Resor i Sverige

Ändlösa skogar med spegelblanka sjöar, tusentals öar i idylliska skärgårdar och idylliska byar med röda stugor. Sverige är ett fantastiskt land att resa i. Sverige är Skandinaviens största land och samtidigt otroligt mångsidigt som resmål med natur- och kulturupplevelser för alla.

Även om vi svenskar är ett berest folk så njuter många av oss av att semestra på hemmaplan. Det finns cirka 600 000 sommarstugor runt omkring i landet. Eftersom naturen i Sverige är så varierad kan du få en "exotisk" upplevelse utan att resa utomlands. Med fiskelägen, stränder och slätter i söder, stora skogar och fjäll i norr finns det pärlor att hitta över allt. Många väljer att hyra en stuga vid en sjö andra vill till exempel uppleva midsommarfirande i Dalarna. Naturen i Sverige har mycket mer att erbjuda än synintryck du kan fiska i sjöar och vattendrag, plocka bär och svamp, det finns ett helt skafferi där ute som väntar på dig.

Ju längre norrut du reser i Sverige desto ljusare blir sommarnätterna. Åker du så långt att du passerar polcirkeln kan du under ett par månader på sommaren uppleva midnattssolen. Beger du dig istället norr ut till den svenska fjällvärlden eller Lappland på vintern kan du ha turen att få uppleva det spektakulära norrskenet som dansar på himlen.

Sverige för familjer

Sverige är den perfekta destinationen för en familjesemester. Oavsett om du tar med barnen till Stockholm eller Göteborg med barnvänliga nöjen som Skansen, Gröna Lund och Liseberg eller till exempel till Småland med massor av barnvänliga aktiviteter i Astrid Lindgrens värld och Emil i Lönnebergas Katthult för att bara nämna några.

I Sverige har vi dessutom några av Europas mest familjevänliga skidorter och på sommaren kan ni paddla eller åka på timmerflotte på massor av sjöar och älvar. Kombinera eventuellt naturupplevelserna med spännande upplevelser i städer som Stockholm, Göteborg och Malmö i dessa och många andra städer hittar du nöjesparker, djurparker och museer. Besöker ni Stockholm är Vasamuseet närmast ett måste det förlista fartyget Vasa från 1600-talet är en stor hit bland såväl barn som vuxna.

Natur och friluftsliv

För dig som tycker om aktiv semester i orörd natur är Sverige ett riktigt paradis. Vår allemansrätt gör det möjligt att fritt färdas i naturen, även privatägd skog och mark, bada i sjöar samt plocka bär och svamp. Missbruka inte vår fina allemansrätt utan värna om den. De två ledorden "inte störa, inte förstöra" summerar allemansrätten på ett bra sätt.

Det finns vandringsleder i massor över hela landet från Malmö i söder ända upp till Treriksröset. Bege dig gärna långt upp i norr och utforska samernas land och deras urgamla seder och bruk. Här kan du vandra i dagar utan att se skymten av vare sig asfalt eller hus.

Svenskt friluftsliv behöver emellertid inte vara entydigt med primitiv övernattning i det fria och strapatsrika aktiviteter. Det finns massor av möjligheter att njuta av den fantastiska naturen på dagarna men på kvällen återvända "hem" till en bekväm stuga eller ett hotellrum.

Det är i och för sig vårt grannland Finland som är känt som "De tusen sjöarnas land" men det finns faktiskt över 100 000 sjöar i Sverige för inte att tala om alla älvar och vattendrag i varierande storlekar. Tillsammans med vår 3 200 kilometer långa kustlinje ger det dig massor av möjligheter att njuta av en dag vid vattnet när du reser runt i Sverige. Även på en sommarresa till storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö kan det rekommenderas att packa med badkläderna.

Shopping i Sverige

Utländska besökare älskar att shoppa i Sverige eftersom priserna är låga i Sverige i jämförelse med många andra länder men även vi svenskar shoppar mycket under semestern både på mysiga gågator och i stora shoppingcenter.

En typ av shopping som är mycket populär på sommaren är att gå på loppis. Det finns många fina skatter att hitta på en loppis, massor av saker du inte visste att du hade behov av. När du reser runt i landet kan du även passa på att besöka olika hemslöjds butiker vilka ofta har en lokal prägel så du kan hitta traditionellt hantverk du inte ser där hemma. Är du intresserad av glas måste en tur till Glasriket (en sammanslutning av olika glasbruk) i Småland stå högt på din önskelista. Du kan alltid fråga på de lokala turistkontoren var och när det hålls traditionella marknader eller var det finns loppisar eller andra shoppingaktiviteter i området.

Vilken tid på året är bäst att resa i Sverige?

Sverige är lite drygt 1 500 kilometer långt fågelvägen från norr till söder så vädret kan variera mycket beroende på var du befinner dig. Lite grovt kan landet delas in i tre regioner när det gäller klimat; Götaland i söder, det centrala Svealand och Norrland som namnet antyder i norr.

I Götaland med platser som Göteborg, Malmö och Öland är det som regel korta milda vintrar och varma somrar. Som jämförelse är Svealand vanligtvis ett par grader kallare. Denna region som sträcker sig från Stockholm i öster till den norska gränsen i väster hyser en del av Sveriges mest populära skidområden. Den nordligaste regionen Norrland har som regel snögaranti på vintern men kan även vara mycket kallt på vintern med temperaturer långt under fryspunkten i flera månader. Här i norr är sommarsäsongen kort men ofta överraskande varm - perfekt för fjällvandring.

Sverige är med andra ord perfekt att resa runt i oavsett årstid du måste bara välja aktivitet efter årstid om du inte väljer en storstadssemester med liknande aktiviteter året runt.

Boka din Sverigeresa online här

Du kan lätt arrangera din Sverigeresa genom Solfaktor! Du kan i sökmotorn antingen söka efter olika semesterboenden eller så bokar du en paketresa som består av både flyg och hotell. Du behöver bara knappa in i sökmotorn vilken avreseflygplats du önskar och därefter vilka resdatum du föredrar så får du på några sekunder en översikt över de aktuella, billigaste resorna.

Fördelen med att boka en paketresa som består av både flyg och hotell är att du då även är täckt av resegarantifonden.

Hotell i Sverige