Resor till Asciano

Asciano är idag en liten sömnig stad 30 km sydöst om Siena med ca. 7.000 invånare, belägen i området som kallas Crete Senesi. Crete Senesi hänvisar till jordens färger, eftersom jorden primärt är lerig i detta område, vilket medverkar till att landskapet kan verka nästan månliknande och därför kallades området ofta för Accona Öken.

Staden går tillbaka till etruskernas tid och här finns även ett litet arkeologiskt museum, var man kan se diverse fynd från den perioden. Det historiska centrum härstammar från medeltiden och har flera anmärkningsvärdiga monument, bl.a. en fin kyrka från den romanska perioden. Staden har delvis bibehållt dess medeltida uttryck trots fascisternas stadsplanering och utbyggningar efter Andra Världskriget. Staden har dessutom flera goda restauranger.

Evenemang: En av de viktigaste evenemangen i Asciano är "Palio dei Ciuchi", som hålls den andra söndagen i september vid den gamla stadion G. Marconi. Detta kapplöp är inte som hästkapplöpningarna i Siena och Buti, utan här hedrar och kronar man åsnor. Åsnorna rapresenterar varje sju kvarter i staden, precis som i Siena och Buti: il Corso, il Prato, la Tranquilla, la Corona, la Stazione, Piazza del Grano och la Pergola.

Utöver åsnekapplöpet hålls också andra tävlingar mellan kvarteren i september månad, såsom La Sbandierata (form för flagg-föreställning som hålls den första söndagen i september till festen Festa del Nocino. Vinnaren är den som får den högsta applåden från åskådarna) och Le scenette Satiriche (satiriska sketchshows). Kapploppet "Palio dei Ciuchi" är endast en av flera begivenheter som tillsammans utgör "Settembre Ascianese" – September i Asciano, och naturligtvis ingår åtskilliga arrangemang med utomhusmiddagar månaden igenom.

Dessutom håller staden marknadsdagar Mercatino delle Crete, varannan söndag inne i det historiska centrum var det säljs lokala produkter, konsthantverk och antikvariatiska fynd.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Asciano