Resor till Sydtyrolen & Trentino Alto Adige

Trentino-Alto Adige/Sydtyrol är en självstyrd region i den nordligaste delen av Italien, vilken i sin tur är uppdelad i två provinser: provinsen Trento, som i dagligt tal är känd som Trentino, och provinsen Bolzano, som är mer känd som Alto-Adige/Sydtyrol.

Regionen har en rik och dramatisk historia som speglar dess läge mellan södra och norra Europa och mellan latinska och germanska kulturer och folkslag. Regionen har både legat under romerskt överherradöme - romarna koloniserade regionen år 15 f.Kr. - och varit delat mellan invaderande germanska stammar (alemannerna och langobarderna), innan regionen blev en del av det bayerska hertigdömet och Karl Den Stores, Riks-Italien (Kungariket Italien).

Från 800-talet och fram tills det blev annekterat av Italien 1919 var regionen dessutom en del av den Habsburgska Monarkin och dess föregångare; Det Österrikiska Imperiet och det Heliga Romerska Imperiet. Idag hör regionen till de rikaste i både Italien och inom EU men står ändå fortfarande i skuggan av andra med populära italienska regioner som resmål räknat, även om det inte råder brist på stora reseupplevelser i Trentino-Alto-Adige/Sydtyrol.

Välkommen till Italien med Solfaktor, vi är specialister på resor till Trentino även kallat Sydtyrol där du bor på noga utvalda hotell på din resa.

Upplevelser och sevärdheter

Dolomiterna

Om du tycker om vackra naturupplevelser så är Trentino-Alto-Adige/Sydtyrol ett idealiskt resmål för dig! För det finns inte många ställen i Europa där du kan uppleva så vackra bergslandskap som de du kan uppleva i bergskedjan Dolomiterna, som dessutom utsågs till världsarv av UNESCO 2009.

Bergen består till största del av korallrev som har höjt sig ur havet och som ursprungligen bildades i Tethyshavet under Trias-perioden och som kallas för dolomit (därav namnet på bergskedjan). Den högsta punkten i bergskedjan är Marmolada på 2982 meter, efterföljt av Antelao på 2981 meter och Tofano di mezzo på 2941 meter. Totalt finns det 22 berg i bergskedjan som är över 2 000 meter höga och hela 9 stora naturparker av vilka Dolomiti Bellunesi National Park är den största med en yta på 315.11 km2.

Gardasjön

En resa till Trentino-Alto-Adige/Sydtyrol är även en möjlighet att få uppleva Italiens största sjö, Gardasjön.

Sjön som ligger vid foten av Dolomiterna mellan provinserna Verona (sydöst), Brescia (sydväst) och Trentino (norr), har en ytareal på hela 369 kvadratkilometer, en längd av 51,6 kilometer och en bredd på 16,7 kilometer; i den norra delen, som ligger i Trentino-Alto-Adige/Sydtyrol är sjön emellertid smalare på grund av bergen.

Sjön bjuder inte enbart på en del av Italiens vackraste sjö landskap utan även små charmiga städer längs sina stränder så som Sirmione, Malcesine och Garda samt ett milt klimat som är känt för att ha hälsosam inverkan på människokroppen.

Trento

Konststaden Trento är huvudstad i Trentino-Alto Adige/Sydtyrol och är helt klart värd ett besök! Stadens fascinerande gamla renässansstadsdel genomgick för några få år sedan en behövlig "ansiktslyftning" och framstår nu som ytterst ren och presentabel. Staden är otroligt charmig och har många bra och trevliga restauranger samt ett stort urval av butiker av alla de slag.

Staden har även en del intressanta historiska sevärdheter så som det imponerande slottet Castello del Buonconsiglio i utkanten av den gamla stadsdelen, från vilket furstarna härskade över området i århundraden.

Resor till Italien

Läs mer om Italien och få inspiration till din kommande resa här

Hitta din resa till Italien här

Resmål i Trentino-Sydtyrolen

Populära hotell i Trentino-Sydtyrolen

Italien, Trentino-Sydtyrolen, Madonna di Campiglio
  • Närmaste flygplats: 165 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi
Italien, Trentino-Sydtyrolen, Predazzo
  • Närmaste flygplats: 162 km
  • Internet/Wi-Fi
  • Restaurang
Italien, Trentino-Sydtyrolen, Madonna di Campiglio
  • Närmaste flygplats: 165 km
  • Pool (ev. säsongsöppen)
  • Internet/Wi-Fi