Resor till Tallinn

Estlands charmerande huvudstad Tallinn är som resmål fortfarande något av en oupptäckt pärla för de flesta skandinaviska resenärer. Möjligtvis med undantag för finländarna som bara har en kort båttur från Helsingfors över den finska bukten till Tallinn. Det är förmodligen bare en fråga om tid innan resten av oss får upp ögonen för de många spännande upplevelserna som Tallinn bjuder på och själva tar en tur österut. Vill du utnyttja det faktum att det fortfarande är förhållandevis billigt att vara turist i Tallinn så bör du inte vänta för länge.

Tallinns invånare som räknas till 445 000 är inte ovana vid besök utifrån. Genom tidernas lopp har de fått finna sig i att omväxlande vara under svenskt, danskt, polskt och ryskt styre. På en resa till Tallinn kan du heller inte undgå att märka de kulturella band som binder oss samman.

På en billig resa till Tallinn kan du se fram emot att få uppleva en stad som har lyckats med att kombinera de Medeltida kvarteren med moderna inslag. Avsätt gott om tid till att bara gå på upptäcktsfärd längs de smala stenbelagda gatorna bland historiska pärlor från Medeltiden men även spår från de långa åren under sovjetiskt styre.

Njut av stämningen bland de pittoreska medeltida husen som har något omisskännligt skandinaviskt över sig. Följ de snirklande stenbelagda gatorna runt till små vackra torg med mysiga restauranger och uteserveringar eller fynda i de många spännande butikerna med allt från modekläder med låga priser till lokalt konsthantverk. Dina euro räcker långt i Tallinn.

Danskstaden

Det är förvisso tveksamt om det verkligen var vid Tallinn som Danebrog år 1219 dalade ner från himmeln under slaget som gav Kung Valdemar segern och det avgörande genombrottet för danskt herradöme i Estland. Mer säkert är det i gengäld att stadens namn på estniska betyder "Danskstaden".

Trots en tidvis dramatisk historia som har gått hårt åt både invånare och byggnader så är Tallinn känt för att ha en av de bäst bevarade medeltida stadskärnorna i Europa. Denna stadskärna står välförtjänt på UNESCO: s världsarvslista och är en av de attraktioner som du bör ta dig god tid att utforska på din resa till Tallinn. Det är dock inte enbart för de historiska sevärdheterna som du ska boka en billig resa till Tallinn.

Kulturupplevelser för hela familjen

Du kommer tydligt känna historiens vingslag när du går runt på de snirklande gatorna och gränderna mellan de gamla husen eller uppe på resterna av den medeltida stadsmuren. Du kommer emellertid även uppleva att Tallinn på intet sätt är en stad som klamrar sig fast i det förflutna.

Estlands huvudstad är också känd för sitt rika och vitt spännande kulturliv. Utöver spännande gallerior inkluderar kulturlivet också många evenemang under årets lopp som lockar många besökare till staden. Varje år under fyra dagar i den första hela veckan i juli förvandlas rådhusplatsen och området omkring Sankt Nikolaj kyrkan till en blomstrande Hansastad i samband med Medeltidsdagarna. Framför allt om du har barn med på resan är detta ett måste att uppleva. Här kan ni under kunnig ledning få delta i arbetet i olika medeltida verkstäder och det arrangeras dessutom olika tävlingar till exempel i bågskytte.

Tallinn som var europeisk kulturhuvudstad 2011 står även regelbundet värd för olika musik- och matfestivaler, idrottshändelser, konserter och traditionellt firande. Dessa evenemang kan i sig vara värda en resa hit eller så får de bara vara en extra krydda på semestern.

Pulserande nattliv

Utöver de välbevarade medeltida byggnaderna är Tallinn även känt för sitt livliga nattliv som lätt kan matcha det du annars hittar i mycket större städer. Här finns något för alla smaker med allt från sofistikerade prisvinnande vin- och cocktailbarer till lössluppna klubbar där housemusiken dunkar till långt ut på småtimmarna.

Det är framför allt i gamla stan och i området Telliskivi som folk går ut i nattlivet. Här ligger de mest populära ställena på bekvämt gångavstånd från varandra så du kan lätt skräddarsy din egen perfekta kväll.

Stränder nära Tallinn

Behöver du lite avkoppling efter en lång natt på dansgolvet eller bara ett litet avbrott från stadslivet? Då har du en hel handfull av stränder att välja bland inom räckhåll. En av de mest populära stränderna är Pirita-stranden som ligger 7 kilometer öster om staden. Du kan ta en buss dit ut från centrum eller eventuellt hyra en cykel och följa kustpromenaden hela vägen. Vid den 2 kilometer långa och fina sandstranden som ligger precis nedanför ett område av höga tallar finns det omklädningshytter, strandbar, kiosker och lekplatser.

För barnfamiljer som reser till Tallinn så är Kakumäe-stranden på motsatta sidan av stan ett annat bra val. Denna strand är förvisso mindre men även mer fridfull och med ett långgrundare vatten. Även här finns det lekplatser.

Transport

Det är lätt att resa till Tallinn. Du kan flyga hit på bara en dryg timme eller så kan du ta färja från Stockholm eller Helsingfors.

Inne i Tallinn kan du utforska det mesta av de gamla centrala delarna till fots. När du vill ta dig runt lite längre ut i staden eller ut till någon av stränderna så fins det ett förnuftigt nätverk av bussar och spårvägar. Dessa offentliga transporter kör från tidiga morgonen till sent på kvällen. Var uppmärksam på att staden invånare reser gratis i innerstan medan du som besökare måste köpa biljett. Det finns också gott om billiga taxibilar men kom ihåg att fråga om priset i förväg.

Resor till Estland

Läs mer om Estland och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Estland här

Hotell i Tallinn

Populära hotell i Tallinn

Estland, Tallinn
8,7
Mycket bra
2268 omdömen
  • Närmaste flygplats: 8 km
  • Närmaste strand: ca. 2.5 km
  • Internet/Wi-Fi
Estland, Tallinn
6,0
Ganska bra
77 omdömen
  • Närmaste flygplats: 8 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Estland, Tallinn
9,1
Fantastiskt
4044 omdömen
  • Närmaste flygplats: 6 km
  • Närmaste strand: ca. 5 km
  • Internet/Wi-Fi