Resor till Alghero

Alghero är en mysig liten turistort med smågator, affärer och närhet till hav och strand. Stranden är bred med ljus sand och ett stort utbud av vattensporter. Här finns ett av Europas bästa dykvatten. Staden har ca 42000 invånare.

Alghero är den femte största staden på Sardinien och bjuder på en rik historia, vackra sandstränder, ett fantastiskt kök och goda viner. Det gastronomiska fokuset ligger självklart på allt det goda som havet erbjuder, men inte bara det; Sardinien är även känt för sina genuina lantliga rätter där vilda örter, lamm och pecorino-ost spelar en viktig roll.

Stadens trevliga centrum speglar det inflytande som Katalonien har utövat på den genom tiderna, och de historiska byggnaderna ger en känsla av att man befinner sig i en fästning. Särskilt anmärkningsvärd är kyrkan San Francesco med sitt klocktorn, katedralen Santa Maria i omedelbar närhet av gatan Carlo Alberto, och klostret med sin vackra klostergård.

I den charmiga gamla stadsdelen råder ett härligt liv och gatumusikanter bidrar till den sprudlande glada stämningen. De många butikerna håller öppet till midnatt och därefter kan du, om du har lust, göra natten till dag på någon av de många barerna. På norra sidan av staden ligger en bred sandstrand som är perfekt för familjer med barn, men är även ett populärt ställe bland dykare.

Boka ditt hotell i Alghero som en paketresa tillsammans med flyg och eventuell transfer eller hyrbil, eller boka enbart din hotellvistelse om du själv vill arrangera din resa till Italien. 

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Alghero

Populära hotell i Alghero

Italien, Sardinien, Alghero
9,4
Fantastiskt
166 omdömen
  • Närmaste flygplats: 11 km
  • Närmaste strand: ca. 100 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Sardinien, Alghero
8,2
Mycket bra
883 omdömen
  • Närmaste flygplats: 8 km
  • Närmaste strand: ca. 100 m
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Sardinien, Alghero
9,1
Fantastiskt
251 omdömen
  • Närmaste flygplats: 9 km
  • Närmaste strand: ca. 6 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Sevärdheter

Du kan här nedan läsa om några av de största sevärdheterna i Alghero, så som den berömda Maria Pia-stranden, stadens katedral och Nuraghe Palmavera.

Maria Pia-stranden

Ett par kilometer nordväst om Algheros centrum hittar du en av stadens stora attraktioner, Maria Pia-stranden (Spiaggia di Maria Pia), som tillsammans med Le Bombarde är en av de bästa stränderna nära Alghero och en av orsakerna till att Alghero ibland har kallats för Sardiniens Barcelona.

Stranden är hela 1 200 meter lång och erbjuder en fantastisk utsikt över den lilla staden Fertilia, Alghero-bukten och den lilla ön Isola della Maddalenetta, som ligger ca 1,5 kilometer från kusten. 

Vattnet är klart, sanden är ren och vit utan allt för mycket sten och stranden flankeras dessutom av klitter och en svalkande tallskog som kan ge dig en smula skugga under dagens varmaste timmar. Eftersom vattnet bara gradvis blir djupare så är det även en bra strand för familjer med barn.

Algheros katedral

Duomo di Alghero är stadens romersk-katolska katedral som är belägen i stadens historiska centrum. Katedralen var säte för Algheros biskop från 1503 till 1986 och har sedan 1986 varit säte för biskoppen av Alghero-Bosa.

Kyrkan byggdes ursprungligen i katalansk-gotisk stil, vilket bland annat ses i de fem kapellen. Skeppet och sidoskeppen är emellertid byggda i sen renässansstil.

Nuraghe Palmavera

Nuraghe Palmavera är ett arkeologiskt område vid Alghero som ursprungligen var ett komplex av nuragher som bestod av flera torn och en omkringliggande by. Komplexet anses vara byggt i olika faser under bronsåldern och järnåldern.

Byn ödelades av en anlagd brand, troligtvis i slutet av 700-talet f.Kr. men användes senare sporadiskt under den puniska och den romeska tiden, vilket några av platsens keramiska fynd vittnar om.

Chiesa di San Francesco

Algheros kanske vackraste kyrka byggdes ursprungligen i Katalansk-gotisk stil i slutet av 1300-talet, men byggdes senare om i renässansstil efter att delvis ha rasat samman år 1593. Inuti kyrkan är den största attraktionen ett marmoraltare från 1700-talet och en skulptur från 1600-talet som visar Kristus fastbunden vid en kolonn. 

Vad tycker gästerna om i Alghero?

8,7
Samlade gästomdömen
Baserat på 6 recensioner