Resor till Tjeckien

Tjeckien är ett populärt resmål och framför allt landets huvudstad Prag, som står med på UNESCO: s världsarvslista, är en välbesökt destination. Här kan du uppleva fantastiska kultursevärdheter och än idag få en glimt av kommunismens herradöme som fortfarande präglar staden. Tjeckien ligger omgivet av berg med ett platt slättland i mitten så det finns även möjlighet att åka på skidsemester hit. Landet genomströmmas av flera av Europas stora floder och med sina platta vidder är det som gjort för cykelturer för att uppleva den vackra naturen. Oavsett om du vill bo på hotell eller campa så finns det rikliga möjligheter i Tjeckien. Transportnätet i Tjeckien är bra och välutvecklat vilket gör det lätt att resa runt i landet.

Upplev underbara Tjeckien

Tjeckien har på senare år blivit ett alltmer populärt resmål vilket framför allt gäller huvudstaden Prag som dessutom står på UNESCO: s lista över världens kulturarv.
Landet präglas fortfarande av tiden med kommunistiskt herradöme.

Tjeckien är ett platt land omgivet av berg vilka skapar förutsättningar för att utöva olika vintersporter. Flera floder löper genom landet däribland Moldau. Området mellan bergen är platt vilket gör Tjeckien perfekt för en cykelsemester.

Det finns gott om övernattningsmöjligheter i Tjeckien med bland annat ett stort utbud av campingplatser. Efter att Berlinmuren föll 1989 har landet blommat upp med många nya erbjudanden som man med fördel kan ta del av.

Det offentliga trafiksystemet är välutvecklat i Tjeckien och inte särskilt dyrt att använda, det är därför perfekt att utnyttja om du vill åka runt och se andra delar av landet.

När du idag reser till Tjeckien är det lätt att glömma att detta vackra land för några årtionden sedan var gömt bakom en järnridå som skilde västs fria demokratier från de kommunistiska staterna under sovjetisk diktatur. På den tiden var Tjeckien ett stängt land för de flesta västerlänningar men så här 30 år efter Berlinmurens fall har Tjeckien tagit en ny roll som ett av Europas mest attraktiva och intressanta resmål.

Med en pärlrad av pittoreska, historiska städer, flera romantiska slott och inte minst storslagen natur, är Tjeckien således ett av de resmål i Europa, som alla bör besöka minst en gång i livet. Här finns hela 12 platser som finns med på UNESCO: s världsarvslista. En av de 12 platserna är det charmiga Prag som med rätta kan beskrivas som en av Europas mest fascinerande huvudstäder.

Det är också just Prag som de flesta av Tjeckiens besökare först stiftar bekantskap med. Även om du i Prag hittar en värld av kulturella, arkitektoniska och historiska sevärdheter så väntar dig också många stora upplevelser utanför landets huvudstad. Sagolika slott, imponerande monument, idylliska medeltida städer och några av Europas vackraste naturområden är bara några av de sevärdheter du kan se fram emot att utforska på en resa till Tjeckien.

Resmål i Tjeckien

 • Gästrecensioner 9,5
  Prag
  285 hotell
  På en resa till Prag i Tjeckien kommer du ha gott om sevärdheter och attraktioner att se fram emot. I en av Europas vackraste städer kan du promenera runt på kullerstensgator i den gamla stadskärnan och äta på en uppsjö trevliga restauranger.

Populära hotell i Tjeckien

Tjeckien, Prag
9,3
Fantastiskt
2405 omdömen
 • Närmaste flygplats: 14 km
 • Avstånd till centrum: ca. 1.1 km
 • Internet/Wi-Fi
Tjeckien, Prag
9,2
Fantastiskt
1820 omdömen
 • Närmaste flygplats: 13 km
 • Internet/Wi-Fi
 • Restaurang
Tjeckien, Prag
9,0
Fantastiskt
3283 omdömen
 • Närmaste flygplats: 17 km
 • Avstånd till centrum: ca. 750 m
 • Internet/Wi-Fi

Sevärdheter och upplevelser

Här nedan har vi beskrivit några av alla de upplevelser som väntar på dig på en resa till Tjeckien. Stort nöje och trevlig resa!

Prags borg

Det är inte utan anledning som Prag är den mest populära destinationen i Tjeckien. En storstadssemester i den vackra huvudstaden kan lätt gå ut på att gå från den ena sevärdheten till den andra. En av de mest iögonfallande sevärdheterna är Prags borg som tack vare dess placering på en höjd kan ses från de flesta platserna i stan. Slottsområdet är större än man direkt tror så avsätt gärna gott om tid för ditt besök så du utöver att njuta av Sankt Vitus Katedralen och Sankt Georges Kyrka även kan se de vackra trädgårdarna..

Karlsbron

Av huvudstadens flera sevärdheter är Karlsbron från 1200-talet utan tvekan den mest stämningsfulla. Med mindre att du går upp tidigt eller är ute sent kommer du nog aldrig få se den helt tom - men det är ändå en unik upplevelse att gå över den 520 meter långa bron som på dagen är full av gatumusikanter och souvenirförsäljare medan den på kvällen är perfekt för en romantisk promenad.

Kutná Hora

Prag är långt ifrån den enda staden som är värd att uppleva i Tjeckien. Cirka 80 kilometer öster om huvudstaden ligger till exempel silverstaden Kutná Hora som på sin tid var en stark konkurrent till Prag. Idag är den en av de mest besökta städerna i landet tack vare den fantastiska arkitekturen som avspeglar den rikedom de omkringliggande silverminorna tillförde staden. Här bör du bland annat besöka den spektakulära katedralen och det makabra ben-kapellet.

Vandringssemester

Det finns ett fantastiskt nätverk av markerade vandringsleder i Tjeckien med olika svårighetsgrad. Nästan oavsett vilket område du reser till kan du därför köpa en karta hos den lokala turistbyrån eller bokhandeln och bege dig ut på äventyr. I Krkonoše Nationalpark och i Jizera-bergen nära den polska gränsen väntar till exempel enastående, oförstörd natur, som du på sommaren kan utforska till fots och på vintern på skidor.

Vad tycker gästerna om i Tjeckien?

9,5
Samlade gästomdömen
Baserat på 47 recensioner