Resor till Krabi

Krabi är beläget i sydvästra Thailand. Det är en av Thailands södra provinser men också en stad som fungerar som en viktig inkörsport till många populära turistorter och öar i området.

Krabi stad har lite drygt 50.000 invånare och är huvudstad i både Krabi-provinsen och Krabi-distriktet. Krabi ligger drygt 80 mil söder om Bangkok och endast några mil båtvägen från välkända Phuket. I Krabi finns också en av Thailands viktigaste flygplatser dit det går både inrikesflyg från Bangkok samt flera andra thailändska städer men också charterflyg från en rad städer i Europa.

Det är relativt få som stannar i själva Krabi stad, de flesta spenderar en dag eller två här innan man fortsätter till någon av öarna eller badorterna i närheten. Men Krabi erbjuder en bra inblick i hur en traditionell thailändsk småstad ser ut och fungerar. Här finns flera bra restauranger, ett stort tempel, två utmärkta marknader och ett konstmuseum.

Väster om Krabi stad ligger de populära badorterna Ao Nang och Railay Beach. De ligger båda i samma bukt, lite drygt en kilometer från varandra. Här finns fina stränder där du kan spendera lata dagar i solen, men det finns också gott om möjligheter till aktiviteter, exempelvis dykning, paddling och klättring.

Söder om Krabi, 2-3 timmar med bil eller buss, ligger populära Koh Lanta, som i själva verket är två öar, Lanta Noi och Lanta Yai. För att komma hit behöver man ta en bilfärja som tar ca 15 minuter, men om man reser på egen hand och är lite mer flexibel kan man ta någon av båtarna som går från Krabis hamn till Saladan, som är huvudort på Koh Lanta. Söder om Saladan, längs den västra kusten, ligger badstränderna och badorterna på rad. Överlag finner man här en vänlig och avkopplad stämning och det finns flera mysiga restauranger och barer vid stranden men däremot inte så mycket till nattliv. Det är kanske därför Koh Lanta blivit särskilt populärt bland barnfamiljer, inte minst då stränderna dessutom är långgrunda.

Ytterligare söder om Koh Lanta finns ett flertal mindre öar för dig som söker en unik och lite mindre turistisk semester. Bland dessa kan nämnas Koh Ngai och Koh Mook där det bara finns ett fåtal hotell. Nordväst om Krabi, halvvägs till Phuket, finns också de vackra Phi Phi-öarna som många räknar som Thailands vackraste.

Vem passar detta resmål för?

Krabi med badorterna och öarna omkring passar för dig som söker en sol och badsemester i lugna, vackra och behagliga omgivningar. Till skillnad från Bangkok och några av badorterna i Phuket är dock inga av dessa badorter några utpräglade partydestinationer. Koh Lanta är särskilt populärt bland barnfamiljer tack vare sina långgrunda stränder.

När är det bäst att åka hit?

Krabi-provinsen kan besökas under hela året men de flesta reser hit under vinterhalvåret för att fly den svenska vintern. Då är det behagligt klimat och mindre luftfuktighet. Våren från mars till maj är också en bra tid att åka. Hösten är den period då det generellt regnar mest i Thailand vilket också gör att hotellpriserna blir lägre.

Med många små paradisöar och vackra, vita sandstränder, har Krabi det som de flesta av oss söker på en avslappnande semester i Thailand. Krabi, som till namnet både är en provins och en stad, har också en mängd av Thailands mest populära resmål. Generellt framstår Krabi dock mindre turistigt än andra platser i Thailand, som t.ex. Phuket. Detta beror dels på att de flesta av Krabis vackraste stränder endast kan nås med båt, och därmed har kustorterna inte genomgått samma snabba utveckling som på Thailands största ö. Det hjälper utan tvekan också till, att Krabi har status som nationalpark. Det finns därför inte uppställt några solsängar på stränderna, liksom motoriserad vattensport och säljare inte är tillåtna.

De avgår flera dagliga flyg från Bangkok till Krabi, så det är inte svårt att hitta en förbindelse dit hela vägen från Skandinavien.

 

Paradisstränder och idyllisk skärgård

Det är i Krabi, du på fastlandet hittar kända resmål som t.ex. provinsens största semesterstad Ao Nang, och direkt väster om denna, det lugnare fiskeläget Klong Muang, som också har landets vackrate stränder. Krabi kännetecknas dock framförallt av sin vackra skärgård, med flera småöar och höga kalkstensklippor, som reser sig brant upp från det kristallklara, turkosblå havet. Om du inte nöjer dig med att slappna av i den mjuka sanden inne på fastlandet, kan du enkelt ta dig ut till en eller några av dess småöar. Det är populärt att dyka i området, och det är inte svårt att få plats på en av alla longtailbåtar (reua hang yao) som på kort tid kan transportera dig ut till en äkta paradisstrand.

Även om det fantastiska strandlivet är det som de flesta reser till Krabi för, finns har gott om andra saker att uppleva. Ursprungligen kom faktiskt många besökare till Krabi för att kunna kombinera en adsemester med klättring på klipporna. Om du vill vara aktiv på semestern, men inte direkt hänga på klipporna, kan du nära Ao Nang t.ex. istället följa Tab Kak Hang Nak Nature Trail upp till en vacker utsiktsplats. Du kommer säkert svettas en del, men utsikten är värd alla ansträngningar. Inne på fastlandet har du också möjlighet för att åka på utflykter till varam kälor och djunglar med vackra vattenfall.

En av de mest exotiska sakerna med att resa till Thailand, är de kulinariska upplevelserna. Krabi är inget undantag, då du här har gott om upplevelser för att fördjupa dig i det traditionella, thailändska köket. Inte överraskande är många av de godaste rätterna baserade på allt gott från havet. Det finns flera restauranger och enklare matställen i de populära semesterorterna, men för en autentisk kulinarisk upplevelse, rekommenderas det att söka sig lite bort från de mest turistiga huvudgatorna. Åk också gärna en tur in till Krabi stad, där fler smakupplevelser väntar på dig, och där priserna oftast är lägre än vid kusterna. På den populära nattmarknaden är urvalet också stort, och är du äventyrslusten när det kommer till mat, finns också många exotiska rätter att prova. Kvaliteten är dock som regel bäst, om du smakar på den lokala thaimaten i form av soppar, grytor och wokade rätter.

Resor till Thailand

Läs mer om Thailand och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Thailand här

Resmål i Krabi

 • Ao Nang
  33 hotell
  Ao Nang utgör själva hjärtat av Krabi, ett av Thailands vackraste områden. Här ifrån kan du lätt ge dig ut på endagsturer till det pärlband av småöar och fantastiska Bounty-stränder, som ligger inom kort räckvidd. Samtidigt har du i Ao Nang ... alla de restauranger och inköpsmöjligheter du har behov av under loppet av din semester. Läs mer
 • Railay Beach
  1 hotell
  Railay Beach, som i själva verket är en liten halvö med flera stränder, är ett exotiskt semesterparadis. Halvön är ett av de mest populära resmålen i Krabi-provinsen, vilket inte enbart beror på de fantastiska stränderna utan i lika hög grad ... de vackra omgivningarna där branta klippor lockar klättrare från hela världen. Läs mer

Populära hotell i Krabi

Thailand, Södra Thailand, Krabi, Ao Nang
9,2
Fantastiskt
771 omdömen
 • Närmaste flygplats: 26 km
 • Närmaste strand: ca. 30 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Thailand, Södra Thailand, Krabi, Ao Nang
8,5
Mycket bra
577 omdömen
 • Närmaste flygplats: 26 km
 • Närmaste strand: ca. 450 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Thailand, Södra Thailand, Krabi
8,3
Mycket bra
2413 omdömen
 • Närmaste flygplats: 26 km
 • Närmaste strand: ca. 100 m
 • Pool (ev. säsongsöppen)