Resor till Acireale

Acireale på Siciliens östra kust, ligger endast fem kilometer norr om Catania, med utsikt över det Joniska havet och med Etnas mullrande krater i bakgrunden. Tack vare sin långa historia, vilken har lämnat monument, sevärdheter och spår från framförallt barocken, lockar Acireale besökare från hela världen som kommer för att njuta av en semester full av kultur, sol och bad och kulinariska läckerheter.

En historia baserad på en romantisk legend

Acireales historia är baserad på en antik legend om den omöjliga kärleken mellan den vackra nymfen Galatea och herden Aci. En omöjlig kärlek, som dessutom slutade i en tragedi, då cykolpen Polifemo (son till havsguden Poseidon och havsnymfen Thoosa) mördade Aci som resultat av hans svartsjuka. Från tårarna från den gråtande Galatea, skapades floden Aci, som idag flyter fram förbi Acireale.

Precis som resten av Sicilien, har Acireale ockuperats och bebotts av flera olika folkslag – greker, bysantiner, araber och romare för att nämna några – vilket naturligtvis har påverkat allt från kultur, arkitektur och gastronomi i området, och du kan än idag se spår från alla tidsepoker i staden.

Sevärdheter och aktiviteter i Acireale

Barocken har lämnat sina tydliga spår i Acireale, och du kan se exempel på denna byggstil bland stadens alla palazzi, i basilikan Basilica di Santo Sebastiano samt självklart även domen, Il Duomo, som byggdes mellan år 1500-1600.

Är du en läslus, kommer du säkert att uppskatta ett besök till Biblioteca Zelantea. Biblioteket grundades år 1671 och förvarar idag över 200.000 volymer, varav många är handskrivna. Biblioteca Zelantea i sig själv, är dessutom ett av de mest antika och rika biblioteken på Sicilien.

Från Acireale har du gott om möjligheter för att åka iväg på dagsutflykter. Ett exempel på en sådan, skulle kunna gå till fiskeläget Timpa, som ligger endast 2 kilometer från Acireale. I Timpa kan du besöka antika grottor, kuster med dramatiska sluttningar och dessutom en citrusplantage.

Acireale är också en kurort, och året om har du möjlighet att besöka ett av alla termalbad i området, där du kan rengöra kropp och själ, precis som de gamla romarna gjorde på deras tid. Dra fördel av det mineralhaltiga vattnet vid Etnas fot och kom hem som en ny människa från semestern.

Karnevalen i Acireale - Siciliens vackraste

Januari och februari är månaderna då flera karnevaler tar plats runt om i Italien, och på Sicilien anses Carnevale di Acireale vara den allra vackraste. Traditionen att hålla karnevaler i Acireale, började redan på 1500-talet, och har sedandess tagit plats i februari varje år. Karnevalen har innehållit element som ägg- och citruskastning (tills stadsrådet förbjöd denna lek) och diktläsning på gatorna av Acireale till parader med vagnar ledda av hästar varifrån adeln kastade ut godis och konfetti. Det var inte förrän på 1930-talet som man började klä ut sig och skapa masker av papier mache – en tradition som lever än idag.

Karnevalen är idag så pass populär att den upprepas varje år i augusti – du har därför möjlighet att uppleva spektaklet på din sommarsemester i området.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Acireale

Populära hotell i Acireale

Italien, Sicilien, Acireale
8,0
Mycket bra
913 omdömen
  • Närmaste flygplats: 19 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Sicilien, Acireale
8,3
Mycket bra
695 omdömen
  • Närmaste flygplats: 35 km
  • Närmaste strand: ca. 500 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Sicilien, Acireale
9,0
Fantastiskt
574 omdömen
  • Närmaste flygplats: 34 km
  • Närmaste strand: ca. 3.8 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)