Resor till Olbia

Olbia är den viktigaste hamnstaden på Sardinien, och har ca 51000 invånare.

Staden ligger längst in i en smal bukt. Längs kusten utanför ligger några mindre badorter med fina stränder.

Även om staden ofta är mer berömd för sin närhet till den berömda kuststräckan Costa Smeralda, än för sina egna sevärdheter är den inte sämre än att den förtjänar ett besök. I stadens historiska centrum finner du flera butiker, vinbarer, restauranger och caféer, samt ett pittoreskt liv som står i kontrast till de mer kända resorts som sträcker sig åt norr och söder.

Välkommen till Sardinien med Solfaktor, vi är specialister på resor till Olbia och Costa Smeralda där du alltid bor på noga utvalda hotell på din semester.

Stora upplevelser och sevärdheter

Staden som har en befolkning på ca. 60.000 invånare (vilket gör den till den fjärde största staden på Sardinien), bjuder också på några historiska och kulturella sevärdheter, så som det arkeologiska museet - Museo archeologico di Olbia - som ger en intressant inblick i det grekiska inflytandet på staden och de senare slagen mellan kartaginenserna och romarna, samt exempel på 2000 gamla skeppsvrak.

Bland stadens andra stora sevärdheter är basilikan San Simplicio från 1100-talet väl värd ett besök, resterna av ett romerskt forum; Fausto Noce-parken, som är den största på Sardinien; rester av stadsmuren, medeltidskyrkan St. Paul, flodparken Padrongianus samt området omkring Arzachena, som ligger endast ca. 25 km åt nordväst, där du kan uppleva exempel på Sardiniens berömda nuraghi-torn.

Centrum för transport

En annan av stadens styrkor är att den är så fint förbundet med resten av ön (och världen) via flyg, båt, tåg och det sardiska vägnätet. Det finns en fast rutt med bilfärja från stadens hamn till Genova, Livorno och Civitavecchia norr om Rom, och staden har dessutom en internationell flygplats, Aeroporto Olbia Costa Smeralda Geasar (OLB).

Det går också tåg till bland annat Porto Torres, Golfo Aranci och Cagliari från Olbias tågstation och det finns en motorväg som binder samman Nuoro och Cagliari (SS131) och landsvägen till Sassari (SS199-E840), Tempio Pausania (SS127) och Palau (SS125).

Spännande historia

Även om Olbia är berömd för den grekiska historien som går helt tillbaka till år 700 f.Kr. och som du, som nämnt kan uppleva på stadens arkeologiska museum, så visar arkeologiska fynd att staden först blev grundad av fönikerna. Staden spelade senare en roll under det första puniska kriget, där romarna kämpade mot kartagerna och sarderna nära Olbia.

Under medeltiden var den huvudstad i Giudicato di Gallura, som var en av de fyra oberoende staterna på Sardinien; och från 1113 utgjorde den stiftet Cività (som senare blev omdöpt till stiftet Civita-Tempio och Tempio-Ampurias).

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Olbia

Populära hotell i Olbia

Italien, Sardinien, Olbia
  • Närmaste flygplats: 14 km
  • Närmaste strand: ca. 50 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Sardinien, Olbia
  • Närmaste flygplats: 12 km
  • Närmaste strand: ca. 900 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Sardinien, Olbia
  • Närmaste flygplats: 7 km
  • Närmaste strand: ca. 7.8 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)