Resor till Pistoia

Upptäck pittoreska Pistoia

Man har aldrig sett tillräckligt av Toscana. Gång efter gång upptäcker man nya, trevliga och spännande ställen i denna fantastiska region. Det är därför lite obegripligt varför så få känner till Pistoia, och turister lyser med sin frånvaro.

Pistoia är antagligen den minst besökta av Toscanas första divisionsstäder. Men stadens domkyrka Duomo, Battistero och Campanile tål alla att jämföras med tillsvarande i Pisa och Siena, samt kompletteras dessutom av fantastiska romanska predikstolar i tre av stadens andra kyrkor. Pistoia hade i gamla dagar ett rykte för att vara våldsam; Michelangelo kallade invånarna "Himlens fiender" och Macchiavelli menade att de var "uppfostrade till mord och krig". Ordet för 1700-talets pistoler menas av några från Pistoia vara pistolese. Men Pistoias rykte för galenskap påverkade inte Florens, som stod i kontrast genom det mesta av Medeltiden. Idag är Pistoia mest känd för gröna fingrar; stadens plantskolor är några av de största i Italien.

Slipp undan turistströmmarna

Med sin placering mellan Florens och Lucca skulle man kunna tro att den lilla stadens gator alltid är fulla av turister men så är inte fallet. Detta trots att Pistoia har minst lika mycket att erbjuda som andra städer i Toscana. Både när det gäller historia, pampiga byggnader, konst och en härlig stämning.

En sann skattkista

Stadens historiska centrum är en sann skattkista för de som är intresserade av Medeltiden, och då framförallt området omkring den gamla marknadsplatsen. Här försegår det handel från morgon till kväll precis som det gjort från tidernas begynnelse. Det finns också ett gott utbud av butiker och affärer.

Piazza del Duomo, Pistoias vackra huvudtorg ligger fint med Campanilen, som en gång i tiden var ett lombardiskt utkikstorn, strålar i mitten. Det gotiska Battistero (1338-59) i Pistoia är också värd att besöka och se från utsidan (skapat av Giovanni Pisano), men invändigt finns inte mycket av värde. Palazzo dei Vescovari är hem för Museo della Cattedrale, vars största verk är Ghibertis Apostlen Jacobs Relikvarium (1407). Det närliggande Palazzo Comunale är också ett museum, Museo Civico, övervägande med verk av mindre konstnärer genom de senaste 600 åren.

Caféer och marknadsdagar

För de som inte är intresserade av vare sig Medeltiden eller shopping behöver ändå inte bli besvikna. I Pistoia finns nämligen ett mycket bra utbud av mysiga cafeér och barer samt goda restauranger i alla prisklasser. Det är marknadsdag på flera av stadens gator och på de största torgen varje onsdag och fredag.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Pistoia