Resor till Medelhavsregionen

Medelhavsregionen omfattar många av Turkiets mest populära resmål. Alanya är utan tvekan ett av svenskarnas favoritmål, och här kan du kombinera dagar på stranden med upplevelser i staden och i den omkringliggande vackra och dramatiska bergiga naturen. En annan stad är Side, med sin unika, gamla stadsdel mellan flygplatserna i Antalya och Gazipasa-Alanya, där du också kan se fram emot kilometervis av breda sandstränder och bra hotell med många faciliteter.

Klimatet i Medelhavsregionen är fanastisk och sommarsäsongen är därför lång. Här kan du njuta av de fantastiska sandstränderna från maj till oktober, med dagar fulla av sol och sällan regn. Temperaturerna i Medelhavsregionen är normalt sätt några grader högre än i Turkiets övriga regioner.

Lokalbefolkningen är gästfri och framförallt i början och slutet av säsongen kommer du att uppleva att du blir välkomnad med öppna armar, och ofta erbjuds ett glas te och en rolig historia när du t.ex. handlar på basaren eller njuter av en lunch på en av alla restauranger, eller på en lokal "lokanta".

Medelhavsregionen är perfekt för en familjesemester och när du reser till Turkiets sydkust hittar du ett stort urval av hotell för allas tycke och smak. Här hittar du stora lyxresorts med All Inclusive och många andra bra faciliteter för både barn och vuxna. Vi erbjuder också små, trevliga lägenhetshotell ett bra urval av mellanklasshotell där du kan hålla en härlig semester till ett bra pris. Reser du utan barn, erbjuder vi också hotell som endast är för vuxna.

Upplev Medelhavsregionen

När det står sol, värme och långa badstränder överst på önskelistan inför årets sommarsemester, då är det inte många resmål i Europa som kan mäta sig med Antalyakusten på den turkiska Rivieran. Här hittar du populära destinationer som Alanya, Belek och Side med deras långa gyllene sandstränder och alla sina erbjudanden som ska till för att det ska bli en lyckad familjesemester. Utöver de tre nämnda ställena finns det ett helt pärlband av fridfulla badorter för dig som har behov av att koppla av och ladda batterierna under söderns värmande sol.

På Antalyakysten hittar du ett brett urval av hotell och semesterlägenheter i alla prisklasser. Det finns med andra ord något för alla, oavsett om du är på jakt efter ett bra erbjudande på en semester för hela familjen eller om du planerar en romantisk parsemester med fokus på ren njutning och avkoppling. Redan på våren kan du här på Antalyakusten njuta av temperaturer på nivå med en fin svensk sommardag, och under sommarmånaderna får du inte användning för något annat än dina tunnaste sommarkläder från morgon till kväll.

Som resmål är Antalyakusten, på goda grunder, mest känd för sitt soliga väder och härliga badstränder. När du inte ligger och dåsar på stranden eller badar i det varma Medelhavet finns det emellertid mycket annat att ge sig i kast med i denna del av Turkiet. Du kan se fram emot wellness i ett äkta hamam, shopping på färgrika marknader, båtutflykter till idylliska badvikar, och till att känna historiens vingslag på utflykter till imponerande romerska arenor och osmanska borgar.

Resmål i Medelhavsregionen

 • Gästrecensioner 8,9
  Alanya
  149 hotell
  Alanya är Turkiets semesterhuvudstad nummer ett och har något för alla semesterfirare, från barnfamiljen som vill bo på ett häftigt resorthotell till det vuxna paret som vill njuta av livet vid en av de utmärkta stränderna, och inte minst något ... för alla de som söker uteliv inne i stan varje kväll. Alanya har något för alla. Läs mer
 • Gästrecensioner 8,5
  Side
  97 hotell
  Side är en av de mest kända semesterorterna i södra Turkiet. Side reser du till för att få njuta av den bilfria stadskärnan, den utmärkta shoppingen och den trevliga stämningen, men också inte minst för att få uppleva de många fina historiska ruinerna.
 • Antalya
  47 hotell
  I Antalya kan du tillbringa din semester med avkoppling på stranden. De omgivande gröna bergen erbjuder emellertid också en massa äventyr, om du inte enbart vill slappa i solen, och runt omkring i Antalyas gamla delar kan du utforska intressanta ... historiska sevärdheter. Läs mer
 • Belek
  46 hotell
  När man reser till Belek så är det för att njuta av sol och bad lite lyxigare. Här är de flesta hotellen förstklassiga, och de ligger direkt vida havet med ofta privata stränder.
 • Kemer
  37 hotell
  Kemer är en mysig småstad som är omgivet av Taurusbergen med vacker grön pinjeskog på ena sidan och det kristallklara blå vattnet på den andra sidan.

Populära hotell i Medelhavsregionen

Turkiet, Medelhavsregionen, Alanya
 • Närmaste flygplats: 57 km
 • Närmaste strand: ca. 50 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Turkiet, Medelhavsregionen, Antalya
 • Närmaste flygplats: 17 km
 • Närmaste strand: ca. 450 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Turkiet, Medelhavsregionen, Belek
 • Närmaste flygplats: 36 km
 • Närmaste strand: ca. 0 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)

Information och fakta

Här nedan har vi samlat en del fakta och information om Antalyakusten. Du kan bland annat läsa om områdets geografi, befolkning, klimat och om transportmöjligheter, och använda detta som inspiration inför din resa. Om du vill få fler tips och råd inför din semester, rekommenderar vi dig att besöka vår blogg om resor där du hittar spännande artiklar om alla våra resmål.

Geografi och befolkning

Antalya, som ligger på den sydvästra delen av den anatoliska kusten, är Turkiets femste största stad, och den största turkiska staden vid den mediterrana kusten, med 1,2 miljoner invånare.

Staden är en del av Antalyakusten, som i sin tur är en del av den Turkiska Rivieran, vilken omfattar provinserna Antalya och Mugla, och i mindre grad Aydin, södra Izmir och västra Mersin. Kända städer på den Turkiska Rivieran, förutom Antalya, är Alanya, Bodrum, Çesme, Fethiya, Kalkan, Kas, Kemer, Kusadasi, Maramis och Side.

Klimat och väder

Antalyakusten har ett behagligt medelhavsklimat med varma och torra somrar, och milda vintrar. Området är avskärmat från den nordliga vinden, av de närliggande Taurusbergen. Runt 300 dagar av året är soliga, med nästan totalt 3000 timmars solljus om året.

Följande genomsnittstemperaturer är baserade på Antalya - det kan naturligtvis förekomme variationer beronde på var på kusten du befinner dig.

Den varmaste månaden på året är juli med 28 grader i genomsnitt, följt av augusti med 27 grader och september med 25 grader. Januari är den kallaste månaden på året, med 10 grader i genomsnitt, följt av februari med 11 grader i genomsnitt.

Generellt regnar det mycket i Antalya på vintern, medan somrarna är torre, så om du vill undvika regn på din resa till Antalya, ska du resa mellan månaderna maj-september, som alla har endast 10 mm regn i genomsnitt. Mest regn faller i december (210 mm), följt av januari och november (180 mm).

Historia

Antalyakusten är ett av Turkiets och Medelhavets rikaste områden, liksom den övriga delen av den Turkiska Rivieran. För överskådlighetens skåll, är det dock i det följande endast delar av huvudstaden Antalyas historia som kommer beskrivas, då Antalyakusten inte är något geografiskt skarpt definierat område (i motsats till den Turkiska Rivieran, som den är del av och som är historiskt definierad).

Kung Attalus II av Pergamon betraktas som grundaren av staden runt år 150 f.Kr. under den Hellenistiska Perioden, även om utgrävningar år 2008 har funni tarkeologiska fynd som kan dateras till 400-talet f.Kr. vilket tyder på, att Attalea var en återuppbyggnad och utveckling av den före detta staden. Under Kung Attalus II av Pergamon tjänade staden som bas för Attalus starka flotta.

Staden blev en del av den romerska republiken år 133 f.Kr. då Attalus III, en brorsson till Attalus II, testamenterade sitt rike till Rom vid sin död samma år. Staden växte och blomstrade under det romeska herradömet, och var en del av den romerska privinsen Pamphylia Secunda, vars huvudstad var Perga.

Antalya var en storstad i det byzantinska imperiet, och huvudstaden i den byzantinska regionen Cibyrrhaeots, som täckte Anatoliens södra kust. Men menar, att staden under byzantinskt herradöme utgjorde den största flottbasen på den södra anatoliska kusten, ett större handelscentrum och den mest tillgängliga hamnen mellan det Egeiska havet och Cypern.

Staden och det omkringliggande området erövrades av Seldjukerna på början av 1200-talet, efter det att den byzantinska huvudstaden Konstantinopel plundrats år 12014, och imperiet de facto sats utom kraft, fram till det vann fotfäste igen år 1261. Seldjukerna gjorde Antalya till huvudstad i furstendöet Teke (kallat en beylik), och härskade över staden fram tills osmanerna senare erövrade den år 1432 (bortsätt från en period med cyprotiskt styre mellan 1361 och 1373).

Resor till Turkiet

Läs mer om Turkiet och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Turkiet här

Vad tycker gästerna om i Medelhavsregionen?

8,5
Samlade gästomdömen
Baserat på 55 recensioner