Resor till Parma

Parmas geografiska position, dess historia och dess gastronomiska tradition, har gjort att staden blivit en symbolisk plats för Italien. Parma ligger i norra Italien, i regionen Emilia-Romagna som separeras från Lombardiet av floden Po i norr, och från Toscana av de vackra Apenninerna i väst. Det är ett varierande landskap med berg, slätter och floder, vilket bjuder in till vackra promenader där du passerar gamla städer, slott och antika kyrkor på din väg. Mitt i denna vackra natur ligger Parma, som bjuder på en lång historia full med konst och kultur, där stora italienska profiler som t.ex. Antelami, Correggio och Verdi, har lämnat spår efter sig.

 

Vad ska du se och göra på din resa till Parma?

 

Den historiska kärnan i Parma växer fram runt det som också kan anses vara stadens religiösa centrum, nämligen runt il Duomo, il Battistero och il Palazzo Vescovile. Il Duomo, domkyrkan, är ett av de mest levande exemplen i Italien, på stilarten romanico padano, även om den naturligtvis genom åren har genomgått flera renoveringar och ombyggnationer. Il Battistero, är en åttkantig byggnad med block av rosa marmor, och tillsammans med il Palazzo Vescovile – ursprungligen från 1100-talet – skapar byggnaderna ett stämningsfullt medeltida hörn som definitivt bör besökas på ett besök i Parma.

 

På kort avstånd härifrån, ligger il Palazzo della Pilotta, ett komplex som rymmer ett bibliotek, en teater, det arkeologiska museet och nationalgalleriet. I nationalgalleriet kan du bland annat se verk av Correggio, Parmigianino, Beato Angelico, Leonardo da Vinci och många fler.

 

Utanför Parmas stadsgränser, sträcker provinsen ut sig bland flera slott och fästningar som sprider ut sig från Apenninernas sluttningar ner mot Po-slätten. Här har du som gäst möjlighet att upptäcka de historiska riddarnas magiska värld, med antika herrgårdar som anses vara några av de vackraste och bäst bevarade i Italien. Börja vid Fortezza di Bardi, som sticker ut mot Apenninernas röda bakgrund, ta dig sedan vidare till Castello di Compiano och Castello di Felino och du kommer få många minnen med dig hem i resväskan.

 

Parmas starka band till italiensk gastronomi har gjort att både hälsovårdsmyndigheten och den internationella skolan för italiensk cuisine (La Scuola Internazionale di Cucina a Colorno), har sina säten här. Detta kulinariska band har också gjort att det finns flera gastronomiska rutter att följa – den mest populära av dessa är nog La Strada del Prosciutto e dei Vini, där du har möjlighet att smaka både parmesanost, parmaskinka och vin från trakten.

 

Mat och dryck i Parma

 

Som tidigare nämnt, finns det ett element som förbinder alla turistattraktioner i Parma: nämligen stadens gastronomiska historia, som är högst levande än i dag.  Parma kallas ofta för en av Europas mat-huvudstäder, och UNESCO gav staden epitetet ”gastronomisk kreativ stad” år 2015. Men vad ska du egentligen smaka på – ja, var ska du ens börja - när du är på semester i Parma?

 

Ja, det är väl en bra idé att börja med de produkter som till och med bär stadens namn! Prusciutto di Parma (Parmaskinka) och Parmigiano Reggiano är stadens två starkast lysande stjärnor på mathimlen, men även den lite mindre kända skinkan Culatello bör omnämnas i samma kategori.  

 

Vid sidan av dessa högkvalitativa produkter, hittar vi traditionella rätter och en matresa i Parma börjar med antipasti. Ett måste att prova, är det kända friterade brödet gnocco fritto, som i Parma kallas Torta fritta – ett perfekt tillbehör till både parmaskinka och parmesanost.

 

En av Parmas mest kända pastasorter, är cappelletti, som serveras i en buljong, eller tillsammans med en köttsås. De är ofta fyllda med en fyllning som består av parmesanost (såklart!), ägg, ströbröd och kött.

 

En av de mest populära huvudrätterna i Parma – som också väcker en del uppståndelse bland besökare från andra länder – är hästkött, carne di cavallo! Så bli inte förvånade om du ser denna rätt på menyn – här är det precis lika naturligt att äta häst, som det är för oss att äta ko. Men du har naturligtvis gott om andra rätter att smaka på, om du inte känner dig upplagd för just denna upplevelse på din resa.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Parma

Populära hotell i Parma

Italien, Emilia-Romagna, Parma
  • Närmaste flygplats: 95 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Emilia-Romagna, Parma
  • Närmaste flygplats: 94 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Italien, Emilia-Romagna, Parma
  • Närmaste flygplats: 95 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang