Resor till Matera

Matera huserar några av världens äldsta och bäst bevarade bosättningar och i dess prehistoriska stadsdel i Sassi känner man sig förflyttad till en avlägsen tidsålder. Kvarteret, som sedan 1993 figurerar på UNESCO’s prestigefulla lista över världsarv, har under efterkrigstiden uppfattats som ett slumkvarter och här finns rikligt med "material" för ett par dagars uppehåll.

Materas Sassi-kvarter
Sasso Caveoso och Sasso Barisano heter de två kvarter som intill 1950-talet huserade tusentals av människor i grottor och byggningar, som leder tankarna till den tredje världen. Det speciella med Sassi-kvarteret är att de flesta husfacader är murade i tuffsten, medan det invändiga är hugget direkt in i berget som grottor. Bosättningarna är förhistoriska och har bebotts av olika folkslag, munkar och bönder genom tiderna, varför man finner exempel på olika stilarter.

Grottkyrkorna
Utöver de många grottorna för bosättning finns det också en lång rad klippkyrkor i staden (ca. 130 i allt). T.ex. Santa Maria d'Idris, som har fresker från 1300-talet och i det s.k. albanska kvarter Santa Lucia alle Malve från 1000-talet. med fresker i byzantinsk stil från ca. 1250. Kvarteret kallas albansk för att det under 1500-talet blev befolkat av kristna som flytt från den turkiska ockupationen av Albanien. Besök t.ex. stadens arkeologiska museum Museo Nazionale Ridola, som ligger i det tidigare klostret Santa Chiara från 1698.

Från efterkrigstiden till idag
Efter Andra Världskriget beslutade den italienska regering att landet inte längre kunde acceptera de skandalösa förhållanden i Matera men då man under 50- och 60-talet tvångsförflyttede över 15.000 invånare till nyare bostader uppe i staden, var det absurt nog, nödvändigt att igenmura flere hus för att hindra dem att flytta tillbaka. Efter att ha stått tomma i nästan 40 år har man med en bevaringslag från 1986 börjat renovera kvarteret med varsam hand och öppnat upp för konstnärer, restauranger och hotell.

b>Panoramisk njutning och den nyare stadsdelen: För att få en bra överblick över staden och njuta av den i all sin prakt kan man, 2 km utanför staden i riktning mot Laterza på huvudväg SS7, svänga till höger mot grottkyrkorna Chiese rupestri för att komma ut till Belvedere, som är en utkikspost, varifrån man har en imponerande vy över staden. Tar vi tillbaka till Sassi-kvarteret, kommer vi att upptäcka att det gränsar till stadens centro storico - en nyare stadsdel, men som svarar till Medeltidastadskärnan i andra italienska städer. Här finner man det livliga handelsstråket Via del Corso, som speciellt kvällstid omkring 20:00-tiden må betraktas som en av Syditaliens mest summande och stämningsfulla gator. Här möts alla åldersgrupper och folk från när och fjärran. Männen bär för det mesta kostym, slips och hatt. Gå heller inte miste om de trevliga platserna Piazza Vittorio Veneto, Piazza Pascoli och Piazza Sedile.

Folklore och fester
2. juli hålls varje år en fest för stadens skyddshelgoninna, Festa della Bruna - med fåraherdeprocession vid gryningen, utklädning, utsmyckning av lokala hantverkskonstnärer och fyrverkeri för att avrunda festligheterna.

Litteratur och film
I Carlo Levis roman Kristus stannade i Eboli, var Levi förvisas till det kvarstående Syditalien, jämför hans syster i Sassi med Dantes Inferno: “Aldrig förr har jag sett ett sådant frambrott av mänsklig elendighet”, säger hon. Faktiskt var grunden till, att folk kunde överleva som grottmänniskor, att grottorna förblev ljumma på vinteren och kyliga på sommaren och uppfyllde både föremål som bosättning, Guds hus och vinproduktion.

Det är inte endast i litteraturen som Matera har satt sitt prägel. Staden bildar på grund av sin originalitet och sin arkitektoniska oförändring scenografi till både italienska och internationella filmer, ofta av religiös art. Senast i 2004 utgjorde stadenn och Gravina-klyftan ramen om Mel Gibsons bibliska verk The Passion of the Christ, var man använde 5.000 av stadens invånare som statister. Staden uppträder i många av filmens scener, speciellt stadens gator som Via Dolorosa, var Jesus bär sitt eget kors och Gravina-klyftan med alla grotthålen, där korsfästelsen äger rum.

Ett annat exempel på en storfilm som har använt Materas stämningsfulla miljö som kuliss, är den prisbelönta italienska filmen Stjärnornas man (L'Uomo delle Stelle). Den handlar om svindlaren Joe Morelli som kör runt i Syditalien och utger sig för att vara talangscout för ett stort romerskt filmsällskap. Han ger de fattiga befolkningarna falska förhoppningar om en bättre framtid.

Det finns som sagt mycket "material" för ett långtidsbesök i Materas Sassi och det rekommenderas att man sätter sig gott in i stadens historia innan man kommer hit för att få det bästa möjliga utbyte av denna fascinerande stad. Vi rekommenderar starkt att man vid ankomsten skaffar sig en karta över staden, då det i Sassi finns en fabelaktig labyrint. Kom också ihåg, att staden ligger i en klyfta och därför inte anpassar sig för gångbesvärade eller folk med dålig kondition.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Hotell i Matera

Populära hotell i Matera

Italien, Basilicata, Matera
  • Närmaste flygplats: 65 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Italien, Basilicata, Matera
  • Närmaste flygplats: 62 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Italien, Basilicata, Matera
  • Närmaste flygplats: 60 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang