Resor till Serbien

Balkanhalvön rymmer en del av Europas mest kända och väletablerade resmål men även en del av de mest outforskade. Till den senare kategorin hör Serbien. Att turismen fortfarande är ganska begränsad gör bara Serbien till ett än mer spännande resmål för dig som vill ha en semester med autentiska kulturupplevelser och orörd natur.

Helt okänt som resmål är Serbien dock inte. Semesterresenärer har börjat få upp ögonen för det pulserande stadslivet och den vackra naturen som man kan utforska på en resa i hela detta tidigare jugoslaviska land. I den livliga huvudstaden Belgrad kommer du under en promenad ner längs den breda gågatan Knez Mihailova därför kunna höra både tyska, italienska, franska och engelska från de förbipasserande.

Reser du ut på landet i Serbien kommer du emellertid fortfarande lätt hitta små traditionella byar där livet går sin gilla, invanda gång helt oberörda av massturismen. Lägg därtill alla de sagolika slotten, medeltida kloster och nationalparker med fantastisk natur så kommer du förstå varför Serbien numera spås en lysande framtid som populärt resmål på Balkan.

Du får mycket för pengarna på en resa till Serbien framför allt utanför Belgrad - detta är fortfarande ett av de billigaste länderna i Centraleuropa. De låga priserna gäller både hotellen och restaurangerna där du fortfarande till ganska rimliga priser kan njuta av de lokala läckerheterna från det serbiska köket. Det är därför inte svårt att hitta ställen där du kan få dig en välsmakande måltid för under hundralappen.

Dramatisk historia

Serbien har utgjort scenen för några av de viktigaste och mest dramatiska händelserna i europeisk historia. Det var till exempel här som osmanerna drabbade samman med det habsburgska imperiet och det var även här som en students 1914 mördade tronföljaren till den Österrike-ungerska tronen vilket utlöste 1; a Världskriget. Ända fram till våra dagar har landet periodvis präglats av politisk instabilitet. Under 1990-talet ledde inre spänningar till krig och Jugoslaviens sönderfall. I mars 2003 blev förbundsrepubliken Serbien och Montenegro till, redan tre år senare 2006 utropade Montenegro sig som självständigt efter en folkomröstning.

Innan kriget fick allt att stanna upp så hade redan turismen i det dåvarande Jugoslavien tagit ordentlig fart under 1970- och 1980-talet. Det var emellertid mest kuststräckan i Kroatien och Montenegro som fick glädje av denna uppmärksamhet från turisterna. De flesta besökarna sökte sig aldrig så långt in i landet som till det som senare kom att bli Serbien. Med avsaknad av stränder vid det Adriatiska havet kan du på en resa till Serbien istället njuta av ett mycket vackert böljande landskap, frodiga skogar, berg, klyftor och floder.

Storslagen natur och historiska städer

Donau som är Europas näst längsta flod rinner genom Serbien på sin väg mot Svarta havet. Belgrad ligger precis där floderna Donau och Sava flyter samman. Med tiden har den serbiska huvudstaden som av romarna kallades för Singidinum varit centrum för många krig och erövringar. Av samma anledning finns det inte många riktigt gamla byggnader kvar i staden men det finns några få undantag.

En av de mest iögonfallande byggnaderna är fortet Kalemegdan som ligger på en höjdrygg där floderna flyter samman. Ursprungligen byggde romarna en fästning här men den har sedan dess ödelagts och återuppbyggts många gånger i takt med att herradömet över staden och landet har skiftat. Du kan därför idag se olika historiska lager i den monumentala fästningen med spår från romarna, osmanerna, österrike-ungrarna och senast serberna.

Från huvudstaden kan du eventuellt följa Donaufloden mot nordväst till landets näst största stad Novi Sad. Denna stad är även den en charmig bekantskap som det är värt att tillbringa minst en dag eller två med att utforska. Staden grundades 1694 men trots sin ålder har staden en omisskännlig ungdomlig puls - inte minst varje sommar när fästningen Petrovaradin hyser Serbiens största musikfestival den så kallade EXIT Festival.

Precis norr om Novi Sad ligger den backiga nationalparken Fruška Gora som en gång i tiden utgjorde en ö i ett hav. Parken rymmer ett fint nätverk av vandringsleder och flera vackra kloster. Tycker du om aktiva upplevelser som cykel- eller vandringsturer så finns det över huvud taget massor av möjligheter på en resa till Serbien.

Norr om Donaufloden som löper förbi Belgrad består landskapet övervägande av platta slätter. Mot söder blir däremot terrängen gradvis mer backig och bergig ju längre söderut du kommer. Det högsta berget Midžor som ligger på gränsen till Bulgarien når en höjd på 2 168 meter över havet.  Både i nationalparken Tara i väster och i det bergiga området i söder som utgör nationalparken Kopaonik kan du vandra på sommaren och åka skidor på vintern.

Det serbiska köket

Att resa är att äta. Ute i världen har det serbiska köket inte uppnått samma berömmelse som sina grannländers men du kan ändå se fram emot de kulinariska upplevelserna på din resa.

Osmanernas inflytande på det serbiska köket går inte att ta miste på. Det traditionella kaffet serveras till exempel på turkiskt vis med sump i bottnen av koppen och ofta med en bit Turkish Delight därtill. Som dessert efter en måltid serveras ofta en annan turkisk klassiker; Baklava.

Serberna är dessutom glada för många olika typer av grillat kött och ost. I de flesta större städer finns det små matbodar nästan på varje gathörn vilka säljer kebab av hackat kött (cevapcici). Även om det kan vara svårt att hitta vegetariska rätter i det traditionellt köttglada serbiska köket så har dock många restauranger följt med i tiden vilket kan ses på de varierade menyerna. Det finns dessutom ett stort urval av läckra, serbiska förrätter och "aptitväckare" utan kött som absolut kan kombineras till en hel måltid.

Boka en billig resa till Serbien här!

Har din aptit på ett serbiskt äventyr väckts? Ta då en titt på utbudet av billiga resor till Serbien här på Solfaktor.

I vår sökmotor hittar du lätt de billigaste flygbiljetterna och kan boka hotell med eller utan mat inkluderad. Du väljer själv vilken flygplats du helst vill resa ut från. Du kan med fördel boka både ditt flyg och din vistelse hos oss så blir din paketresa täckt av paketreselagen och resegaranti.

Hotell i Serbien

Populära hotell i Serbien

Serbien, Belgrad
9,5
Fantastiskt
2025 omdömen
  • Närmaste flygplats: 11 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Serbien, Belgrad
9,1
Fantastiskt
1426 omdömen
  • Närmaste flygplats: 16 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Serbien, Belgrad
9,5
Fantastiskt
1170 omdömen
  • Närmaste flygplats: 16 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang