Charterresor

Idag är det mer flexibelt att boka en paketresa! Du kan enkelt sätta ihop din resa själv, välja resmål, tidpunkt och en längd som passar dig och din budget - men likväl få samma goda fördelar som på en charterresa. Därför väljer vi på Solfaktor att sälja dig billiga paketresor.

Den senaste utvecklingen

Under 90-talet växte konkurrensen mellan resebyråerna i resebranschen. Allt fler lågpris-flygbolag öppnade, vilket gjorde det möjligt att boka flygbiljetter till rimliga priser, med reguljära rutter till flera av de destinationer som tidigare endast kunde nås med en charterresa. De senaste femtio åren har paketresor med flyg och hotell till södra Europa, Thailand, Spanien och andra destinationer blivit vårt favoritsätt att resa på. Urvalet billiga paketresor har ökat betydligt och idag är det lika vanligt att välja en paketresa till Gran Canaria med reguljärflyg som en charterresa. 

Skillnaden mellan charterresor och paketresor

Skillnaden mellan charterresor och paketresor med reguljärflyg är i huvudsak hur flexibel resan är. En chartersemester är vanligtvis bunden till en bestämd flygning som opererar utanför den reguljära flygtrafiken, vilket är den största anledningen till varför de flesta charterflyg flyger på natten. En av fördelarna med en charterresa är att du alltid flyger direkt och slipper eventuella mellanlandningar. I tillägg till direktflyg inkluderar en charterresa också övernattning på ett bestämt hotell med en fast semesterlängd som oftast är en eller två veckor. Ofta blir du också välkomnad av en reseledare som följer dig från flygplatsen till hotellet. Aktiviteter och utflykter är vanligtvis inte inkluderad i en charterresa. När du bokar en charter har du mindre flexibilitet att anpassa resan till dina individuella preferenser, som exempelvis val av resedatum och längd på resan. Därför väljer Solfaktor att erbjuda paketresor så att du själv kan välja.

Paketresor med reguljärflyg erbjuder mycket av det charterresan gör - men med fler valmöjligheter och mer flexibilitet. Paketresor till södern, Mallorca eller Grekland med reguljärflyg låter dig välja från ett bredare urval av destinationer, flygbolag och hotell och du kan välja när du vill resa och hur länge du vill resa. Det är samma princip som chartern, det vill säga resan inkluderar flyg och övernattning och du är säkrad av Paketreselagen. Du kan också välja att inkludera aktiviteter och/eller en hyrbil vilket gör att du kan uppleva en mer autentisk sida av resmålet, där du inte bara umgås med andra turister.

Du har med andra ord större möjlighet att anpassa resan efter dina behov och önskemål som är mycket av grunden till att många idag väljer paketresor med reguljärflyg istället för en traditionell charterresa.

Vad är Paketresalagen?

Paketreselagen är en lag som reglerar försäljningen av paketresor och sammansatta resetjänster till användare. Lagen gäller för resebyråer, researrangörer och andra som säljer paketresor eller sammansatta resetjänster till användare i Sverige.

Med Paketreselagen ger Solfaktor dig en garanti på paketresan där du har vissa rättigheter eller skydd när det exempelvis kommer till avbokning av resan eller vid förseningar och brister i resans genomförande. Detta innebär att du som användare för pengar tillbaka vid eventuell konkurs och har också rätt till alternativ transport hem till Sverige. Uppstår det problem under resan, eller om den inte blir så som avtalat, har researrangören ekonomiskt ansvar även om felet ligger hos hotellet eller andra underleverantörer.

Fördelar med en flexibel paketresa

Du kan spara mycket tid på att boka paketresor. Researrangören bokar allt från transport till övernattning och aktiviteter och du slipper hålla koll på all planering som krävs för en resa. Allt organiseras till dig, i ett samlat paket, vilket är väldigt praktiskt i en stressig vardag.

Paketresor kan också vara mer ekonomiskt än att boka flyg och hotell separat, framförallt om du boka i god tid. Researrangörer förhandlar fram rabatterade priser som du får fördelen att boka i ett samlat paket.

På samma sätt som med charter, är du säkrad av Paketreselagen när du bokar paketresor - något som ger säkerhet och trygghet hos många. Det finns också flera researrangörer som erbjuder skräddarsydda paketresor som kan inkludera utflykter och aktiviteter. Det skiljer sig från traditionella charterresor och gör att du får uppleva resmålet på ett mer autentiskt sätt. 

Billiga paketresor till solen

Du kan välja mellan flera olika resmål när du bokar paketresor. Några länder är särskilt populära bland svenskar och vårt främsta semesterland är Spanien. Hit går hälften av alla paketresor - landet frestar med favoriter såsom Costa del Sol, Kanarieöarna och Mallorca.

Vi svenskar älskar också att köpa paketresor till Grekland. Landet med alla de vackra öarna, däribland Kreta och Rhodos, toppar ofta listan över våra mest populära resmål. Turkiet är också ett klassiskt resmål för paketresor och erbjuder ett stort urval livliga semesterorter såsom Antalya, Marmaris och Bodrum. På samma linje är Egypten en populär vinterdestination med kända resmål som Sharm el Sheikh och Hurghada med goda möjligheter att snorkla.

Paketresor till Thailand har de senaste årtiondena blivit en favorit på vintern. Phuket, Koh Samui och Krabi finns med bland de mest populära resmålen för svenskar, med kritvita stränder och billig, god mat.

När är det billigast att resa till solen?

Priset är som oftast den avgörande faktorn när det kommer till att boka semestern. Det bästa tipset för att hitta billiga paketresor till solen, är att boka i god tid. Framförallt är det viktigt om du ska resa under högsäsongen, både på sommaren och på skolloven. Dessa veckor fylls ofta upp flera månader i förväg och det blir dyrare ju närmare avresa du kommer.

Men det finns också tips för dig som är sent ut. Om du exempelvis är flexibel vad gäller datum och resmål kan du ha tur och säkra dig billiga paketresor till exempelvis Kanarieöarna i sista ögonblicket. Det finns också pengar att spara om du väljer att resa mitt i veckan och undviker helgen. Därför kommer paketresor att vara fördelaktiga inom fler områden i jämförelse med traditionella charterresor.