Resor till Calabria

Åk till Kalabrien - den italienska stövelns tåspets - om du längtar efter en semester i fridfulla, natursköna omgivningar, där du kan bege dig ner på stranden utan att behöva slåss om platsen och gå på upptäcktsfärd i små pittoreska städer som är opåverkade av massturismen. Med andra ord är en resa till Kalabrien en möjlighet att få njuta la dolce vita i den äkta italienska upplagan.

Kalabrien är som nämnt området vid stövels tå, tillika den sydligaste delen av Italien - omgivet av de praktfullt kristallblåa Joniska havet och Tyrrenska havet samt avskiljt från Sicilien av Messinasundet. Det varma klimatet, havets vackra färger, klippiga kuster som bryts av med vita sandstränder, en vild och lite mystisk natur, ett autentiskt lokalt kök och rester av forntidens kulturer gör Kalabrien till en unik plats som semesterfirare kan njuta av såväl vinter som sommar.

Du som älskar naturen, dess doft och magi kan utforska det bergiga inlandet i Kalabrien och uppleva rena och ofördärvade landskap där gröna bälten växlas med blåa sjöar och vattenfall. Samtidigt kan du som föredrar att bara njuta av solens varma strålar och att bada i ett kristallklart hav välja bland massor av bildsköna stränder längs de långa tyrrenska och joniska kusterna.

Historiskt sett har Kalabrien alltid varit en av de ekonomiskt svagaste och minst utvecklade regionerna i Italien. Trots att det bergiga inlandet med den sydligaste delen av bergskedjan Apenninerna inte lämnar mycket plats för ett produktivt jordbruk så har befolkningen här under århundraden levt just av att odla jorden och ha små djurhushåll. På senare tid har man i och för sig skiftat till mer lukrativa grödor så som citrusfrukter och kastanjer samt haft ökade intäkter från turismen. På en resa till Kalabrien kommer du trots detta fortfarande uppleva en region som inte fått uppleva samma utveckling som resten av landet och som därför på många sätt framstår som mer autentiskt och ofördärvat.

Badsemester till lågpris

Kalabriens största tillgång som resmål är utan tvekan de många underbara stränderna som du hittar längs regionens 800 kilometer långa kustlinje. Italienarna vet mycket väl själva att stränderna i Kalabrien är bland de bästa i landet. Fram tills nu har de dock mest haft dem för sig själva. Det kommer emellertid knappast dröja länge innan fler utanför landets gränser får upp ögonen för regionens kvalitet som semesterresmål.

Många av regionens vackra stränder är än så länge bara tillgängliga med båt eller inte försedda med några som helst faciliteter (liggstolar eller uthyrning av parasoller, kiosker eller matställen). Detta kan vara helt perfekt om du vill koppla av vid vattnet i lugn och ro. Det betyder dock inte att Kalabrien är något dåligt val för dig som reser med små barn eller som vill ha en badsemester med hög komfort.

Kalabrien är en av italienarnas egna semesterfavoriter så det finns efterhand många semesterorter att välja bland. På den så kallade Costa degli Dei - Gudarnas kust - ligger till exempel Pizzo, där kan du och familjen njuta av kilometerlånga stränder med restauranger och inköpsmöjligheter inom nära räckhåll.

Även om det numera finns fler liknande och välorganiserade kuststäder med bra faciliteter så finns inte massturismen överallt. I jämförelse med till exempel Amalfikusten eller Cinque Terre längre mot norr så är det inte många utländska turister som hittar vägen hit till Kalabriens kuster. Detta faktum ger området en mer autentisk italiensk atmosfär och innebär samtidigt att prisnivån generellt sett är lägre än i jämförelse med landets mer välkända destinationer. Är det en billig badsemester i Italien du söker så kan en resa till Kalabrien mycket väl vara rätta valet för dig.

Städer i Kalabrien

Det är utan tvekan stränderna vid det turkosblåa havet som gör att de flesta semesterfirarna reser till Kalabrien. Även om denna sydliga region inte är lika känd för sina städer så finns det många som helt klart är värda att utforska. Det finns på det hela taget fina möjligheter att kombinera en badsemester med kulturella upplevelser i Kalabrien.

Regionens största stad är Reggio Calabria (cirka 180 000 invånare). Denna hamnstad ligger ända ute på "tåspetsen" med utsikt mot Sicilien på den andra sidan av Messinasundet. Utsikten kan du eventuellt njuta av nere från stadens långa kustpromenad lungomare. Kustpromenaden är framför allt väldigt populär på kvällen då både lokalbefolkningen och besökare gärna går en promenad innan de besöker de närliggande caféerna och restaurangerna. Omedelbart söder om staden finns en rad fina sandstränder där du kan njuta dina dagar vid vattnet.

Reser du istället längre norrut så kommer du till en annan intressant destination, den lilla fiskebyn Scilla. Detta är förvisso en mycket mindre stad men den är otroligt charmig. Här klänger sig husen bildskönt fast på klipporna ovanför det blåa havet. Även här finns en inbjudande badstrand från vilken du kan bada i det kristallklara havet.

Ännu längre norrut på den västliga kuststräckan Capo Vaticano ligger en annan populär badort, Tropea. Detta är nog det mest fotograferade stället i hela Kalabrien. Den gamla stadsdelen som är byggd skrämmande nära den branta klippkanten och stranden nedanför vid det turkosblåa havet är också otroligt betagande.

Det finns gott om liknande stämningsfulla kuststäder att välja bland på en resa till Kalabrien. Kan du slita dig från de inbjudande kusterna kan det även varmt rekommenderas att ta en tur längre in i regionen. I inlandet hittar du både naturparker och bergsbyar där det på allvar känns som om tiden stått stilla. Besök till exempel den lilla byn Gallicianò där invånarna fortfarande talar grekiska.

Transport

Du kan åka både tåg och buss längs kusten men i övrigt är möjligheterna att ta sig runt med offentlig transport begränsade. Vill du gärna utforska regionen så är det mest praktiska att hyra en bil. Hyrbilar finns det lyckligtvis gott om och till låga priser.

Regionen har två flygplatser: Lamezia Terme (SUF) och Reggio Calabria (REG). Framför allt den förstnämnda har under högsäsong många dagliga förbindelser till resten av Europa. Som ett alternativ kan du åka hit med höghastighetståget från Rom eller Neapel.

När är det bäst att resa till Kalabrien?

Juli och augusti när sandstränderna lockar som mest är den tid när de flesta reser till Kalabrien. Inte ens under dessa månader är det någon massturism här så som du kan uppleva det på andra ställen längs Medelhavet. Har du möjlighet att ta semester i juni eller september så har du goda möjligheter att njuta av en mer fridfull atmosfär på stränderna. I maj och oktober går det också att bada men vädret är då som regel lite mer ostabilt.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Resmål i Kalabrien

Populära hotell i Kalabrien

Italien, Kalabrien, Tropea
  • Närmaste flygplats: 61 km
  • Närmaste strand: ca. 600 m
  • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Kalabrien, Isola Capo Rizzuto
  • Närmaste flygplats: 92 km
  • Närmaste strand: ca. 13 km
  • Restaurang
Italien, Kalabrien, Roccella Ionica
  • Närmaste flygplats: 107 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi