora marmorbelagda Arcadian Way; det imponerande Hadrian-templet samt en storslagen samling av fontäner och pooler som utgör en del av den förnämsta och bäst bevarade antika, turkiska staden.

Antalya

Antalya är det populära centret för turismen på Turkiets sydkust. Staden är känd som Medelhavets Pärla och utgör en tilltalande blandning av romerska lämningar, underbara stränder och en charmig gammal stadskärna.

>> Läs mer om resor till Antalya här

Izmir

Grundlades av Alexander den Store cirka 300 år före Kristus. Idag är Izmir den tredje största staden i Turkiet och här hittar du utöver antika ruiner även läckra butiker och eleganta boulevarder som bidrar till att ge staden en mycket europeisk atmosfär.

>> Läs mer om resor till Izmir här

Alanya

Här snackar vi svenskkoloni och det är ingen tillfällighet. Alanya lockar med underbart väder, fina stränder, bra priser och en avslappnad stämning.

>> Läs mer om resor till Alanya här

Dalaman

Ett hotell i Dalaman är en bra utgångspunkt om du vill utforska den "turkosa kusten". Det kan du till exempel göra på en utflykt till den 14 kilometer långa Patara Beach där du även kan se resterna av ett Apollotempel.

>> Läs om restplatser och sista minuten till Turkiet här