Resor till Skottland

Det är något sagoliknande över Skottland. Det officiella nationaldjuret är enhörningen och under århundraden har berättelserna om sjöodjuret "Nessie" i den djupa sjön Loch Ness kittlat världens fantasi. Även på det mer handgripliga planet råder en närmast magisk atmosfär över detta vackra land med sina sägenomspunna slott och borgar.

Skottland som utgör den nordligaste tredjedelen av De Brittiska Öarna är ett förhållandevis kompakt land. Du kan därför utforska många sevärdheter och attraktioner på en och samma resa. Bara några få timmars körning från de största städerna Edinburgh och Glasgow kan du därför uppleva en av Europas sista riktiga vildmarker – det skotska höglandet.

Även om en folkomröstning gällande Skottlands tillhörighet till Storbritannien 2014 resulterade i ett nej till självständighet så råder det ingen tvekan om att de omkring 5,3 miljoner skottarna har en stark nationalkänsla. Du kommer uppleva en stark lokalkultur med många traditioner som man stolt bevarar. Detta gäller inte minst maten och drycken där du bland annat kan stifta bekantskap med en av landets mest kända exportprodukter - whisky.

Haggis, whisky och säckpipor

På en billig resa till Skottland står ett besök på ett whiskydestilleri högt på önskelistan hos många. Det är heller inte svårt att hitta ett trevligt ställe där du blir inbjuden till en provsmakning. Är du ingen vän av starka drycker så kan resan ändå bjuda på unika smakupplevelser.

Skottlands nationalrätt är Haggis som består av en stuvning av hackad inälvsmat av får eller kalv (hjärta, lever, lungor med mera) som kokas i djurets magsäck ibland tillsätts en skvätt whiskey och sedan serveras rätten traditionellt med potatis- eller rotmos. Det smakar mycket bättre än det låter och än det ser ut. Numera finns haggis dessutom i många olika former som till exempel ett snabbt mellanmål i form av små inbakade bröd "pasties" eller haggiskorvar serverade med pommes frites.

Utöver whiskey och haggis är musiken också något som de flesta förknippar med skotsk kultur. Även om du bara befinner dig på en kort resa till Skottland kommer du nästan garanterat få uppleva folkmusik på någon pub, en jovial dans eller hjärtlig allsång. När skottarna sjunger och dansar så är det sällan någon stillsam affär. Vid festivaler, parader och de så kallade Highland games kommer du alltid få höra säckpipsmusik.

Höga berg och djupa sjöar

De kulturella upplevelserna och lokalbefolkningens varma gästvänlighet kommer lämna staka minnen efter din resa till Skottland. Du kommer även kunna glädja dig åt stora naturupplevelser och spännande sevärdheter. I Skottland kan du verkligen känna historiens vingslag medan du utforskar höglandets dramatiska landskap med sina breda dalar, höga berg och stora sjöar eller längs den dramatiska kusten och ute på de många öarna.

Loch Ness är världsberömd men även landskapen vid till exempel Loch Lomond och Loch Maree är otroligt vackra. Vill du utforska höglandet så är Cairngorms National Park mellan Perth och Inverness ett fantastiskt område. Detta är landets största nationalpark som bland annat rymmer sex av Storbitanniens högsta berg och massor av lägre toppar.

Området är ett populärt resmål både på familjeresor och för äventyrslystna vandrare och mountainbike-cyklister som här kan välja bland hundratals olika stigar och leder. Utöver sitt storslagna landskap rymmer parken även dolda pärlor i form av slott, borgruiner och pittoreska byar. Framför allt om du reser hit under vinterhalvåret kommer du kunna njuta av den mörka natthimmeln. Cairngorms National Park är nämligen även utnämnd till så kallad Dark Sky Park tack vare väldigt lite ljusföroreningar. Du kan därför njuta av en ovanligt klar och vacker stjärnhimmel.

De skotska städerna

Skottlands sju största städer är perfekta för en weekendvistelse och som utgångspunkter för resor längre omkring i landet. Till exempel är huvudstaden Edinburgh i sig värd en resa med massor av spännande sevärdheter och attraktioner för både barn och vuxna.

Kulturellt sett är en av årets fasta höjdpunkter i Skottland till exempel världens största konstfest under Edinburghfestivalen som normalt äger rum under juni, juli och augusti. Det är emellertid bara ett extra dragplåster för staden som av många betraktas som en av de vackraste städerna i hela Strorbitannien. Så har man också många attraktioner så som Edinburgh Castle, Royal Mile och många snirklande gator som döljer ett spännande affärs- och restaurangliv.

På samma sätt finns det massor att uppleva i Glasgow som är känt för sina många museer och gallerier. Landets största stad har också de bästa shoppingmöjligheterna och ett nattliv som om det mäts i antal pubar kan mäta sig med Storbitanniens största städer.

När är det bäst att resa till Skottland?

Det måste även nämnas att det skotska vädret kan vara ganska ostadigt, lite som vi är vana vid här hemma. På en resa till Skottland är det därför en bra idé att packa så att du är förberedd på lite av varje när det gäller väder. Generellt sett kan de skotska somrarna vara lite svalare och vintrarna lite mildare än här hemma.

Det finns ingen dålig tid att resa till Skottland men högsäsongen för resor är från april till september. På sommaren är dalgångarna gröna och frodiga vilket ger ett vackert landskap. Både under den blommande våren och den mer gyllene hösten kan du utforska såväl naturen som städerna.

Om vintern kan en del dagar vara mycket blöta medan det andra dagar är frostigt och klart. Även denna årstid har emellertid mycket att erbjuda även om du kanske inte tillbringar lika många timmar utomhus. Det hålls stämningsfulla julmarknader i städerna och ute på landet eldar man i öppna spisen på de lokala pubarna. Många whiskydestillerier är dessutom öppna under vintermånaderna så du kan få dig en rundvisning och en provsmakning.

Boka din resa till Skottland online

Du hittar nätets bästa priser på resor till Skottland med billiga flygbiljetter och hotell i sökmotorn här på Solfaktor. Du kan fritt välja avresedatum och längd på resan som naturligtvis är säkrad av resegarantifonden. Boka ditt skotska äventyr med Solfaktor idag!

Hotell i Skottland

Populära hotell i Skottland

Skottland, Dyce
8,2
Mycket bra
3806 omdömen
  • Närmaste flygplats: 198 km
  • Avstånd till centrum: ca. 9.7 km
  • Internet/Wi-Fi
Skottland, Edinburgh
8,5
Mycket bra
245 omdömen
  • Närmaste flygplats: 14 km
  • Avstånd till centrum: ca. 750 m
  • Restaurang
Skottland, Glasgow
8,7
Mycket bra
320 omdömen
  • Närmaste flygplats: 18 km
  • Avstånd till centrum: ca. 150 m
  • Internet/Wi-Fi