Resor till Prag

Låter betagande arkitektur, en värld av spännande museum, ett sant virrvarr av kullerstensgator som bjuder in till romantiska promenader samt traditionella brygghus där det bjuds på lokal öl som receptet på en lyckad storstadssemester? Då ska du titta på de billiga resorna till Prag med Solfaktor!

Den tjeckiska huvudstaden Prag är en intressant storstad och en av Europas vackraste städer med massvis med kultur och sevärdheter. I den gamla stadsdelen sträcker sig den vackra borgen mot himmeln. Över floden Moldau som rinner genom Prag går den berömda Karlsbron mellan Staré Mesto och Malá Strana, bron är ett av Prags mest kända varumärken. Från bron har man en fin utsikt över staden och man kan fortsätta fram på de charmiga gatorna till både intressanta museer och andra kulturella upplevelser som till exempel St. Vitus-Katedralen, det Astronomiska uret och andra av stadens sevärdheter.

När man reser till Prag får man ett smakprov på både det gamla och det nya Europa. Sammetsrevolutionen år 1989 ledde till Tjeckoslovakiens kommunistiska regerings fall och var också starten på en ny era för tjeckerna. Redan vid Pragvåren år 1968 hade befolkningen visat sin längtan efter frihet och efter järnridåns fall har de inte tvekat en enda gång. Tvärtemot har landet både politiskt och ekonomiskt med stora kliv närmat sig Västeuropa.

Prag ger en bra inblick i den imponerande utveckling hela landet har genomgått de senaste tre årtiondena. Redan kort efter att gränserna öppnades började folk från hela Europa att resa till Prag och ge staden nytt liv. År 1992 blev Prags gamla centrum upptaget på UNESCO:s världsarvslista och året därpå delades Tjeckoslovakien in i två delar där Prag utsågs till huvudstad för Tjeckien. Idag är den vackra staden landets mest populära resmål och tar årligen emot cirka 8 miljoner besökare av vilka de flesta är internationella.

Stora delar av centrala Prag har kullerstensbelagda gator och mysiga gamla gränder med en härlig lite gammaldags atmosfär. Sedan 1992 har stadens gamla centrum stått på UNESCO:s världsarvslista.

Öl, ö och ännu mer öl...

Tjeckerna är kända över hela världen för sitt öl som räknas bland världens bästa och i Prag finns det massor av bryggerier, ölpubar, barer och ett stort utbud av restauranger att välja mellan. Det som är värt att shoppa med sig hem från Prag är till exempel lädervaror och kristall, något man tillverkat i hundratals år i Tjeckien. När hungern sätter in kan du äta dig mätt på traditionell mellaneuropeisk mat som ofta är lite tyngre mat som fläskkött, kål och knödel men i en turiststad som Prag finns det naturligtvis restauranger med mat från alla världens hörn.

Kollektivtrafiken är väl utbyggd och fungerar utmärkt, så det är lätt att resa runt med spårvagn, buss och metro. Detta faktum gör att ditt hotells läge inte har så stor betydelse så länge det finns en metrostation eller spårvagnslinje i närheten. Du flyger till Vaclav Havel flygplats som ligger cirka 20 kilometer från centrum. För att ta dig in till staden måste du ta taxi eller flygbuss. Det finns inga metro eller tågförbindelser till flygplatsen.

>> Hitta erbjudanden på sista-minuten och restresor till Prag här

Vem passar resmålet Prag för?

Prag är en perfekt weekenddestination - här får du massor av kultur och historia, spännande gastronomi och en synnerligen välutvecklad ölkultur. Njut av arkitekturen, den billiga shoppingen och den avslappnade atmosfären när du reser till Prag till exempel på en förlängd weekend.

När är det bäst att resa till Prag?

Prag ligger mitt i Europa vilket innebär typiskt inlandsklimat med varma, torra somrar och ofta lite kalla vintrar. Våren kommer tidigt till Prag vilket gör staden till en populär destination för påsksemester. Ett litet restips: Många hotell har låga priser i augusti när det är som varmast i staden. Du kan även hitta många billiga resor till Prag i december då stadens populära julmarknad med massor av lokala specialiteter går av stapeln.

Hotell i Prag

Populära hotell i Prag

Tjeckien, Prag
  • Närmaste flygplats: 14 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Tjeckien, Prag
  • Närmaste flygplats: 14 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Parkering / Garage
Tjeckien, Prag
  • Närmaste flygplats: 17 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang

Boka billiga resor till Prag med Solfaktor

Hos Solfaktor kan du dygnet runt lätt och problemfritt boka en billig resa till Prag med möjlighet till avresa från flygplatserna i Stockholm, Göteborg, Malmö, Luleå, Växjö och Köpenhamn. Den intelligenta sökmotorn håller automatiskt ett öga på alla större portaler på nätet för att säkra dig de bästa priserna på flygbiljetter och hotell över hela världen.

Vi sätter samman det hela till en paketresa med resegaranti, på så sätt får du det bästa av två världar. Komplettera paketresan med en hyrbil eller transfer från och till flygplatsen för bästa möjliga upplevelse när du kommer fram. Har du redan ordnat din transport men saknar ett bra hotell för din resa till Prag så väljer du "Endast hotell" i sökmotorn så hittar den nätets bästa priser på övernattning åt dig till din semester.

En bra semester i Prag

Den tjeckiska huvudstadens gamla stadskärna, som år 1992 togs upp på UNESCOs världsarvslista, är full av charm med små krokiga gator och gamla byggnader åtskilda av vackra portar som öppnar upp till trevliga gårdsmiljöer. På stadens alla torg ligger spännande restauranger och barer sida vid sida och lockar med priser som ligger märkbart under de svenska. Därtill kommer naturligtvis alla sevärdheter som du lätt kan spendera många semestrar på att utforska. Bara det att gå runt på stadens gator är en upplevelse i sig och bjuder på många unika ögonblick. Se till exempel fram emot en promenad över Karlsbron som är utsmyckad med 30 helgonstatyer och som alltid är full av liv. Denna 520 meter långa gotiska bro över Vltavafloden är nog Europas vackraste medeltida bro och är med rätta ett av stadens mest berömda kännetecken.

Utöver de historiska sevärdheterna är Prag också fullt av konsmuseum, marknader och inte minst butiker. Prag lever fortfarande i hög grad upp till sin historia som gammal handelsstad. Den låga prisnivån bjuder naturligtvis i hög grad in till en storstadssemester rik på kulinariska upplevelser och shopping.

Var ska du bo? Du har störst möjlighet att ta del av stadens alla utbud om du bor på ett centralt beläget hotell. Utbudet av hotell och semesterlägenheter är stort men här på Solfaktor kan du välja med säker förvissning om att alla hotell i Prag är noga utvalda och personligt kontrollerade.

Inspiration och fakta

Innan du bokar en av våra billiga resor till Prag så ger vi dig några snabba fakta om den gyllene staden: Prag är Tjeckiens huvudstad och största stad med cirka 1,3 miljoner invånare. Staden, som breder ut sig över en kuperad terräng vid floden Vltava ligger i höjd med Frankfurt cirka 600 kilometer från södra Sverige. Prag som stad kan dateras tillbaka till 800-talet då stadens borg grundades.

Prag, som också var huvudstad i den historiska regionen Böhmen anses av många vara en av Europas vackraste huvudstäder. Det beror inte minst på att Prag i motsats till många andra europeiska storstäder (trots våldsamma strider) klarade sig relativt helskinnat genom andra världskriget. Här kan du således fortfarande uppleva det ursprungliga medeltida centrumet, som rymmer imponerande katedraler och kyrkor med höga spiror.

Prag har framförallt sedan utbyggnaden av den enorma borgen (den största i sitt slag enligt Guinness Rekordbok) haft något storslaget över sig. Staden har också länge varit centrum för den politiska makten men har också lockat många konstnärer och vetenskapsmän från hela världen - inklusive den danske (skånske) astronomen Tycho Brahe som ligger begravd just här i Prag. I modern tid har dragningskraften inte avtagit och efter murens fall flyttade många unga till Prag och de har bidragit till att skapa energi och dynamik i stan.

Sevärdheter och upplevelser

En stor del av nöjet med en semester i Prag är att endast vandra runt utan mål på kullerstensgatorna, och insupa stadens unika stämning. Det finns dock en rad sevärdheter som du inte bör missa.

Karlsbron (Karluv most)

På den 510 meter långa och 10 meter breda stenbron som förbinder de två stadsdelarna Stare Mesto och Malá Strana är det nästan alltid fullt av liv. Om du vill undvika det värsta myllret ska du komma hit tidigt på morgonen. För många är det dock just möjligheten att betrakta livet som utspelar sig här med ett virrvarr av turister, lokala konstnärer och gatumusikanter som är nöjet med att promenera över bron från 1300-talet.

Den vackra bron som hålls upp av 16 valv har dock inte alltid förknippats med glädje och beundran. I samband med det 30-åriga kriget som bröt ut år 1618 ägde ett stor slag rum utanför Prag. Erövraren Kund Ferdinand II av Habsburg lät halshugga 27 stycken adliga upprorsledare och hängde sedan upp deras huvuden på Karlsbrons gotiska torn.

Karlsbron ligger ganska nära Prags borg (se nedan) så det är en perfekt väg att gå via bron till borgen.

Orloj - det astronomiska uret

Det astronomiska uret som pryder rådhustornet i Staré Mestro är kanske en av Prags mest fotograferade sevärdheter. Uret konstruerades av mästaren Mikulas av kadan efter en design av Jan Sindela, professor i matematik och astronomi. Här samlas turister varje timme för att beundra det gamla uret från 1410. När klockan slår öppnas två luckor över uret och figurer som föreställer de 12 apostlarna visas. Föreställningen avslutas med att tuppen galer, luckorna stängs och publiken applåderar begeistrat.

Borgen Pražský Hrad

Prags borg som har rötter hela vägen tillbaka till 800-talet ligger på en höjd och kan därför ses från de flesta platser i stan. Det enorma borgkomplexet rymmer åtskilliga palats, kloster, kyrkor och kapell som du kan spendera dagar på att utforska. Du bör absolut lägga vägen förbi den gotiska kyrkan St. Vitus samt kyrkan St. Georges. Borgen har varit centrum för makten i Tjeckien i många århundraden och är också sätet för landets president.

Restauranger och shopping

Traditionellt tillhör tjeckisk mat den lite tyngre sorten med köttiga rätter till exempel i form av grytor och korvar. Rätterna ledsagas ofta av kål, potatismos eller knödel som är en slags mjölboll. Även om det fortfarande finns gott om möjligheter för att äta den här traditionella maten kommer du också att märka att menyerna i Prag har påverkats av många andra matkulturer. Det finns till exempel flera restauranger som är mycket inspirerade av de franska och italienska köken. Det finns dessutom en fin blandning av gourmetrestauranger och mer budgetvänliga matställen.

Det är generellt en låg prisnivå i Tjeckien och detta kan man även se på restaurangernas menyer så här har du många möjligheter att krydda semestern med gastronomiska upplevelser utan att spränga budgeten. Detta inkluderar också ölet som spelar en viktig roll i tjeckisk kultur. Det saknas inte pubar och barer i Prag. På sommaren kan du också njuta av en kall öl i en av stadens gröna parker eller på en trevlig innergård vid ett värdshus.

Nattlivet i Prag är inte så allsidigt som det kulinariska utbudet. Här hittar du allt från pulserande disko till stämningsfyllda jazzklubbar. De låga priserna lockar inte överraskande en del festglada, unga turister som stannar ute till tidig morgon. Men det finns också många möjligheter att njuta av stadens nattliv i lugnare inramning på traditionella värdshus, eleganta cocktailbarer eller på en intim konsert.

Vill du utnyttja de låga priserna för att shoppa på din resa till Prag så är urvalet av butiker stort. Det finns otroligt många souvenirbutiker med tingel-tangel av tvivelaktig kvalitet på den populära huvudgatan Václavské Namesti. Om du vill handla lite mer exklusivt ska du söka dig mot den eleganta gatan Parížská där du hittar många märkesbutiker. Därtill kommer flera stora, moderna inköpscentrum runt om i stan med butiker av många olika slag.

Väder

På en semester i Prag kommer du uppleva ett fastlandsklimat med varma somrar och kalla vintrar. Januari är kallast med temperaturer som ligger runt fryspunkt. Somrarna är soliga och temperaturerna når i genomsnitt upp till 24 grader. Det faller dock också mest nederbörd i sommarmånaderna som samtidigt kan bli mycket varma inne i san. Detta är den mest populära årstid att besöka staden men om du vill undvika värmen och den värsta turismen kan vi rekommendera dig att besöka Prag på våren, framförallt i maj, när temperaturerna börjar bli höga nog till att du kan njuta av stadens uteliv och det inte är för varmt för sightseeing på dagen. Prag är också vacker på hösten när stadens träd skiftar i färg.

Praktiska upplysningar

Transport: En semester i Prag startar ofta med landning på Václav Havel Airport Prague ligger cirka 20 kilometer från centrum. Detta är landets största flygplats med förbindelser till otaliga destinationer i Europa, däribland Sverige och Danmark. Det finns goda bussförbindelser till stadskärnan från flygplatsen. Har du gott om tid (12 timmar från Köpenhamn) så finns det även bra tågförbindelser till Prag.

Prags historiska stadskärna är inte större än att du kan nå allt till fots. Det är dock värt att nämna att det är många kullerstensgator vilket gör det lite mer besvärligt för personer som är rörelsehindrade. Vill du vila benen finns också ett bra system av bussar, spårvagnar och metro, som gör det lätt att ta sig runt - också till sevärdheter i stadens yttre delar. Som turist kan det vara en fördel att köpa en 24-timmars- eller tredagars-biljett. Sist, men inte minst, kan vi rekommendera en båttur på Vltavafloden det är ett trevligt sätt att se några av sevärdheterna, till exempel Karlsbron, från en annan vinkel.

Språk: Åker du på utflykt utanför staden kan du uppleva att det är svårt att göra sig förstådd på engelska. Inne i Prag, framförallt där man är van vid att ta emot turister, såsom på hotell, restauranger, butiker, museum och så vidare är det dock sällan problem att prata engelska. Många pratar också tyska.

Valuta: Tjeckisk Koruna (CZK). Trots att Tjeckien är medlem i EU har landet liksom Sverige ännu inte infört Euron. Sedlar finns i valörerna 100, 200, 500, 1000, 2000 och 5000 CZK. Därtill kommer mynt i valörerna 1,2, 5, 10, 20 och 50 CZK. Det finns gott om växelkontor i själva stden samt på flygplatsen. Därtill kommer många bankomater som acepterar de vanliga internationella kreditkorten. Vill du helt undvika kontanter kan du betala med kreditkort på de felsta hotell, restauranger och i butiker.

Dricks: Även om man inte har en lång tradition av att ge dricks är det framförallt på restauranger normalt att ge dricks om du är nöjd med servicen. Man lägger normalt till 10 procent på notan.

Resor till Tjeckien

Läs mer om Tjeckien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Tjeckien här

Andra länkar

Vad tycker gästerna om i Prag?

9,8
Samlade gästomdömen
Baserat på 8 recensioner