Resor till Skopelos

Skopelos är en vacker ö med en autentisk charm. Det är samtidigt en av de mest frodiga öarna i det Egeiska havet och omnämns ofta som "Den gröna ön". Här hittar du olivlundar, pinjeskogar, fruktodlingar och gröna fält. Delar av Skopelos 67 kilometer långa kustlinje är i och för sig otillgänglig på grund av branta klippor men framför allt på öns södra ände hittar du många vackra stränder vid det kristallklara havet som är perfekta för en avkopplande badsemester. De flesta stränder består av en blandning av sand och sten.

Skopelos har kanske inte samma spektakulära vulkanlandskap som du hittar på Santorini eller samme glamour som på Mykonos. I gengäld är ön inte till närmelsevis lika turistig som många av de andra grekiska öarna. Därför är detta ett paradis för familjer och andra som söker en lite fridfullare semester. Framför allt om du kommer hit i början eller slutet av sommaren så kan du både njuta av stränderna och uppleva ett autentiskt grekiskt vardagsliv.

Det idylliska, ofördärvade ö-livet som du kan uppleva på Skopelos var utan tvekan anledningen till att stora delar av filmen "Mamma Mia" från 2008 filmades här. Skopelos stad och Glossa har charmiga vitkalkade hus med röda tegeltak och vackra träbalkonger som ger ett pittoreskt intryck. I dessa småstäder som klamrar sig fast på bergssluttningarna hittar du utöver ett bra urval av hotell och butiker även många traditionella tavernor där du kan avnjuta de lokala läckerheterna. Nattlivet på ön är mycket lugnt.

För vem passar Skopelos?

Trots den "boost" i popularitet som den stora filmsuccén gav Skopelos som resmål har ön inte förlorat sin genuinitet och sin behagliga tillbakalutade atmosfär. Istället för överfulla stränder och pulserande barer kan du på en resa till Skopelos därför njuta av ett ofördärvat ö-liv. Detta liv inkluderar det enkla, rustika grekiska köket, fridfulla bergsvandringar och inbjudande stränder.

Så är det också framför allt familjer och par som känner för att "dra ut kontakten" ett slag som reser till Skopelos. Här känns den hektiska och moderna vardagen mycket avlägsen. Skulle du vilja få lite variation under din semester så är det som gjort för att resa hit som en del av en ö-hoppning. Ögruppen Sporaderna är som gjord för detta eftersom Skopelos och grannöarna Skiathos och Alonissos ligger på bekvämt avstånd från varandra.

Transport

Det är lätt att ta sig runt med bil eller buss. Framför allt under högsäsongen (juli och augusti) går bussarna ofta och regelbundet. Det finns åtskilliga avsides belägna badvikar på ön som du kan utforska på dina utflykter. Skopelos är den näst största ön i Sporaderna men är ändå bara 96 kvadratkilometer stor. Det är ganska exakt hälften så stort som Värmdö men icke desto mindre finns det över 360 kyrkor och kapell på ön.

De närmsta bebodda grannöarna är Skiathos i väster och Alonissos i norr. Den närmsta internationella flygplatsen, Alexandros Papadiamantis (flygplatskod JSI) ligger just på Skiathos varifrån du kan ta båt till Skopelos på bara en timme. Det går även att åka båt hit från Thessaloniki på fastlandet, en tur på 3 timmar.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Skopelos