Resor till Tjeckien

När du idag reser till Tjeckien, är det enkelt att glmma, att detta vackra land för några årtionden sedan var gömt bakom en järnridå, som skilde västerns fria demokrati från de kommunistiska staterna under sovjetisk diktatur. På den tiden var Tjeckien ett stängt land för de flesta västerlänningar, men så här 30 år efter Berlinmurens fall, har Tjeckien tagit en ny roll som ett av Europas mest attraktiva och intressanta resmål.

Med en pärlrad av pittoreska, historiska städer, flera romantiska slott och inte minst storslagen natur, är Tjeckien således ett av de resmål i Europa, som alla bör besöka minst en gång i livet. Här finns hela 12 platser som finns med på UNESCOs världsarvslista, vilka inkluderar Prag, som med rätta kan beskrivas som en av Europas mest fascinerande huvudstäder.

Det är också just Prag som de flesta av Tjeckiens besökare först stiftar bekantskap med. Men även om du i Prag hittar en värld av kulturella, arkitektoniska och historiska sevärdheter, väntar också många stora uppleveler utanför landets huvudstad. Äventyrliga slott, imponerande monument, idylliska medeltida städer och några av Europas vackraste naturområden är såldes endast några av de sevärdheter du kan se fram emot att utforska en resa till Tjeckien.

Resmål i Tjeckien

Populära hotell i Tjeckien

Tjeckien, Prag
  • Närmaste flygplats: 16 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Tjeckien, Prag
  • Närmaste flygplats: 13 km
  • Avstånd till centrum: ca. 350 m
  • Internet/Wi-Fi
Tjeckien, Prag
  • Närmaste flygplats: 14 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang

Sevärdheter och upplevelser

Här nedan har vi beskrivit några av alla de upplevelser som väntar på dig på en resa till Tjeckien. Om du vill läsa om alla de andra sevärdheter som finns att besöka i Tjeckien, kan du besöka vår blogg där vi skriver artiklar om sevärdheter och resmål runtom i världen. 

Prags borg

Det är inte utan anledning, som Prag är den mest populära destinationen i Tjeckien. En storstadssemester i den vackra huvudstaden kan lätt gå ut på att gå från den ena sevärdheten till den andra. En av de mest iögonfallande är Prags borg, som tack vare dess placering på en höjd kan ses från de flesta platserna i stan. Slottsområdet är större än man direkt tror, så avsätt gärna gott om tid för att besöka det, så att du också har tid att njuta av Sankt Vitus Katedralen och Sankt Georges Kyrka.

Karlsbron

Av huvudstadens flera sevärdheter är Karlsbron från 1200-talet utan tvekan den mest stämningsfulla. Med mindre att du går upp tidigt eller är ute sent, kommer du nog aldrig få se den helt tom - men det är ändå en unik upplevelse att gå över den 520 meter långa bron, som på dagen är full av gatumusikanter och souvenirförsäljare, medan den på kvällen är ideal till en romantisk promenad.

Kutná Hora

Prag är långt ifrån den enda staden sm är värd att uppleva i Tjeckien. Cirka 80 kilometer öster om huvudstaden, ligger t.ex. silverstaden Kutná Hora, som på sin tid var en stark konkurrent till Prag. Idag är den en av de mest besökta städerna i landet, tack vare den fantastiska arkitekturen som avspeglar den rikedom de omkringliggande silverminorna tillförde staden. Här bör du bland annat besöka den spektakulära katedralen och det makabra ben-kapellet.

Vandringssemester

Det finns ett fantastiskt nätverk av markerade vandringsleder i Tjeckien, med olika svårighetsgrad. Nästan oavsett vilket område du reser till, kan du därför köpa en karta hos den lokala turistbyrån eller bokhandeln, och bege dig ut på äventyr. I Krkonoše Nationalpark och i Jizera-bergen nära den polska gränsen väntar t.ex. enastående, oförstörd natur, som du på sommaren kan utforska till fots och på vintern på skidor.