Resor till Aten

Aten är Greklands huvudstad och en sann guldgruva när det gäller historiska och kulturella upplevelser. Här i landets största stad kan du uppleva fascinerande kontraster mellan gammalt och nytt. Oavsett om du vill känna historiens vingslag eller om du söker en storstadssemester full av smakupplevelser, shopping och lyx så kan du få det på en resa till Aten.

Du kan lätt tillbringa en hel förlängd weekend här med sightseeing, shopping och kulinariska upplevelser. Aten kan dock även utgöra första stoppet på en längre resa där du efter ett par dagar beger dig ut på äventyr i den grekiska övärlden. Det tar till exempel bara ett par timmar med båt till Kea, den nordligaste ön i ögruppen Kykladerna.

Demokratins vagga

Aten som ligger på halvön Attika omgivet av bergen Ymmytos, Pendeli och Parnitha samt den Saroniska bukten och där solen skiner hela året runt. Aten är Balkanhalvöns största stad som inklusive sina förstäder rymmer en tredjedel av Greklands befolkning. Atens betydelse för landet och regionen sträcker sig långt tillbaka till antikens dagar. Den äldsta bebyggelsen ska ha uppförts här redan för omkring 5 000 år sedan.

Aten är känt som demokratins vagga. Den demokrati som enligt allmän uppfattning uppstod i Aten på 400-talet före Kristus var emellertid inte någon demokrati i modern mening. Det var formellt sett bara en mindre del av befolkningen som fick möjlighet att påverka den styrande politiken. Oavsett vilket så har Aten i långa perioder varit regionens politiska, kulturella och ekonomiska centrum.

Känn historiens vingslag

En promenad i den historiska triangeln; Plaka, Thission och Psyri ger dig en alldeles speciell känsla av att ha skickats tusentals år tillbaka i tiden. Är det en plats du ska besöka när du reser till Aten så är det naturligtvis Akropolis. Akropolis är det viktigaste monumentet från antiken som finns i vår del av världen. Akropolis är ett litet berg som har en rad olika strukturer av vilka Parthenon är den mest berömda.

Bland andra sevärdheter i staden kan nämnas Odeion och Herodes Atticus, Olymbion, Roman Marked och Panathinaiko Stadium. Behöver du komma lite ut ur solen så har den grekiska huvudstaden ett pärlband av museer i världsklass. Oavsett årstid och väder bör du absolut inte resa till Aten utan att besöka det vackra Akropolis Museet och det arkeologiska museet. Är du historiskt intresserad kan du tillbringa väl så lång tid här som vid de antika ruinerna utomhus.

Shopping og restaurangliv

I motsättning till känslan av historiens vingslag i den historiska triangeln så hittar du i det moderna Aten inköpscenter och restauranger som bjuder på timmar av spännande shopping och härliga smakupplevelser.

På Atens många uteserveringar, restauranger, nattklubbar och barer är stämningen avslappnad och trevlig. Urvalet av autentisk grekisk mat är stort och av hög kvalitet. Framför allt moussaka med grekisk sallad kan starkt rekommenderas. Har du planer på att dra vidare ut i storstadsnatten efter middagen så finns det massor av barer och nattklubbar att välja bland. På de populära nattklubbarna tar festen verkligen fart efter midnatt och den varar som regel till långt in på morgontimmarna.

När ska man resa till Aten?

Det kan rekommenderas att besöka Aten på våren eller sent på hösten eftersom sommaren ofta kan vara allt för varm. Vintern i Aten är faktiskt också en härlig upplevelse och visar dig en helt annan sida av staden På vinterhalvåret är det dessutom mycket billigare med hotell och semesterbostäder än under sommarhalvåret.

Bra flygförbindelser till Aten

Atens internationella flygplats (flygplatskod ATH) ligger cirka 33 kilometer från centrum och det går både buss och metro in till staden. Flygplatsen som öppnades 2001 byggdes som en del av förberedelserna inför sommar OS i Aten 2004.  Flygplatsen är idag en viktig knutpunkt för många flygbolag så du har goda möjligheter att hitta billiga flygbiljetter hit året runt.

Det är även många som reser till Aten som del av en kryssning i Medelhavet. Kryssningsfartyg och färjor lägger till vid hamnstaden Pireus omkring 10 kilometer från centrum.

Inne i Aten kan du ta dig runt med buss, spårvagn, metro eller taxi. Trafiken i Aten har med all rätt varit beryktad men det har på senare år lagts mer fokus på gågator och fotgängarvänliga områden med begränsad motortrafik.

Resor till Grekland

Läs mer om Grekland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Grekland här

Hotell i Aten

Populära hotell i Aten

Grekland, Attika, Aten
8,1
Mycket bra
2453 omdömen
  • Närmaste flygplats: 44 km
  • Närmaste strand: ca. 15 km
  • Internet/Wi-Fi
Grekland, Attika, Aten
8,6
Mycket bra
3358 omdömen
  • Närmaste flygplats: 36 km
  • Närmaste strand: ca. 15 km
  • Internet/Wi-Fi
Grekland, Attika, Aten
8,8
Mycket bra
8155 omdömen
  • Närmaste flygplats: 43 km
  • Närmaste strand: ca. 9 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)

Vad tycker gästerna om i Aten?

8,0
Samlade gästomdömen
Baserat på 6 recensioner