Resor till Estland

Estland är det nordligaste av de baltiska länderna. Här får du långa stränder utmed Östersjön med sina klassiska badorter, en huvudstad fylld med spännande historia och kanske bäst av allt, ett resmål som ännu inte är präglat av massturismen. De låga priserna är en extrabonus.

Helt okänt bland resenärer är Estland dock inte. Enbart omkring 1 timmes flygning från Stockholm eller ett dygns trevlig kryssning tar dig till Estlands vackra huvudstad Tallinn som varje år lockar många besökare. Staden har en av de bäst bevarade Medeltida stadskärnorna i norra Europa. Här kan du lätt tillbringa en förlängd weekend med att utforska de stenbelagda gatorna i centrum som omges av en ringmur.

Täta nordiska förbindelser

Estland återvann precis som sina grannländer sin självständighet när Sovjetunionen upplöstes 1991. Det var emellertid inte första gången som Estland varit underlagt andra makter. Redan under Medeltiden kom vi svenskar, danskarna och tyskarna hit på korståg för att omvända de hedniska esterna och säkra sig herradömet över området. Under de efterföljande århundradena turades Sverige, Tyskland, Danmark och Ryssland om att ha makten över delar av det som idag utgör Estland.

Har du lite språköra så kommer du märka att det estniska språket låter annorlunda i jämförelse med alla andra språk i Europa. Med språkets melodiska ljud och långa vokaler har det något sagoliknande över sig. Språket är besläktat med finska och ungerska.

Det var först 1995 som estniska blev landets enda officiella språk. Engelsk har efter självständigheten avlöst ryskan som det huvudsakliga främmande språket. Det är därför inte svårt att som besökare göra sig förstådd. Idag talar esterna som regel minst 2 språk, bland unga som regel estniska och engelska men som regel även ett minoritetsspråk. Det finns en ganska stor rysk minoritet i Estland.

Medeltidsstämning i Tallinn

Från flygplatsen tar det bara 15 minuter med spårvagn in till centrum av huvudstaden Tallinn. Väl inne i centrum har du flera sevärdheter och bra restauranger inom gångavstånd.

Huvudattraktionen som de flesta  reser till Tallinn för att uppleva är den välbevarade Medeltida stadskärnan. En gång i tiden var det här de rika köpmännen bodde och området är med sina kyrktorn och kullerstensgator otroligt stämningsfullt. Det är dock inget friluftsmuseum utan en levande stad med trevliga caféer på gatuhörnen och dolda innergårdar där du kan slå dig ner och avnjuta en drink eller lite livemusik.

Det pulserande kulturlivet kan du även uppleva i stadsdelarna Kalamaja, Noblessner och Kopli, där gamla rustika industribyggnader numera rymmer specialbryggerier, designershops, barer och spännande restauranger. De senaste åren har Estlands och inte minst Tallinn på allvar blivit kända bland resenärer för sina kulinariska upplevelser. Maten du kan få här på de nyskapande restaurangerna är ofta på en lika hög nivå som de bästa inom det nya nordiska köket, med den skillnaden att du här bara betalar en bråkdel av vad det normalt skulle kosta i Skandinavien.

Unika ö-samhällen

Något av det som kulturellt och geografiskt skiljer Estland från de andra baltiska länderna är de många ö-samhällena. Estland har nämligen utöver sitt fastland över 2 000 öar av vilka många bara ligger en kort färjetur utanför västkusten.

Har du tid till det på din resa till Estland så kan det klart rekommenderas att besöka öar som Saaremaa, Hiiumaa, Kihnu, Ruhnu eller Vormsi. Öarna erbjuder en idyllisk natur som inbjuder till vandrings och cykelturer medan du spanar efter gamla kyrkor, söndervittrande fästningar efter såväl korsriddare som den sovjetiska militären. Ute på öarna kan du också koppla av på kurbad, på orörda stränder eller på en bra restaurang där naturligtvis fisk och skaldjur ofta står på menyn.

I dag har manga estniska öar sina egna unika kustkulturer. Detta beror bland annat på att öarna tidigare huvudsakligen befolkades av estniska svenskar. Många av öarna övergavs i och för sig under Andra Världskriget men omkring 20 av dem är fortfarande fast befolkade och på dessa för man stolt vidare de gamla traditionerna.

Estland för naturälskare

Reser du utanför huvudstaden kommer du upptäcka att Estland också har massor av vacker natur. Över 50 procent av landet är täckt av skog medan omkring 20 procent utgörs av våtmarker, sjöar, mossar och vattendrag. Nästan en fjärdedel av landet har status som skyddad natur vilket bland annat inkluderar fem enastående nationalparker.

Estland är något större än vårt grannland Danmark och även om det på senare år har varit en svag befolkningstillväxt så har landet bara 1,3 miljoner invånare. Av dessa invånare bor omkring 450 000 i Tallinn. Detta faktum lämnar gott om utrymme för den vilda naturen med gott om plats för djurlivet att leva fritt. I de djupa skogarna lever, bland mycket annat, varg, björn och lo.

Som ett av de mest glesbefolkade länderna i Europa är Estland ett perfekt resmål för dig som vill kombinera kulturupplevelser i de trevliga städerna med den lugn och ro som man fortfarande kan uppleva i den vidsträckta orörda naturen.

Bästa tiden att resa

Högsäsongen är under de varma sommarmånaderna men du kan absolut resa till Estland året runt. Sommaren är precis som här hemma relativt kort. Det kan vara lite kyligt ända fram i maj men på sommaren är det behagligt varmt med temperaturer omkring 20 grader.

Hösten sätter på allvar in i oktober, vintrarna är relativt milda tack vare landets läge vid havet. I januari och februari som är de kallaste månaderna får du räkna med minusgrader även på dagarna.

Boka din resa till Estland här

Estland kallas ofta för Östersjöns pärla och har trots sin beskedliga storlek mycket att bjuda på som resmål. Detta beror inte minst på det korta avståndet från Sverige och på en prisnivå som fortfarande är mycket fördelaktig i jämförelse med andra europeiska destinationer.

Hitta billiga resor med flyg och hotell i sökmotorn här på Solfaktor. När du bokar genom oss är du självklart täckt av såväl paketreselagen som resegarantin.

Resmål i Estland

 • Tallinn
  43 hotell
  Tallinn är känd för sin charmiga gamla stadsdel, där det nästan känns som att du promenerar runt i medeltiden. På en resa till Estlands huvudstad kan du utforska ett spännande restaurang- och nattliv, besöka vackra stränder och inte minst njuta ... av goda priser. I Tallinn kan du också besöka en trevlig julmarknad i december månad. Läs mer

Populära hotell i Estland

Estland, Tallinn
8,3
Mycket bra
5827 omdömen
 • Närmaste flygplats: 7 km
 • Närmaste strand: ca. 1.5 km
 • Internet/Wi-Fi
Estland, Tallinn
6,7
Ganska bra
12 omdömen
 • Närmaste flygplats: 7 km
 • Avstånd till centrum: ca. 500 m
 • Internet/Wi-Fi
Estland, Tallinn
7,9
Bra
6840 omdömen
 • Närmaste flygplats: 8 km
 • Närmaste strand: ca. 1.6 km
 • Internet/Wi-Fi