Resor till Basilicata

Basilicata, som gränsar mot regionerna Kampanien i väst, Apulien i norr och öster och Kalabrien i söder, är en av de mest förbisedda regionerna i Italien och kallas också ofta för "en av Italiens bäst bevarade hemligheter". 

Regionen sjuder av historia, ensliga, mystiska bergsbyar, rika gastronomiska traditioner och ett av de mest varierade landskapen i Italien. Det är stor skillnad på att befinna sig vid den Joniska kusten eller den västra kuststräckan som är klippig. Den norra delen av Basilicata är av vulkaniskt ursprung och jorden här är mer bördig och området är även rikt på fästningar och slott från Medeltiden. Basilicata lämpar sig därför i lika hög grad för en badsemester med hela familjen, en aktiv natursemester, en kulturell och historisk Italienresa, en romantisk parsemester eller en resa in i det syditalienska köket!

Välkommen till Italien med Solfaktor, vi är specialister på resor till regionen Basilicata.

Upplevelser och sevärdheter

Matera

Om du inte vill gå miste om Basilicatas mest kända sevärdhet bör du avlägga ett besök i den labyrintiska och historiska staden Matera - känd för att ha bildat kuliss till Mel Gibsons film "The Passion of the Christ". Staden hyser några av världens äldsta och bäst bevarade bosättningar och i den förhistoriska stadsdelen "i Sassi" kommer du helt säkert känna dig förflyttad till en fjärran tidsålder. Kvarteret, som sedan 1993 har figurerat på UNESCO’s prestigefyllda lista över bevarandevärda kulturarv hyste fram till 1950-talet tusentals människor som bodde i grottor och byggnader som var inmurade i bergssluttningen. Byggnaderna är förhistoriska och har bebotts av olika folkslag, munkar och bönder genom tiderna vilket gör att de är utformade i olika stilar.

Pollino naturreservat

Basilicata bjuder på många olika naturupplevelser och en av de största är nationalparken Pollino (Il Parco Naturale del Pollino), som ligger mellan södra Basilicata och norra Kalabrien och är klassad son den största naturparken i Italien. Naturparken gränsar både till det Joniska och det Tyrrenska havet och utgör ett enastående naturområde med otroliga klippformationer och med berg av vilka Serra Dolcedorme-berget är det högsta med sina 2 267 meter.

Melfi-slottet

Melfislottet är ett av de mest betydande Medeltida slotten i södra Italien med en historia som sträcker sig tillbaka till den normandiska epoken i området. Slottet byggdes i slutet av 1000-talet av normanderna på ett strategiskt ställe med uppgiften att tjäna som port mellan de två grannregionerna Kampanien och Apulien. Slottets belägenhet var avgörande för normandernas möjlighet att försvara sig mot angrepp utifrån och som tillflyktsort för normandiska allierade. Med tanke på att normanderna ursprungligen - innan de från sitt nya land i Normandiet i Frankrike erövrade stora delar av Syditalien (och blandades upp med den lokala franska befolkningen) - stammade från de nordiska länderna så är slottet särskilt intressant för oss nordbor som kan följa våra förfäders äventyrliga färd i de södra delarna av Europa.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Resmål i Basilicata

 • Matera
  18 hotell
  Det är inte mer än ett par generationer sedan som myndigheterna tvångsförflyttade invånarna i de nu så berömda Sassi-grottstäderna vid Matera. I dag står de upptagna på UNESCO:s prestigefyllda lista över bevarandevärda kulturarv och är ett populärt ... resmål i Syditalien. Läs mer
 • Maratea
  3 hotell
  I Maratea väntar dig vackra naturscenerier, en charmerande stadskärna med ett bra utbud av barer och restauranger, vänliga invånare och inte minst möjligheten att njuta semestern i en liten mysig kuststad utan särskilt många turister.

Populära hotell i Basilicata

Italien, Basilicata, Maratea
8,5
Mycket bra
758 omdömen
 • Närmaste flygplats: 214 km
 • Närmaste strand: ca. 3 km
 • Pool (ev. säsongsöppen)
Italien, Basilicata, Matera
 • Närmaste flygplats: 65 km
 • Avstånd till havet: ca. 46 km
 • Internet/Wi-Fi
Italien, Basilicata, Matera
9,0
Fantastiskt
465 omdömen
 • Närmaste flygplats: 65 km
 • Närmaste strand: ca. 42.3 km
 • Internet/Wi-Fi