Resor till Santa Teresa di Gallura

Staden som har omkring 5 000 invånare utgör även en idealisk utgångspunkt för utflykter till mer kända destinationer på Sardinien, så som den närliggande kuststräckan Costa Smeralda och den historiska staden Castelsardo.

Välkommen till Sardinien med Solfaktor, vi är specialister på resor till Santa Teresa di Gallura och andra resmål på ön.

Täta relationer till Korsika

Du kan även välja att kombinera semestern i Santa Teresa di Gallura med en resa till Korsika, eftersom Santa Teresa di Gallura ligger på den norra spetsen av Sardinien vid Bonifaciosundet. Sundet utgör även landsgräns mellan Italien och Frankrike och är ett överfartsställe för en relativt billig bilfärja till Bonifacio på Korsika.

Närheten till Korsika har över huvud taget satt sin prägel på staden som först grundades under 1800-talet och då med ändamålet att hindra smugglare att använda smuggelvägen mellan Sardinien och Korsika. De talrika vakttornen som du kan se längs kusten är spår från denna tid. De täta relationerna till Korsika kan även höras i lokalbefolkningens dialekt som påminner om den som talas på södra Korsika, detta beror på att många korsikaner genom tidens lopp har slagit sig ner i staden.

Upplevelser och sevärdheter

Stränder

Många reser till Santa Teresa di Gallura på badsemester på grund av de fina stränderna nära staden. Två av stränderna Santa Reparata- och Rena di Ponente-stranden, ligger vid kustberget Capo Testa i änden av en lång landtunga.

En annan av stränderna nära staden är Rena Bianca-stranden, som med sin mjuka, vita sand och sitt långgrunda vatten är särskilt lämpad för barnfamiljer. Stranden erbjuder en lång rad faciliteter så som uthyrning av solparasoller, liggstolar och kajaker. Det finns även möjlighet att ägna sig åt olika vattensporter i området så som snorkling och dykning.

Granitklippor - och turer till fots eller på hästryggen

I angränsning till kustberget Capo Testa kan du se några mycket vackra granitklippor och lite åt öster ligger den vackra dalen Valle della Luna, som bildar ett spännande landskap av majestätiska granitklippor.

I området omkring kustberget Capo Testa finns det även bra möjligheter att ge sig ut och uppleva det underbara landskapet, antingen till fots eller från hästryggen. 

Gigantens grav

Gigantens grav - eller Tomba dei giganti, som den heter på italienska (eller Tumba de zigantes på sardiska) - är namnet på en grav som ligger i ett arkeologiskt utgrävningsområde vid namn Sito Archeologico Lu Brandali - Tomba - i den västra utkanten av stan.

"Gigantens grav" är ett namn som har getts av lokalbefolkningen och arkeologer till en bestämd typ av sardiska gravar från bronsåldern, vilka är byggda av den sägenomspunna nuragiska civilisationen. 

Utflyktsmöjligheter

Utöver möjligheten att kunna kombinera semestern i Santa Teresa di Gallura med en semester på södra Korsika (eller med en dagsutflykt till ön) så är det som gjort för att utnyttja möjligheten att uppleva den berömda kuststräckan Costa Smeralda, som ligger på rimligt avstånd i östlig riktning.

En annan given plats att besöka är den historiska staden Castelsardo, som bara ligger lite mer än en timmes bilfärd från stan. Castelsardo står ofta med på diverse listor över de vackraste småstäderna i Italien - och när du ser staden tronande på ett klipputsprång med en fantastisk utsikt över det nordvästra hörnet av Sardinien så förstår du nog varför.

Staden byggdes under 1100-talet och stadsmuren och borgen från denna tid finns kvar än idag vilket bidrar till en mycket autentisk atmosfär. Trots stadens beskedliga storlek så finns här relativt många trattorior, dessutom är staden känd för sin vackra traditionella korgflätning.

Lokal transport

Santa Teresa di Gallura har genomgående bra förbindelser med resten av ön. Det går till exempel att ta buss härifrån till både Olbia och Alghero samt många andra mindre städer. Du ska däremot vara uppmärksam på att det ofta bara går ett fåtal avgångar på sön- och helgdagar. På samma sätt är det oftast bara få avgångar till de mindre städerna. 

Det är däremot svårt att ta sig runt med tåg eftersom tågnätet på Sardinien inte är särskilt utvecklat.

Har du möjlighet till det så kan det starkt rekommenderas att hyra bil med en gång vid ankomsten till flygplatsen i Olbia eller flygplatsen i Alghero. Med hyrbil kan du fritt förflytta dig från Santa Teresa di Gallura till andra destinationer på ön utan att behöva tänka på tidtabeller.

Där utöver går det som tidigare nämnt en relativt billig bilfärja till Bonifacio på Korsika.

Flygplatserna

De två mest använda flygplatserna när man ska på semester till Santa Teresa di Gallura, är Olbia flygplats som ligger omkring 64 kilometer från staden (beroende på val av väg), och Alghero flygplats, vilken bland annat används av lågprisbolaget Ryanair, men som i gengäld ligger omkring 128 kilometer från stan (beroende på val av väg). 

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Santa Teresa di Gallura

Populära hotell i Santa Teresa di Gallura

Italien, Sardinien, Santa Teresa di Gallura
  • Närmaste flygplats: 68 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Sardinien, Santa Teresa di Gallura
  • Närmaste flygplats: 65 km
  • Närmaste strand: ca. 800 m
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Sardinien, Santa Teresa di Gallura
  • Närmaste flygplats: 65 km
  • Närmaste strand: ca. 300 m
  • Internet/Wi-Fi