Resor till Grosseto

Grosseto är helt klart den minst kända provinsstaden i Toscana. Staden ligger på slätten bakom Castiglione della Pescaia i det sydliga Toscana och kan inte riktigt kallas för en charmig stad trots det trevliga och historiska centrum. Staden är omtalad med dessa ord: ”En stark stad. Inte stor, med fina yttermurar och välbeskyddad av sex bastioner och en fästning med endast två portar, en som vänder in mot moderlandet och den andra som vänder ut mot havet”. Och faktiskt är det inte så få historiska händelser och statliga monument som tillsammans har banat väg från att vara en liten landsby till stor provinshuvudstad.

Runt om Grosseto går flera viktiga vägar, Aureliavägen som går från Rom längs med kusten från den franska gränsen samt en gratis motorväg mot Siena och Perugia. Därför är Grosseto en viktig stad för handel och näringsliv men turister ser man inte speciellt många av.

Utanför staden, speciellt mot havet, finns ett välutvecklat lantbruk. Här är vi i det en gång så förbannade Maremma (förbannat för att bönderna här dog av malaria, en sjukdom som slutligen utrotades med DTT i åren efter Andra Världskriget). Idag odlas här bland kullarna utmärkt olivolja och goda rödviner och turismen är också på väg fram.

Sevärdheter

Katedralen är en av stadens värdiga kännetecken, trots att den genomgått många restaureringar som med tiden har tagit bort lite av dess glans. Kyrkan är uppkallad efter S. Lorenzo som är stadens helgon och idag belägen ovanpå en tidigare kyrka från 1138.

Stadsmurarna är idag i princip en grön stig, eftersom deras försvarsroll sedan länge är slut. Under 12-, 13- och 1400-talen blev de gamla murarna förstörda och återuppbyggda flera gånger för att slutligen bli ersatta av de sexkantiga murarna som idag omger det historiska centrum. I varje hörn av muren står en bastion. På toppen av bastionerna kan man se rester från skiljehusen. Fram till 1757 var murarna omgivna av en vallgrav och en jordvall, varför man endast kunde komma in och ut genom den sydvända port - Porta Reale, idag kallad Porta Vecchia - eller den nordvända port - Porta Nuovo.

Traditioner

Av kärlek till historien försöker man idag bevara gamla traditioner som avspeglar en gammal kultur och ett gammalt samfund. Merca är en ceremoni som hölls i maj månad. Ceremonin går ut på att sätta årets kalvar i en labyrint, varifrån de blir ledda in i en cirkulär inhägnad, för att bli fångade var och en med lasso, hållna ner och brännmärkta med ägarens stämpel. Först därefter var de officiellt upptagna i ägarens boskapsbestånd.
En annan tradition är Il Maggio, som är utbrett i hela området vid Grosseto och som har rötter i lantbruket var det är en fertilitetsritual. Vid maj månad, närmare bestämt natten mellan sista dagen i april och den första i maj samlade sig en mindre kör kallad Maggiolatori eller Maggiolaioli och några musiker som samlade gick från gård till gård och gör det ännu idag, iklädda en speciell färgrik och blomsterfylld kostym. Efter att ha fått tillstånd av bonden, sjöng de sig till att byta blomster till flickorna för ägg, ost och vin.

Förslag till utflykter

Från Grosseto rekommenderar vi att man tar på strandturer till de sköna stränderna vid Castiglione della Pescaia och på utflykter till Massa Marittima, vinstaden Montalcino, berget Monte Amiata med dess vackra natur och trevliga by Santa Fiora, till vinbyn Scansano, var de framställer det milda och fylliga vinet Morellino di Scansano. Eller vad med en tur till semesterorten Orbetello med de fina stränderna vid Albinia, halvön Argentario med dess trevliga hamnstad Porto Santo Stefano. Eller man kunde packa bilen och en matkorg och ta till de varma källorna vid Saturnia, var man kan sänka sig gratis i varmt och svavelhaltigt vatten – en helt speciell känsla. Om natten skulle det vara speciellt vackert i ljuset av eldflugorna. Slutligen kan vi varmt rekommendera en tur till tuffstensbyarna Pitigliano, Sorano och Sovana.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Grosseto