Resor till Koh Samui

Koh Samui som är Thailands tredje största ö, är en härlig ö med underbara stränder, vänliga människor och mängder av kokosplamer, därav namnet Koh Samui som betyder just kokosnötsön.

– Inbjudande stränder, utsökt mat och bra priser

De många och långa vita sandstränderna är inbjudande och de mest kända är Chaweng och Lamai. Båda ligger på öns östkust, men det finns många fler. Det är kristallklart, blågrönt vatten och det är fantastisk snorkling, och dykning för den som har certifikat. Det finns även dykskolor om man vill ta ett certifikat på plats.
De norra stränderna Bophut och Mae Nam är betydligt lugnare och har en mer tillbakalutad atmosfär.

Det finns ett stort utbud av restauranger på ön och många av dessa är i toppklass. Enklare matställen finns det nästan överallt. För den som vill äta annan mat än den thailändska så finns det andra kök representerade, allt från italienskt till svenskt.

Nöjeslivet på Koh Samui är bra, det största utbudet finns vid Chaweng stranden (Chaweng Beach Road). Här finns det barer, diskotek, klubbar och pubar i alla storlerkar och inriktningar, så är man sugen på en riktig utekväll är det hit man ska bege sig. På andra platser på ön finns det också ett bra uteliv, men det är betydligt lugnare än det som finns vid Chaweng.

Här finns även många bra butiker och marknader som gör shoppingen rolig. Kustvägen runt ön “Samui Ring” tar dig enkelt mellan öns byar, antingen med taxi eller flaktaxi, kom ihåg att förhandla om priset i förväg. Ska man själv ge sig ut i trafiken ska man vara mycket försiktig, trafiken är inte som vi är vana vid här hemma i Skandinavien.

 

En mångsidig semesterö

Koh Samui är Thailands näst största ö (efter Phuket), men den största av de omkring 80 öar som utgör Ang Thong National Marine Park. Denna ögrupp är känd för sina fantastiska snorkelmöjligheter men kan även utforskas med kajak. De flesta av öarna är obebodda, och det är heller inte många årtionden sedan befolkningen på Koh Samui förde en ganska tillbakadragen tillvaro utan mycket kontakt med fastlandet. När de första turisterna i form av backpackers ankom till ön i början av 1970-talet fanns det inga vägar, och en tur tvärs över ön var en ansträngande dagsetapp till fots.

I dag tar du dig lätt runt längs kusten på bra vägar, så oavsett var du väljer att slå dig ner på din semester så har du de flesta av öns stränder och sevärdheter inom räckhåll. Reser du till Koh Samui, kommer du nästan garanterat tillbringa en stor del av din semester på de underbara badstränderna. En av de största av dessa stränder är Chaweng Beach, där det utöver inbjudande, mjuk sand och klart vatten alltid är massor av liv med ett rikt utbud av hotell, vattensportsaktiviteter, butiker, barer och restauranger. Lamai Beach som ligger omkring 12 kilometer längre ner längs kusten, är inte lika lång, men minst lika vacker och vanligtvis mer fridfull. Är det lugnare omgivningar du söker kan det även rekommenderas att besöka nordkusten. Här kan du dessutom uppleva ett mer autentiskt byliv.

Utflyktsmöjligheter

Vill du krydda strandlivet med mer aktiva upplevelser så finns det rikliga möjligheter på en resa till Koh Samui. Det är till exempel populärt att åka på snorkel- och dykturer till korallreven i Ang Thong nationalparken eller att göra vandringsturer till öns frodigare inre delar, där väntar dig imponerande vattenfall och spektakulära utsikter över det azurblåa havet. Avsätt även gärna tid till att besöka något av de vackra templen på Koh Samui, som till exempel Wat Phra Yai med den 12 meter höga, gyllene Buddhan.

När du under dagens lopp känner för en förfriskning så är det sällan långt till närmsta restaurang eller gatukök på Koh Samui. Ön är känd för sina kokosnötter, vilka är mycket uppfriskande i värmen. Där utöver finns det naturligtvis rikliga möjligheter att få prova på olika fiskrätter. Generellt sett är södra Thailand känt för sin starka mat, men du kan även lätt hitta rätter som är mer milda i smaken.

Resor till Thailand

Läs mer om Thailand och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Thailand här

Resmål på Koh Samui

Populära hotell på Koh Samui

Thailand, Södra Thailand, Koh Samui, Chaweng Beach
9,7
Fantastiskt
647 omdömen
  • Närmaste flygplats: 5 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Thailand, Södra Thailand, Koh Samui, Choeng Mon Beach
9,7
Fantastiskt
867 omdömen
  • Närmaste flygplats: 5 km
  • Närmaste strand: ca. 250 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Thailand, Södra Thailand, Koh Samui, Chaweng Beach
8,8
Mycket bra
329 omdömen
  • Närmaste flygplats: 3 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)