Resor till Viareggio

Viareggio idag är ett mycket populärt resmål för badgäster. I februari arrangeras dessutom Italiens största karneval i Viareggio. Ljudet av sydamerikansk och italiensk musik strömmar ut från de många karnevaltågen vars personer är klädda i fantastiska kostymer.

"Går man en tur på de ganska slitna gatorna i Viareggio kan man se flera årtionde av förfall av det som en gång var "den stora gamla damen" bland italienska badorter. Hennes blomstringstid var omkring slutet på 1800-talet och början på 1900-talet då de flesta av de än idag härliga Art Nouveau hotellen och casino blev byggda."

Så inleder Leslie Forbes sin beskrivning av den kända badorten i sin kok. och resbok "Ett bord i Toscana". Hon fortsätter med att beskriva hur senare tiders arkitektur kan leva upp till stilen från La Belle Époque vilket vi är några som är helt eniga om. Men hennes beskrivning av Viareggio som trist stad är lite mer diskutabel. För faktum är att Viareggio idag är ett mycket populärt resmål för badgäster. I februari arrangeras dessutom Italiens största karneval i Viareggio. Ljudet av sydamerikansk och italiensk musik strömmar ut från de många karnevaltågen vars personer är klädda i fantastiska kostymer.

Från Viareggio är det lätt att besöka marmorbergen vid Carrara och Liguriens östliga delar med bl.a. det kända och natursköna området Le Cinque Terre där bilar är förbjudna. Från Viareggio är det dessutom nära till kulturstäderna Pisa och Lucca om man inte vill tillbringa hela sin tid på stranden.

Karneval in Viareggio

Karnevalen startade i Viareggio år 1873 med några borgare som bestämde sig för att med masker på sig protestera mot de höga skatter som de tvingades betala, detta blev sedan till tradition och man driver än idag med personer och med det som allmänheten är missnöjd med. Karnevalen i Viareggio anses av många vara den största, viktigaste och även den mest uppskattade på internationell nivå.

Karnevalen startade i Viareggio år 1873 med några borgare som bestämde sig för att med masker på sig protestera mot de höga skatter som de tvingades betala, detta blev sedan till tradition och man driver än idag med personer och med det som allmänheten är missnöjd med.  

En kortege av vagnar med stora men även mindre karikatyrer i paier-marché av personer både inom politik, kultur och nöjesbranschen går längst med strandpromenaden i Viareggio som är 2 km. lång. Karnevalen är inte bara den stora kortegen utan även de fester som pågår fram till den stora dagen, under 1920- talet t.ex. så höll man fester med färg tema och var männen och kvinnorna klädde sig i smoking i årets färg. I dag hålls festerna på strandpromenaden var man håller kurser i att göra masker och det spelas musik och underhållning på stadens gator och torg. Karnevalen hålls varje år i februari. 

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Viareggio