Resor till Umbrien

Söker du en ny destination i Italien, där du inte redan varit och som kan förtrolla dig på samma sätt som Toscana? Då ska du överväga en resa till vackra och något underskattade Umbrien. Umbrien ligger fint mellan Toscana och Lazio i den centrala delen av Italien och bjuder på både vacker natur, trevliga städer och massor av svängrum. Boka din semester i Umbrien idag!

Från min första resa till Umbrien minns jag speciellt ett samtal som jag hade med ägaren till ett av våra Hideaways. Hon är född och uppvuxen i Rom, men köpte för några år sedan en gammal bondgård tillsammans med sin man, varefter de gick igång med renoveringen och inredningen. Det är ett helt fantastisk ställe där paret bland annat har inrett hotellet med gamla möbler som är arvegods från familjens villa i Rom.

Hon berättade, det som jag på många sätt redan hade känt när jag körde genom det gröna bergslandskapet - att i Italien sägs det att den umbriska jorden utstrålar en speciell energi. Denna energi kommer från det mycket grönskande landskapet som kännetecknas av den dominerande vegetation av gröna träd som finns överallt. Därför kallas Umbrien även Italiens gröna hjärta och du kan nästan känna energin vibrera.

Medeltidsarkitektur, natur och gastronomi

Något annat är äventyret. Överallt du kommer ser du medeltida städer som ligger på berg och kullar. Det påminner om en tid då arkitekturens funktionalitet mest av allt var till för att beskydda invånarna som bodde bakom tjocka stadsmurar och som fortfarande ofta omgärdar städerna. Ibland kändes det som att jag hade hamnat mitt i ett medeltida äventyr där historiens vingslag var närvarande överallt.

Resor till Umbrien med Solfaktor

På Solfaktor är vi specialister på resor till Umbrien - inte minst på att välja ut smultronställen som vi tror du kommer älska att bo på. På Solfaktor.se kan du resa till Umbrien som det passar dig bäst. Välj en av våra många paketresor med flexibel reslängd. De inkluderar alltid flyg och boende på ett unikt hotell i Umbrien. Du kan lätt addera hyrbil eller transfer, om du så önskar.

Paketresor till Umbrien med prisgaranti

På våra paketresor till Umbrien använder vi flyglinjer från Sverige och Danmark till Florens eller Rom. De vanligaste flygbolagen som trafikerar dessa flygplatser är SAS, Easyjet, Air Berlin och Norwegian. Läs mer under de olika hotellen om vilken flygplats som ligger närmast. Din uppgift blir att välja det flygalternativ som passar dig, din plånbok och dina semesterplaner bäst.

Vi rekommenderar dig att läsa mer om våra bilrundresor i Umbrien, där vi har satt ihop resor med vistelser på två eller flera utvalda Solfaktor. Dessa är valda utifrån våra egna erfarenheter och från våra otaliga resor runt om i regionen, alla med ett centralt läge i förhållande till våra programförslag, vilket innebär att du skall köra bil så lite som möjligt.

Semester i Umbrien med Solfaktor

Njut av solen i det vackra Umbrien i Italien långt bort från vardagens krav och förpliktelser. Har du behov av en semester med avkoppling vid poolen i trevlig atmosfär och där det inte vimlar av turister, då Umbrien det rätta valet. Oavsett om du väljer ett klassiskt hotell eller en av våra utvalda semesterlägenheter i Umbrien så kan du vara säker på att du får en utsökt semester där du även får möjlighet att uppleva många lokala, historiska platser. Hotellen är små och intima och de är ytterst charmerande och mycket attraktiva med genuint utseende. Här finns det rikligt med möjligheter att upptäcka de vackra gröna omgivningarna.

De flesta semesterbostäderna i Umbrien ligger naturskönt i ”Italiens gröna hjärta”, som Umbrien också kallas. Alla förutsättningar för en solrik och avkopplande vistelse är på plats; Oavsett om du vill solbada dagen i ända vid poolen med en bra bok eller bryta av med upplevelser i de historiska byarna och småstäderna i området. En semester i Umbrien bjuder även på stora gastronomiska upplevelser. Köket här utgår från de finaste av råvaror och är baserat på genuint och enkelt hantverk. Bokar du en solresa under perioden mars till oktober så har du störst chans att få ut det optimala av vädret eftersom solen då fullkomligt gassar dagen lång och naturen är som grönast.

Umbrien är en av Italiens mest förbisedda regioner, vilket kanske beror på att den ligger i landets inre delar och därför saknar den kustlinje som ofta är ett dragplåster för många Italien-resenärer. Men även om Umbrien inte har någon kustlinje och därför saknar stränder, har regionen mycket annat att erbjuda under din semester, inte minst en fantastiskt rik kulturhistoria och några av Italiens vackraste och frodigaste landskap.

Geografi

Umbrien är indelat i två provinser, Perugia och Terni, av vilka den nordligast belägna av de två Perugia är den största både när det gäller ytan på 6334 km2 och befolkningsmässigt med lite över 660 000 invånare. Perugiaprovinsen har 59 kommuner - comuni på italienska – och här ligger bland annat städerna Foligno, Cittá di Castello, Spoleto, Gubbio, Assisi, Bastia Umbra och naturligtvis huvudorten Perugia som också gett namn åt provinsen och som är huvudstad i regionen Umbrien.

Terni har omkring 232 000 invånare och en yta på 2 122 km2 vilket bara är en tredjedel av storleken på Perugiaprovinsen. Regionens huvudstad Terni som har gett namn åt provinsen och vars rika historia sträcker sig 800-talet före Kristus. Staden är bland annat födelsestad åt den mäktige romerske kejsaren Marcus Claudius Tacitus Augustus som ledde de romerska krigen mot goterna vilket gav honom tilltalsnamnet Gothicus Maximus.

Terniprovinsen består av 33 kommuner och här ligger bland annat städerna Orvieto, Narni, Amelia, Montecastrilli, Acquasparta och San Gemini. De enda städerna i Terniprovinsen som har mer än 20 000 invånare förutom huvudstaden Terni med sina omkring 113 000 invånare är städerna Orvieto och Narni med respektive 20 870 och 20 250 invånare. Totalt i hela Umbrien bor det omkring 885 000 personer.

Klimat och väder

Klimatet i Umbrien är lika varierande som på alla andra ställen i Italien beroende på var i regionen du befinner dig. I de låglänta områdena nära Trasimenosjön är vädret milt under hela året medan städerna i eller nära bergskedjan Apenninerna har snörika vintrar och svalare somrar.

Umbrien har i genomsnitt omkring 5,5 solskenstimmar per dag med det minsta antalet av 3 timmar i genomsnitt i december och de flesta solskenstimmarna hela 9,2 per dag i juli. Den högsta genomsnittstemperaturen i Umbrien infaller i juli och augusti med ett genomsnitt på 28 grader medan den lägsta genomsnittstemperaturen på 2 grader uppmäts i januari och februari.

Månaden med minst nederbörd är juli med i genomsnitt 46 mm medan november är den månad med mest nederbörd med genomsnittliga 113 mm.

Språk

Umbriska som tillhör den oskisk-umbriska språkgruppen, är i ett vidare begrepp ett italiskt språk och därmed även ett indoeuropeiskt språk, talades i Umbrien innan romarna erövrade regionen och gjorde latinet till huvudspråk i Umbrien. Umbriska är idag ett utdött språk och existerar bara genom 30 inskriptioner som dateras till mellan 800-talet och 200-talet före Kristus.

De nio viktigaste av dessa inskriptioner hittades 1444 i form av bronstavlor som blev funna i en underjordisk kammare vid staden Gubbio i Perugiaprovinsen, två av dessa har emellertid försvunnit igen. De numera sju bronstavlorna innehåller mellan 4 000 och 5 000 ord och beskriver instruktioner till religiösa ceremonier för dåtidens hedniska antika religion i Umbrien. Det finns även några mindre inskriptioner i städerna Spoleto, Assisi och Todi.

Resmål i Umbrien

Populära hotell i Umbrien

Italien, Umbrien, Fabro
8,5
Mycket bra
230 omdömen
  • Närmaste flygplats: 66 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Umbrien, Todi
9,7
Fantastiskt
272 omdömen
  • Närmaste flygplats: 52 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Umbrien, Assisi
9,6
Fantastiskt
361 omdömen
  • Närmaste flygplats: 15 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang


Så bokar du en bra semester i Umbrien

Vi är experter på resor till Italien och vi har varit danskarnas favoritresearrangör sedan 1999 med det bästa urvalet av hotell, semesterbostäder och lägenheter i detta otroliga semesterland. Res med oss på en underbar semester i Umbrien. Välj själv om du bara vill boka ditt boende genom oss eller om du vill boka en paketresa som även inkluderar flyg från Stockholm, Göteborg, Malmö eller Köpenhamn.

Använd sökmotorn högst upp på sidan för att söka bland våra hotell i Umbrien. Kombinera hotellet med en billig flygbiljett och komplettera eventuellt med en hyrbil och få det hela satt samman till en paketresa som är säkrad av resegaranti. Enkelt och flexibelt.

Umbrien kallas “Italiens gröna hjärta”- il cuor verde d'Italia på italienska – och det är väldigt passande för regionen rymmer några av Italiens grönaste och vackraste landskap. Tibern som är Italiens tredje största flod skär igenom regionen och bidrar till den omtalade frodigheten. I gengäld är Umbrien den enda regionen i Italien som inte har någon kustlinje eftersom den ligger inklämd mellan tre andra italienska regioner Toscana i väster, Marche i öster och Lazio i söder.

Medan regionen på den ena sidan präglas av de många flacka och uppodlade områdena så korsas regionen på den andra sidan av den 1 200 kilometer långa bergskedjan Apenninerna som sträcker sig från Alperna i norra Italien till Kalabrien i landets södra del. Detta gör att regionen till stora delar består av kullar och berg.
Den högsta punkten i den Umbriska delen av Apenninerna är Monte Vettore som med sina 2 476 meter ligger i nationalparken Parco Nazionale dei Monti Sibillin på gränsen mellan Umbrien och grannregionen Marche.

Sevärdheter

Jag har här nedan valt ut några sevärdheter som jag rekommenderar att du besöker under din semester i Umbrien.

Norcia

På en semester i Umbrien bör man absolut besöka Norcia, som ligger i sydöstra Umbrien och är liksom Assisi en av de städer i Umbrien som har blivit världsberömd på grund av ett religiöst helgon. Det är nämligen här som grundaren av Benediktinerorden "Benedikt av Nurcia", även kallad Sankt Benedikt, förmodas ha fötts år 480 efter Kristus.

Benedikt av Nurcia - eller Sankt Benedikt – stiftade år 529 Benediktinerorden på klippan Monte Cassino som ligger ovanför staden Cassino. Benediktinerorden blev sedermera en av de största munkordnarna i den kristna världen och munkarna levde efter mottot Ora et labora (Bed och arbeta).

Benediktinerordens långa arm nådde även Sverige genom den tyske munken Ansgar även kallad Nordens apostel som var benediktinermunk och införde kristendomen i Sverige.

Norcia erbjuder även annat än religiös historia bland annat ett vackert landskap som har gjort staden till en populär utgångspunkt för vandring och klättring. Den rika tillgången på vilt är mycket populär bland jägare och gastronomiskt sett är staden känd i hela Italien för sina fantastiska korvar och skinkor av vildsvinskött.

>> Läs mer om resor till Norcia här

Assisi

Assisi som ligger 20 kilometer från regionhuvudstaden Perugia är framförallt känd för att vara den stad som grundaren av Franciskanerorden Frans av Assisi kommer ifrån. Men staden har mycket annat att bjuda på än bara sina franciskaner rötter.

Staden har med sin befolkning på omkring 28 000 invånare även en spännande historia som skådeplats för umbriernas, etruskernas, romarnas, ostro-goternas och langobardernas härjningar när dessa folkslag bosatte sig i området.

Det finns ännu spår av den romerska epoken i stadens historia i form av en romersk amfiteater som byggdes under det första århundradet efter Kristus och det romerska Minervatemplet som tillägnades lärdomens, konstens och hantverkets gudinna Minerva. Templet byggdes under det första århundradet före Kristus och dess fasad och pelare är fortfarande bevarade från romartiden men har sedan år 1539 hyst kyrkan Santa Maria sopra Minerva.

Franciskanerbyggnaderna i staden som bland annat inkluderar franciskanerkyrkan Basilica Papale di San Francesco samt franciskanerklostret Sacro Convento har sedan år 2000 funnits med på UNESCO:s världsarvslista.

Ingen semester i Umbrien utan en utflykt till Assisi!

>> Läs mer om resor till Assisi här

Gubbio

Gubbio som utgör en del av Perugiaprovinsen i det nordöstra hörnet av Umbrien har ett vackert läge på de första delarna av berget Ingino i den berömda bergskedjan Apenninerna varifrån man har en vacker vy över den gröna dalen nedanför.

Men det som på allvar har gjort staden känd i Umbrien är dess vackra och fascinerande medeltida centrum där många av husen har byggts och bebotts av välbärgade köpmän ända tillbaka på 1300- och 1400-talet. Husen är i de flesta fallen ett resultat av den period av välstånd som följde på stadens dåvarande biskop Sankt Ubaldo Baldassini framgångsrika krigande mot de omkringliggande städerna år 1151.

Staden bär även spår från romartiden i form av en sällsynt bevarad teater som byggdes under första århundradet före Kristus och ett romerskt mausoleum. Slutligen är det här i Gubbio, som jag redan nämnt under språk i avsnittet Information, som man har funnit den största samlingen av inskriptioner på ur umbriska ingraverade i sju (ursprungligen nio) bronstavlor.

>> Läs mer om resor till Gubbio här

Trasimenosjön

Trasimenosjön eller Lago Trasimeno som den heter på italienska ligger i Perugiaprovinsen och är Italiens fjärde största sjö enbart överträffad av de tre stora sjöarna i Norditalien. Trasimenosjön vars yta är på hela 128 kvadratkilometer ligger tre öar varav Isola Polvese är den största medan Isola Maggiore med sina omkring 35 invånare är den enda av öarna som är bebodd. Den minsta av öarna Isola Minore är privatägd och obebodd.

Av de tre öarnas historia så är Isola Maggiores den mest intressanta eftersom Frans av Assisi bodde på ön år 1211 och att det år 1328 byggdes ett franciskanerkloster till ära av Frans av Assisi. De flesta övriga byggnader på ön stammar också från denna tid.

På 1880-talet byggdes det så kallade Guglielmislottet på ruinerna av det tidigare franciskanerklostret. Detta slott användes 1944 som fängelse för judar och andra politiska fångar som den fascistiske prefekten Armando Rocci i Perugia enligt egen utsago lät placera där för deras egen säkerhets skull så de undgick att deporteras och hamna i de tyska nazisternas koncentrationsläger. Slottet har senare byggts om till ett lyxigt spa-hotell. 

Trasimenosjön är rik på fisk, särskilt gädda och karp, och har en mycket bra vattenkvalitet som inbjuder till bad och simturer. 1995 etablerades en naturpark i anslutning till sjön och 2003 anlades en cykelstig som gör det möjligt att besöka och njuta av sjön på en cykeltur.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här